Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '13

 
Kategori
Doğal Tedaviler
 

Efsanevi bitki: Ökseotu

Efsanevi bitki: Ökseotu
 

CANIM ÖKSEOTU


Her bitkiye nasip olmaz bir efsaneye sahip olmak. Eski kelt rahiplerinin törenler eşliğinde altın bıçakla kestiği, ne suyun içinde, ne de toprakta filizlenmeyen; varlığını kuşlara borçlu olan mucize bitkinin

Hikayesi  şöyle: İskandinav mitolojisine göre, bir İskandinav Tanrıçası olan FRİGGA oğlu güzellik ve iyilik Tanrısı BALDER’in gördüğü kötü bir rüyayı yorumlatır. Bu rüyanın yorumu korkunçtur. BALDER’in ölümünü işaret eder. FRİGGA, yeryüzünde bulunan bütün canlılara, oğlu BALDER’ e zarar vermemeleri için yalvarıp yakarır, bir tanesini ise unutur, o da Ökseotudur. BALDER’in bir tek ökse otu ile öldürüleceğini öğrenen kötü niyetli  LOKİ, ökseotundan bir ok yapar ve okla BALDER’i öldürü.

FRİGGA günlerce gecelerce tüm doğaya oğlunu diriltmesi için yalvarır, gözyaşları ökseotunun üzerine düşer, aralardan küçük beyaz çiçekler yeşerir. BALDER bu dua üzerine dirilir. Anne tanrıça FRİGGA, bu mutlu anı kutlamak için ökseotunun altında tüm canlıları tek tek öper. O gün bugündür ökseotu altında öpüşmek uğur, şans, mutluluk, ve şükran simgesidir.

Ökseotunun çeşitli kültürlerde büyüye karşı koruduğuna, doğurganlığı artırdığına; .Orta çağlarda evlerin tavanına asılan bitkinin kötü ruhları kovduğuna inanılıyormuş.

Çizgi romanlarda bile ökseotu bir değere sahiptir. ASTERİX’ de çizgi romanın baş kahramanlarından birisi olan köyün büyücüsü GETAFİX, ağaçların tepesine çıkarak altın orağıyla topladığı ökseotlarını kullanarak “DEVEGÜCÜ TAZIHIZI” isimli özel şerbetini yapar ve bundan içen köy sakinleri yenilmez olur.

Ökseotu  yapraklı ağaçlarda(elma armut, söğüt , kavak) gibi yumuşak odunlu ağaçlarda asalak olarak yaşayan bir bitkidir. Kışın yapraklarını dökmez. Meyveleri bezelye büyüklüğünde, parlak, beyaz renkli içi kaygan ve yapışkandır. Bu beyaz madde insanlar için zehirlidir. Ama kuşlar bu maddeyi çok sever. Kuşlar bitkinin yapışkan tohumunu gagalarına alıp sürterek, ve meyve çekirdeklerini dalların üstüne dışkılayarak bitkinin kök salmasını sağlar. Yani ökseotu filizlenmesini toprağa, ya da suya değil kuşların dışkısına borçludur.

Gelelim ökseotunun saymakla bitmeyecek faydalarına:

*Ökseotu pankreas üzerinde çok etkilidir. Aşırı üzüntü, stres, şok korku hallerinden sonra ilk etkilenen organımız pankrastır. Ökseotu pankreas bozukluğundan ileri gelen tüm hastalıklarda kullanılabilir.

Hormon dengesinin bozuk olduğu hallerde bu bitki çok başarılıdır.. Günde bir iki fincan ökseotu çayı içenlerde kalp krizi riskine rastlanmaz.

Depresyon ve uyku bozuklukları gibi psikyatrik hastalıklarda kullanılır.

Menopozda görülen sıkıntılar ve amenore(regl olmama) gibi kadın rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı amaçlı ve kanı temizleyici olarak kullanılır.

Geçmeyen öksürük, astım, vertigo, diyare, kolera akciğer ve safrakesesi rahatsızlılarını yatışdırma amaçlı kanı temizleyici olarak kullanılır.

Kemoterapi ve radyoterapi gibi ağır yan etkileri olan kanser tedavilerinin yan etkilerini azaltmaya yardımcı olarak kullanılır.

Ökseotu çayı yalnızca soğuk suda hazırlanır.İnce kıyılmış yarım tatlı kaşığı bitki, orta  boy bir su bardağı dolusu soğuk suda gece boyunca bekletilir. Sabahleyin hafifce ısıtılınca süzülür. Çay gün boyunca yayılarak yemeklerden önce ve yemek aralarında yudumlanarak yavaş yavaş içilir.

Yılda bir kere 6 hafta süreli ökseotu çay kürünü herkes uygulamalıdır. Kalbimiz ve kan dolaşımımız için. Ezop öykülerine kadar eski bir geçmişi olan ökseotu ilginç özellikleri ve yaşam tarzıyla hem önemini hem de gizemini korumaktadır.

 

 

 

 
Toplam blog
: 38
: 1229
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

1975 doğumluyum. Selçuk Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim bölümü mezunuyum. İzmir'de yaşıyorum. İlg..