- Kategori
- Yemek - Mutfak
Enginar’ı nasıl bilirsiniz?

Güzel annemi daha ilkokul yeni bitirdiğim dönemde kaybettik. Huzur içinde uyusun, çok becerikli bir kadındı. Her anne güzel yemek yapar tabiî ki, benim aneminde şefkatli hali dışında en çok enginar yemeğini hatırlarım. Her enginar mevsimi gelip, çarşı pazarda gördüğümde almaktan alıkoyamam kendimi. Annem enginar dolması yapardı, ben de dolmasını yaptım birkaç kez, ama evde benden başka yiyen olmadığı için tam tadıyla hiç yiyemedim. Bu kez çok sevdiğim ve becerikli arkadaşımdan rica ettim, enginar dolması yapmasını. Oldukça büyük enginarlardı, arkadaşım özenle pişirmiş. Dolma harcına pirinç, dereotu, nane, et ve soğan koymuş. Resimdeki gibi görüntüsü o kadar özel değil ama tadı muhteşem olmuştu.
Enginar yerken, ne kadar özel bir besin olduğunu bir kez daha anladım. Biraz pirinçlerinden yiyip, yapraklarından birini özenle sıyırmak benim için doyumsuz bir lezzet. Ve dolmanın iç kısımlarına inerken sabır ve heyecanı iç içe yaşamak:) Enginar kalbine indiğiniz de enginarın o özel yumuşak ve kokulu tadını almak. Kendimi çok özel bir sofra da hissettirdi. Böyle besinler yediğimde hep vegeteryan olasım gelir:) Sebze yemeği ile çok özel tatlar hissedebiliyor insan. Bu günlerde yine enginarlarda gözüm, bolca alıp enginar kalplerini derin dondurucu da saklamak istiyorum.
Başka ne tür yemekleri yapıldığını araştırdığımda da, çorbasını, bezelye-havuç-patates üçlüsü ile ve bakla ile değişik zeytinyağlı yemeklerinin yapılabildiğini öğrendim. Karaciğer koruyucu etkisi, safra akımını hızlandırıcı etkisi ile sağlanırken, vitaminler bakımından da oldukça zengin bir besin. Ve en önemlisi:) oldukça düşük kalorili.
Güzel annemi enginar yemeği ile anarken, herkese sevdikleri ile mutlu anılar diliyorum. Sevgilerimle:)