Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Etli Ekmek ile Kıymalı Pide aynı şey midir?

Etli Ekmek ile Kıymalı Pide aynı şey midir?
 

Önce cevabımızı verelim, sonra ayrıntıları. Asla ve kat’a birbirinin yerine geçemeyecek derecede farklı lezzet ögeleridir; genelde tüm memlekette bilinen “kıymalı pide” ile sadece Konya ve çevresine has “etli ekmek”.


Malum, bizim yemek kültürümüz içerisinde genelde hamur işlerinin, özelde ise pide ve böreklerin çok özel bir yeri vardır. Yöreden yöreye farklılık arz eden pide ve ekmeklerimizi şöyle bir sıralamaya çalışsak, hatırladıklarımız unuttuklarımıza nazaran azınlıkta kalır:


Kıymalı pide, kaşarlı-kuşbaşılı-sucuklu-tahinli pideler, ramazan pidesi, Karadeniz pidesi, Nazilli Pidesi, etli ekmek, mısır ekmeği, Trabzon ekmeği, Vakfıkebir ekmeği, tava ekmeği, köy ekmeği, Alaşehir ekmeği, çiçek ekmek, sütlü ekmek diye uzayıp gider liste.


İşte bu noktada, en çok karıştırılan ya da bilinmeyen konulardan biri de Konya ve yöresinin, meşhur etli ekmeğinin; pek çok yöremizde yapılan kıymalı pide ile aynı şey olduğunun zannedilmesidir ki külliyen yanlıştır.


Efendim, kıymalı pide, adı üzerinde, ana unsuru kıyma olan iç malzemesinin, pide hamuru üzerine döşenmesi ile hazırlanan ve odun ateşi fırınında pişirilerek servis edilen bir yemektir. Kıyma ile birlikte domates, yeşil biber, soğan ve baharatlar da kullanılır.


Konya etli ekmeği ise kesinlikle kıymadan yapılmaz. Kuşbaşı etle de olmaz. Etli ekmeğin iç malzemesi, bıçak arası kıyma diye tabir edilen ve kıyma makinesine girmeden, bıçakla çok ince kıyılmış kırmızı ettir. Hamuru, tipik kıymalı pidelere göre çok daha ince açılır. İyi pişmiş, zar gibi etli ekmek; en makbul olanıdır.


Efendim etli ekmeğe, yemeden hemen önce bir miktar limon sıkılırsa ala olur. Yanında turp, tere, roka, közlenmiş acılı yeşil biber müthiş gider. Tabi bir de bakır maşrapalarda sunulan, hakiki ve yağlı yayık ayranı.


Konya’da, pek çok yerde ve çok meşhur mekanlarda etli ekmek yedim. Özellikle Meram bölgesi lokantalarındakiler pek tabi ki güzellerdi. Ancak Konya’nın Ereğli ilçesindeki Mis Pide Lokantası’nın etli ekmeği kadar harikuladesini hiçbir yerde tatmadım. Şayet bir gün yolunuz düşerse oralara ya da zaten oralarda iseniz mutlaka tadın derim.


Bir başka etli ekmek adresi de İstanbul için verebilirim: Güvenç Konyalı Restoranları. Ben, Merter’deki lokantalarında birçok kez yemek yedim. Ancak bildiğim kadarıyla bir şubeleri de Sirkeci’de mevcut. Güvençler de Konya Ereğlili. Yine bendeki bilgiler yanlış değilse tüm malzemelerini, unlarını, etlerini, domateslerine ve biberlerine varıncaya kadar Ereğli’den, günlük ve taze olarak getirtiyorlar.


Birkaç gün önce İzmir’de de bir etli ekmek lokantası açıldığını duydum. Ama henüz gidip, test etme, değerlendirme ve görüşlerimi sizlerle paylaşma şansına sahip olamadım. En kısa sürede, bu mekanı da ziyaret eder ve yorumlarımızı paylaşırız efendim.


Sağlık ve afiyetle.


@Geçen sene bugün “Özgürlükler Ülkesinde, Çizgiyi Birazcık Geçince”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=15414


@Geçen sene bugün “ ‘Binbir Gece’ Yürek Yakıyor”: http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=15452

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..