- Kategori
- Doğal Hayat / Çevre
Ekolojik kriz, ekonomik krizi aratacak
Toplumsal barış topraktan gelecektir.
Worldwatch Enstitüsü tarafından hazırlanan, Dünyanın Durumu serisi bu kulvarda ortaya konan en nitelikli çalışmalardan biridir. Seri, 1984’ten beri kesintisiz bir şekilde ve halen 36 farklı dilde yayımlanıyor.
Bu başarının olgunlaşmasında küresel bir bakış açısı ile sürdürülebilir yaşam teması etrafında örgütlenen nitelikli ve özverili bir kadronun azmi yadsınamaz. Dünyanın Durumu, yakın geleceğimizde bizi bekleyen yaşamsal önemde, kitlesel çevre sorunlarına karşı uyarıcı ve önerileri ile de önleyici bir yaklaşımla ortaya konmuş önemli bir referans kitaptır.
TEMA Vakfı, 1993 yılından beri Dünyanın Durumu serisi kitaplarını Türkçeye çevirerek doğa dostu okuyucuların yararına sunmaktadır.
Worldwatch Enstitüsü tarafından hazırlanan Dünyanın Durumu 2009, acil ve işlevsel bir eylem planı oluşturma konusunda bir yol haritası ortaya koyuyor. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ve TEMA Vakfı tarafından yayımlanan Dünyanın Durumu 2009 adlı rapor, sera gazları salınımı önümüzdeki birkaç yıl içinde acilen geri döndürülemezse oluşacak iklim değişikliğinin uygarlığımızı yok edecek boyutlara vardığını bildiriyor.
Kitabın tanıtımında konuşan TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, “<ı>Türkiye, büyük bir olasılıkla kaybedenler arasında yer alacak” diyor.
40’ı aşkın uzman yazarın çabaları ile oluşturulan yıllık raporun ortaya koyduğu iklim değişikliği ile mücadele çok boyutlu faaliyetler gerektiriyor. Ancak, sorunların çözümünde toplumsal bir bilinç geliştirilmesi, bilimsel desteğin sağlanması ve güçlü bir siyasi irade çok büyük önem taşıyor. Bu bağlamda medyanın rolü de diğer faktörler kadar önemli. Dünyanın Durumu 2009, iklim değişikliğine karşı alınması gereken tedbirlerin yanı sıra bu dönüşüm sürecini, özellikle insan hayatı ve ekolojik denge üzerindeki etkileri çerçevesine odaklanarak inceliyor.
Rapor, 22. yüzyıla doğru ilerlerken yeni bir toplumsal düzen inşa etmek zorunda olduğumuzu ortaya koyuyor. Kitapta iklim değişikliğine karşı geniş ölçekli kitlesel çözüm alternatifleri de devreye alınıyor. Küçük adımlarla sorunu çözme lüksü kalmadığı belirtilen raporda, 20 yıldır uygulanan ve başarısızlığa uğrayan pilot projelerin zaman kaybettirdiğine dikkat çekiliyor.