Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '09

 
Kategori
Güncel
 

E-Devlet kavramını yanlış anlıyoruz!

E-Devlet kavramını yanlış anlıyoruz!
 

redhat


Merhaba,

e-devlet, e-türkiye gibi kavramların tartışıldığı şu dönemlerde konuyla ilgili olarak bildiklerimi, düşündüklerimi paylaşmak istedim. Ülkemizde (konu ile ilgili kurumlardan bahsediyorum) maalesef e-devlet tanımı genellikle yanlış anlaşılıyor. Kurumların web siteleri yapmaları veya bazı işlemleri online hale getirmeleri e-devlete geçtik olarak algılanıyor ki bu tamamen, külliyen yanlış bir düşüncedir arkadaşlar.

E-devlet demek maalesef "web sitesi" demek değil. Size, konunun bilimsel bir uzmanı olarak kısaca bahsedeyim.

E-Devlet için öncelikli olarak eksiksiz olması gereken şey "devletin teknoloji (ve dolayısıyla) e-devlet politikasıdır. Bu politika, bu anlayış doğru bir şekilde yerleşmeden e-devlete de geçiş olması gerektiği gibi olamayacaktır.

E-Devlet yapısı, kurumlar arasında tam bir bilgi paylaşımı politikası olmasını gerektirir. Örnek vermek gerekirse:

Bugün vergi dairesine gidiyorsunuz. Size TC Kimlik No soruyorlar, bir çok iş için. Ya da vergi numarası soruyorlar. Oradan çıkıp Bağkur'a gidiyorsunuz, SSK'ya gidiyorsunuz orada da Bağkur No soruyorlar. Buradan da çıkıp hastaneye giiyorsunuz aynı sorular orada da geliyor. Arkadaşlar, emin olabilirsiniz bu veya bunun gibi pek çok kurum kişiye ait bilgileri kendi sistemlerinde tekrar tekrar kaydediyor. Kamu kurumları aynı veriyi tekrar tekrar sistemlerine işliyorlar. Tek bir veri birden fazla yerde defalarca kaydediliyor. Bu da her bir kurum için çok ciddi maliyetlei olan ve milyon dolarlar ile ifade edilen veritabanı yönetim sistemleri gibi ve buna benzer maliyetler yaratıyor. Oysa yapılması gereken, kamuda e-devlet içerisinde kullanılabilecek e-devlet sözlüğü (e-gvernment dictionary), metadata ve bunun gibi mekanizmaları kurmak ve sonra da veri paylaşım kurallarını belirlemektir. Lakin tabiki biz de böyle olmuyor. En basit işlem: SSK lısınız ve Bağkur'a geçiş yapıyorsunuz. Sağlam bir e-devlet yapısı içerisinde "gerçekten 1 saatlik" bir işlem bir sürü doküman ile bilmem kaç günde bitiyor. Bağkur'a gidiyorsunuz, memur size "SSK var mı diyor." Devletin sorduğu soruya bakın... :) SSK hizmet dökümün varsa getir diyor...Oradansaçma sapan bir form alıp ticaret odasına gidiyorsunuz, oradan çıkıp vergi dairesine gidiyorsunuz vesaire vesaire..Hepsi de evrak ile çalışıyor.

"ÇÜNKÜ O EVRAKLARDAKİ NUMARALARI KENDİ SİSTEMLERİNDE SORGULUYORLAR". Yani bir e-devlet anlayışı yok. Ama hepsinin de web sitesi var:) Acaba kaç kamu kurumu SOAP, WSDL, UDDI, E-Government Dictionary, XML Web Services gibi günümüz gelişmiş e-devlet yapılarının kullandığı teknolojileri tam anlamıyla kullanıp veriyi, belirlenmiş esaslara göre paylaşıyor, ya da işliyor...

Neyse, ben cevabı biliyorum. Eminim siz de tahmin ediyorsunuzdur.
Ama üzülmeyin artık E-Türkiye sitesi var. Yani E-Devlete çoktan geçtik...
 
Toplam blog
: 142
: 1570
Kayıt tarihi
: 17.03.09
 
 

İnternet ve bilişim teknolojileri konularına ilgi duyan, yenilikleri takip eden ve bu yenilikleri pa..