Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '07

 
Kategori
Magazin
 

Duygu Asena bir yıldır yok

Duygu Asena bir yıldır yok
 

Duygu Asena Bir Yıldır Yok. Ama kadının adı var. Hiç feminist fikirleri olan bir bayan yazarımız için bir şeyler yazacağım aklıma gelmezdi. Ama dün bugün baktım, Milliyet Blogda ölümünün üzerinden (30 Temmuz günü) bir yıl geçen, Duygu Asena için bir şeyler yazılmamış, ben yazayım dedim.

Duygu Asena (19 Nisan 1946 - 30 Temmuz 2006) İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Pedagoji bölümünde eğitim gördü. İş hayatına pedagog olarak başlayan Asena, Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği ve İÜ Çocukevi’nde çalıştı. Gazetedeki ilk yazısı 1972 yılında Hürriyet gazetesinin Kelebek ekinde yayımlandı. Bu tarihten itibaren çeşitli dergi ve gazetelerde gazeteci ve yönetici olarak bulundu. TRT-2 televizyon kanalında "Ondan Sonra" isimli bir program hazırlayıp sundu. (1992-1997)

Gazeteciliğinin yanında yazarlığını da sürdüren Asena, ilk kitabı Kadının Adı Yok'la adını duyurdu. Kitap 1988’de müstehcen bulunarak yasaklandı. Uzun süren dava sonucunda tekrar yayımına izin verildi ve ardından aynı yıl yönetmen Atıf Yılmaz tarafından filme alındı.

Yazıları ve kitaplarında değindiği temalar nedeniyle çeşitli çevrelerce feminist yazar yakıştırması yapıldı. Asena, köşe yazılarında ve kitaplarında sürekli kadın haklarını gündeme getirdi.

Hastalığı okurlarına kendisi duyurmuştu

Duygu Asena, teşhis konulduğunda, Vatan Gazetesi’ndeki köşesinde hastalığını okurlarına şu yazıyla duyurmuştu: "Bir gün birisi size, o birisi bir doktordur elbette, beyninizde bir şeyler olduğunu söyleyebilir. Evet bir beyin MR’ı çektirmişsinizdir ve beyninizde bir şeyler vardır. İşte o andan itibaren hayatınız tamamen değişecektir. Mesela beyninizdeki o şeye biyopsi için girip, bir lokmacık şey alıp baksınlar mı, yoksa ciddi bir ameliyat gibi girip ne varsa alsınlar mı? Buyurun bakalım, bu kararın ne kadar ciddi olduğunun farkındasınız herhalde."

Ve Duygu Asena, 30 Temmuz 2006 günü beyin tümörü nedeniyle tedavi görmekte olduğu VKV Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti

30 Temmuz 2007 günü de Duygu Asena, ölümünün birinci yılında mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.

Törende konuşan İnci Asena, Duygu Asena'nın ölümünün üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, "Bu 30 Temmuz yaklaşırken benim içimdeki 'Duygu' bana dedi ki; 'İnci ölüme değil, yaşamaya bak. Birbirimize yaşarken bakalım'. Beni böyle uyardı. Ben de bugünü sevgiyle birbirimize 'nasılsın' diyebileceğimiz bir gün olarak düşündüm" dedi.

Gazeteci-yazar Oral Çalışlar da, Duygu Asena'yı çok genç yaşta yitirdiklerini dile getirerek, "Bizim özel olarak da dostumuzdu ve bu dostluğun kaybedilmesi de çok acıydı" dedi.

Çalışlar, seçimlerden sonra Asena'nın yaşaması durumunda neler yapacağını düşündüğünü ifade ederek, en çok 50'ye yakın kadın milletvekilinin parlamentoda bulunmasından mutluluk duyacağını anlattı. Evet doğru şimdi 50 yakın bayan milletvekilimiz var, ama Duygu artık hayatta değil. 50 bayan milletvekilinin parlementoya girmesinde, kimse onun etkisi yoktur diyemez.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..