Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '22

 
Kategori
Eğitim
 

Düşünme Engellilik Üzerine-1

DOĞUDA DÜŞÜNME ENGELLİ TOPLUM İMALATI

 

Hıristiyanlık ile İslam arasında bazı farklar var ki fark Ortaçağdan sonra açılıyor. Nedenine gelince pabuç pahalanıyor.

Eski dogmalara artık insanları inandırmıyor. Cennet satılıyor. Cehennemi de birisi komple satın alınca cenneti satın almak gerekmiyor.

Karadeniz fıkrası gibi…

Elbette her şey o kadar basit olmuyor. Avrupa "aydınlanma" yaşıyor. Olmadı savaşıyor, kan dökülüyor. Onlarca yıl süren din savaşları, mezhep savaşları, kan ve gözyaşı…

Uzun süren mücadeleler sonrasında anlaşma yapılıyor tabi, her savaş sonunda olduğu gibi herkes sınırlarını yeniden belirliyor. Hristiyan dünyası kilise yapıları olarak o zamana kadar ekilebilecek arazilerin çoğunu elinde tutuyordu ki bu imtiyazını kaybediyor ama başka bir şey öğreniyor aklı kullanmayı. Sonrasında dikkat ediniz tüm bilginler, filozoflar, fizikçiler, botanikçiler ve dahi neredeyse hepsi müttefik olarak pastayı büyütmek üzere dışa yöneliyorlar. Dışarıdaki her şeyi, bilgi maden, kitap vs. ne bulurlarsa alıp ülkelerine getiriyorlar.

Şimdilerde doğru dürüst bir araştırma yapacakların araştırma yapabilecekleri birkaç ülke tekelindeki kütüphaneler böyle doğuyor. Şahsen ben Maturudi okurken kaynağın Londra’daki bir kütüphane olmasına çok şaşırmıştım!

İslam Dünyası bu arada ne yapıyormuş?

Rasathanedeki gözetleme araçları ile meleklerin eteklerine baktıklarından ötürü bir grup din adamı rasathaneyi yıkmakla meşgulmüş.

Batı medeniyetini dikkatli inceleyenler 15’inci yüzyıldan sonra tüm bilim adamlarının kilise çıkışlı olduğunu hayretle göreceklerdir. Bir papaz ya da papazın oğlu ama mutlaka kilise ile ilintili bilim adamları varken İslam bir aşamadan sonra pozitif bilimler konusunda ciddi anlamda bilim adamı üretmez olmuştur ki, Ortaçağ öncesi Türk-İslam Medeniyeti bilim adamlarından birçok isim günümüzde dahi bilinirken iki asır öncesinden gelen bir şey yoktur. Geldi dendiyse; aslında batı kütüphanelerinden alınabilinen bilgilerdir çoğu da.

Bedensel engelliler tamam, zihinsel engelliler de tamam. Kimi Allah vergisi, kimisi de sonradan olma. Engelliler konusunda nedense bir konu es geçilir. Üzerinde durulmaz. Çok önemli bir konudur aslında. İslam toplumları bilinçli olarak “düşünme engelli” bir topluma çevrilmiştir.

“Düşünme Engelli” toplumlarda farklı bir düşünce dile getirmek oldukça zordur bu nasıl desem; bin beyaz koyunun içinde kara koyun gibi sırıtır.

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..