Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Eylül '17

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Eskişehir Gezisi

Eskişehir Gezisi
 

Bir insan selidir Kentpark’a akan

Balmumu Müzesi, apayrı mekân

Yunus Emre, özdeş Eskişehir'le

Özgünlüğü görür sevgiyle bakan.

                                           Muhsin DURUCAN

1980’li yıllarda Bilecik’te görevliyken sıklıkla Eskişehir’e gittiğim günler oldu. Şimdilerde Nüfus: 844.842, Rakım:788, Yüzölçümü:13.960 m2, Plaka Kodu: 26 ve Alan Kodu: 0222’dir.

 

 

Son yıllarda Eskişehir adı,  çokça duyulmaya başladı! Elbette ki olumlu yöndeki gelişmeleri ve çağcıl kent olma özelliği asıl neden sayılabilir.

Önceleri AÜ Rektörü olan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in Eskişehir Belediye Başkanı seçilmesiyle kentin çehresini değiştiren olumlu kentsel gelişmeler hız kazandı.

***

Son yıllarda yerli turistlerin ilgisini çeken Eskişehir iline Kurban Bayramında gitmeyi planladık. Bozüyük ilçesine girmeden soldaki Ceza İnfaz Kurumu Tesisleri'nde kahvaltımızı yaptık. (Dönüşte de nefis yemeklerinden yemeden dönmedik!) Görevlilerin davranışlarında ve hazırladıkları yiyeceklerde kalite dikkatlerden kaçmadı!

Önceden ayırttığımız Büyükşehir Belediyesi Konukevi’ne yerleştik. Planlamamız çerçevesinde kent içi gezilerimizi sürdürdük. Nerelere mi gittik? Oraları anlatmaya çalışacağım.

Toplu taşıma araçlarını kullanmak durumunda kalırsanız, kentin tramvay hattı olan Estram’ı tercih edebilirsiniz. Kent içinde ticari minibüs çalıştırılmadığı sevindirici! Porsuk Çayı’nda bota binerek 12 dk süren turumuzu attık. Porsuk Çayı ve Adalar Bölgesi, Eskişehir‘in en güzel ve hareketli bölgelerinin başında yer almaktadır. Porsuk Çayı, 450 kilometreyle Sakarya Nehri’nin en uzun koludur. Şair Fuzuli Caddesi, Doktorlar Caddesi, Atatürk Caddesi, Çarşı gibi önemli merkezleri kapsayan Adalar Bölgesi, idari olarak bir kaç mahalleyi kapsar. Hatta Adalar, Eskişehir’in Odunpazarı ve Tepebaşı gibi iki merkez ilçesinden de kimi kısımları kapsamaktadır. Kent merkezini ortasından bölen bu güzel akarsu yanında çeşitli eğlence mekânlarını, cafeleri, restaurantları ve alışveriş merkezlerini görebilirsiniz.

Sonrasında gittiğimiz geniş ve düz alana konuşlandırılmış olan Sazova Kültür Parkı’nda neler yok ki… Gezmekten yorgun düşmek de hesaba katılmalıdır. Son yıllarda Eskişehir’de birçok park yapılsa da bunlardan en ünlü olanı kuşkusuz Sazova Parkı… Devasa park büyük ve içerisinde ilgi çeken bölümler var.  Bunlar: Masal Şatosu, Korsan Gemisi, Eskişehir Hayvanat Bahçesi gibi...

Sazova Parkı içerisinde Mayıs 2017 tarihinde açılan Eskişehir Hayvanat Bahçesi, kentin son dönemdeki en popüler gezi noktalarındandır. Özellikle çocuklu aileler, bu parkta eğlenceli vakit geçirebilirler. Hayvanat bahçesinde penguen, lemur ve mirket gibi farklı canlı türleri bulunmaktadır. Ayrıca Tropik Merkez, Papağan Evi ve Japon Bahçesi parkın dikkat çekici noktalarındandır.

Hayvanat Bahçesi’nden birkaç sene önce hizmete açılan ETİ Sualtı Dünyası ise butik sayılabilecek bir akvaryum... Günümüzde parkın bir bölümü olarak hizmet veriyor. Hayvanat Bahçesi ve ETİ Sualtı Dünyası’nı birlikte gezmek en az iki saatinizi alabilir.

Eskişehir'in gezilecek yerler listesinde en önemli bir başka yer: Kentpark… Eskişehir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin karşısında yer almaktadır. Kenarından Porsuk Çayı geçen parkın ünlü olmasının nedeni ise içerisinde Türkiye’nin ilk yapay plajının bulunmasıdır. Plaj ve buradaki havuzlar, özellikle havaların sıcak olduğu günlerde her yaştan ziyaretçinin yoğun ilgisi ile karşılaşmaktadır. Aileler için ayrı bir bölümünün de olduğu plaj, beğeni toplamakta ve dikkat çekmektedir! Ayrıca Yapay Plaj dışında yürüyüş yolları, cafe ve restaurantlar, oyun parkları gibi bölümler de bulunmaktadır.

İkinci gün, Eskişehir Balmumu Heykelleri Müzesi uğrak yerimiz oldu. Odunpazarı semtinde tarihi evlerin birisinde konuşlanan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi önünde yerli turistlerin kuyruk oluşturan görüntüsü gözlerimize yansıdı.

Geçtiğimiz yıllarda kapılarını ziyaretçilere açan müzede Büyükerşen ve öğrencilerinin yaptıkları 200 civarında yerli ve yabancı ünlülerin heykelleri sergilenmektedir. Format bakımından Madame Tussauds Balmumu Heykel Müzeleri’ne benzediği belirtilmektedir. Müzedeki kimi heykeller tıpatıp aslına benzerken, kimilerini benzetme zorluğu yaşanmaktadır. Böylesi özenli ve seçkin mekânda olması gereken heykellerin yanı sıra olmaması gerekenler de bulunmaktadır! Ne ki ziyaretçilerin gözleri Uğur Mumcu ve Türkan Saylan heykellerini aramaktadır!

Doğrusu Kentpark ile Balmumu Heykelleri Müzesi, görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.

Bunlardan sonra Odunpazarı Evleri, Altınhan Çarşısı, Cam Sanatları Merkezi, Lületaşı Müzesi, Eti Arkeloji Müzesi, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Alaaddin Camii, Şelale Park, Tepebaşı Çarşısı, 2 Eylül Caddesi, Doktorlar Caddesi, Esminyatürk, Haller Gençlik Merkezi, Devrim Otomobili, Uğur Mumcu Arabası, görülmeye değer yerler arasında bulunmaktadır.

Zamanı ve gücü olanlar için Lüle Taşı Müzesi, Hamamyolu Caddesi, Reşadiye Camii, TCDD Eskişehir Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi,  Havacılık Müzesi ve Çukur Çarşı 'gezilip görülecek yerler' listesine eklenebilir.  Kent merkezi dışında Seyit Battal Gazi Külliyesi ve Midas Anıtı, öneme sahip gezi yerlerindendir.

Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversiteleri’nin Eskişehir ilinde olması nedeniyle kent nüfusunun büyük bölümünü öğrenciler oluşturmaktadır. Bu nedenle pahalılık, büyük kentlerimize kıyasla burada söz konusu değildir. Ancak tüm giriş biletlerinde öğretmen ve öğrencilere gereken indirimin uygulanması isabetli olur kanısındayım.

Kent, merkezden ovanın genişliğine koşut yeşil ve tertemiz düzenlemeyle gözleri ve gönülleri okşamaktadır!

Eskişehir, anlatılmaz. Yaşanır. Adına inat, şarap misali eskidikçe daha da güzelleşen Eskişehir! Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen olmak üzere tüm emeği geçenleri alkışlıyor ve kutluyorum!

Fevzi Günenç dizeleriyle yazımı sonlandırıyorum:  “Yazmakla tükenmez bitmez / Koca şehir, Eskişehir / Konan bir daha göçemez / Güzel şehir, Eskişehir.”

 

                           ESKİŞEHİR

 

              Bir insan selidir Kentpark’a akan

              Balmumu Müzesi, apayrı mekân

              Yunus Emre, özdeş Eskişehir’le

              Özgünlüğü görür sevgiyle bakan.

 

              Türkiye’min ortasında yer alır

              Şirin parklarında kuşları şakır

              Gezenler bu kente diyemez bozkır

              Önderliği görür ilgiyle bakan.

 

               Külliye, medrese sıralı bir bir

               Bulvarları ile bayındır şehir

               Yazmaz mı bu ili görünce şair?

               Güzelliği görür ezgiyle bakan.

 

                Her mevsimi yerli turiste gezi

                Birlik olur Türkmen, Tatar, Çerkezi

                Okulları bilim, kültür merkezi

                Özelliği görür sezgiyle bakan.

 

                         Muhsin DURUCAN

                     

*

                            Not: Aşağıdaki fotoğrafları slayt görünümünde izleyebilirsiniz!

                

 

                      

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..