Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '10

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Edirne - Günübirlik gezi

Edirne - Günübirlik gezi
 

Meriç Nehri üzerinde tarihi köprü


Havalar hala tam da soğumamışken, İstanbul'dan günübirlik nereye gidebilirim, ne yapabilirim diyorsanız; işte size güzel bir alternatif: Edirne... 

TEM otoyolundan Mahmutbey gişeler itibarıyla 225km mesafede olan Edirne'ye iki-ikibuçuk saatte varmak mümkün. 

Ne mi yapılır Edirne'de? Önce Mimar Sinan şaheserlerinden Selimiye Camii'ne girilir. Şehrin dışından iki minareliymiş gibi görünen, yaklaştıkça dört minaresi olduğu anlaşılan Camii'nin içindeki İslam Eserleri Müzesi gezilir. Yine caminin altındaki Arasta Çarşısı'nda gezilir. Ardından yürüme mesafesindeki Bedesten ve Ali Paşa çarşılarına da gidilebilir. Bu çarşılarda genelde havlu, peştemal, meyve şeklinde sabunlar (çok gerçekçi), aynalı süpürge şeklinde mıknatıslar, badem ezmesi, lokum gibi hediyelikler bulmak mümkündür. 

Sonra Balık Pazarı'na doğru yol alınır. Yine yürüyerek gidilebilir. Osmaniye Caddesinde yanyana iki meşhur ciğerci var. Bunlardan caddeye yakın olan Tarihi Edirne Ciğercisi bence gayet başarılı ama yanındaki Kazım-İlhan Usta kadar tanıtım yapamamış. Bizde bir adet var; duvarına birkaç meşhur insan resmi asan yere sınırsız kredi tanıyoruz. Son gidişimizde Kazım Usta'nın yerini deneyelim dedik. 9 kişilik gruptuk ve iki masayı birleştirme ricamız, "iki ayrı masada oturabilirsiniz" şeklinde cevaplandırıldı. Hemen yanındaki, daha önce de denediğimiz Tarihi Edirne Ciğercisi'ne geçtik. Hemen dışarıya masalar atıldı ve olması gereken ilgi gösterildi. Yediğimiz içtiğimizden de yine son derece memnun kaldık. Her ikisini de deneyip görüşünüzü bildirebilirsiniz. 

Ciğerimizi yedikten sonra tekrar çarşının ana caddesine çıktık. Nur Peynir adlı mağazada kaliteli ve lezzetli peynir çeşitlerini oldukça uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Şehir dışından gelenler için peynirleri vakumlayıp, koliye koyarak dönüş yolunda zarar görmemesini sağlıyorlar. Sert inek peyniri kg fiyatı 11TL. 

Badem Ezmesi de şehrin isim yapmış lezzetlerinden. Keçecizade benim favorim. Merkezi yerlerde şubeleri var. 

Ardından Meriç Nehri kenarında çayımızı yudumlamak için yola çıkıyoruz. Bu sefer yürüme mesafesi yok. Arabamızla gidiyoruz. Arabası olmayanlar için ya da değişiklik olsun diyenler için Selimiye Camii'nin hemen yanından faytonlar var. Gidiş dönüş 25TL istiyorlar. Hem de yarım saat kadar çayınızı içmek için bekleme süresi bu ücrete dahil. Pazarlık payı da vardır sanırım. Nehir kenarında birçok yer var. Benim favorim hemen köprü başındaki Belediye Sosyal Tesisleri. Herkese açık ve fiyatları da uygun. 

Edirne'nin bir özelliği de eski, tarihi kısmın korunmuş olması. Sonradan oluşan kısımda yeni yapılar ve şehirleşme var. Zaten Trakya Üniversitesi de olduğu için şehir biraz da öğrenci şehri gibi. 

Anlattığım bu tur aşağı yukarı 4 saatte tamamlanıyor. Daha uzun zaman geçirelim diyenler için gezecek başka müzeler ve camiler, anıtlar, tabi ki kalacak oteller de var. 

Gideceklere şimdiden iyi yolculuklar ve keyifli geziler dilerim. Bu vesileyle Kurban Bayramınızı da kutlarım. 

 
Toplam blog
: 66
: 2742
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

MBA değil ama HBA (Herşeyi Bilen Adam) yapmış birisiyim. Hemen her konuda fikrim var ama hiç fikr..