- Kategori
- İstanbul
Dünyanın en Manzaralı Stadı İnönü Stadı.

Bu sabah okuduğum bir vefat haberi beni aldı taa çocukluğuma götürdü. Çocukken Dolmabahçe'den yokuş aşağı inerken sağ tarafta denizi, sol tarafta da büyük bir alanı görürdüm. Bu geniş alanda kimi zaman insanlar maç yapar ve birçok kişi de onları seyrederdi. O zamanlar anneme sorardım.'Burası neresi 'diye. Annem de bana eski adı ile İnönü, yeni adı ile Mithat paşa stadyumu derdi. Ben stadyum ne demek bilmezdim o zamanlar. Daha sonra stadyumun insanların toplandığı top oynadığıi diğer kişilerinde onları seyrettiği meydan olduğunu öğrendim. Bu stadyum denen yerde bazen de gösteriler yapılırdı.
Bu sabahki haberde benim çocukken İnönü Stadı diye bildiğim ve Türkiye'nin ilk stadı olan yeri inşaa eden mimarın vefat haberi vardı. Mimar Fazıl Aysu.102 yaşında vefat etmiş.
Ben de bugünkü yazımı bu mimarımıza, onun biz İstanbul'lular için çok büyük önem taşıyan eseri İnönü Stadyumu'na ayırmaya karar verdim. Bu konuda toparladığım bilgileri sizlerle paylaşayım.
The Times dergisine göre Dünyanın en iyi 10 stadından 4. sırada yer alan, ayrıca dünyanın en manzaralı stadı seçilen İnönü stadı İstanbul Boğazı kıyısında Beşiktaş ile Kabataş semtleri arasında yer alır. Halen Beşiktaş JK nin yeni stad projesi kapsamında yıkılmakta olup 1.5 yıl içinde yeniden inşaa edilerek hizmete açılacakmış. Zaten bugün okuduğum vefat haberinde de Fazıl Bey'in torunu dedesinin 2 Haziran 2013 günü stadın yıkılışında ağladığını söylüyordu. Zor olsa gerek uzun çabalar sonucu inşaa edilen bir eserin yıkılışını görmek.
Gelelim Stadın tarihçesine. İstanbul'da futbol karşılaşmaları 1920 yılından başlayarak 1928 e kadar Union Clup Stadında, Fenerbahçe,Taksim stadlarında oynanmakta imiş. İstanbul'daki ilk stadlar Ahşap ve tek tribünlü Fenerbahçe ile, ilkel görünümlü Şeref Stadı imiş. Bu durumda İstanbul'a büyük ve modern bir stad yapmak gerekmiş.
1939 da İtalya'dan davet edilen dünyaca ünlü Stadyum mimarı Paolo Vietti Violi, Mimar Fazıl Aysu ve Mimar Şinası Şahingiray ile stadyum için seçilen Dolmabahçe Sarayı'nın eski hasahırlarının bulunduğu yere uygun bir plan hazırlamışlar. Stadın temeli 19 Mayıs 1939 da atılmış ama II.Dünya Savaşının getirdiği zorluklardan inşaat engellenmiş. 19 Mayıs 1943 de tekrar temel atılarak inşaat başlamış. Stad'a devrin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün adı verilmiş.
27 Kasım 1947 de Beşiktaş ile İsveç AIK Solna takımı arasındaki maç ile açılan stadda ilk atılan gol aynı maçta Süleyman Saba tarafından olmuş.
Stadın ismi 1947 yılında Mithatpaşa olarak değiştirilmiş. 1973 yılında ise takrar İnönü Stadı olmuş adı.
1947 yılında 16 bin olan seyirci kapasitesi. 1950 yılında ayakta seyirci ile 40 bine çıkartılmış.
2003-2004 yıllarında yenileme çalışmaları yapılan stadın koltuk kapasitesi 32 bine çıkartılmış. Yukarda da bahsettiğim gibi Haziran 2013 de yıkılan stadın 16 ay içinde inşaa edilmesi planlanıyor.
Bir çok spor karşılaşmasına, maça, gösterilere sahne olan stadda bir çok ünlü de konserler vermiş. Bu ünlüler arasında 1993 yılında konserler veren Elton John, Metallica, Sting, Michael Jacson, Madonna, 1996 yılında Tina Turner'ı sayabiliriz. Bizim ünlü popcumuz Tarkan da 2005 yılında bir konser verdi bu stad'da. En son 2013 yılında Rihanna'yı da ağırlayan stad sonra da yıkıldı.
Bu stadı bizlere kazandıran Fazıl Aysu Bey'e Tanrıdan rahnet dilerken en kısa zamanda inşaatının bitmesini ve tekrar maçlar, konserler, gösterilerle şenlenmesini diliyorum bu alanın.