- Kategori
- Yemek - Mutfak
Evde siyah zeytin yapımı
Eğer katkı maddesi olmayan siyah zeytin yemek istiyorsanız evde siyah zeytin yapımını öğrenmelisiniz ve zeytinleri kendiniz yapmalısınız. İster ağaçlardan toplayın isterseniz pazarlardan ya da marketlerden alın dikkat etmeniz gereken şey zeytinlerin kabuklarının sert, yüzeyinin pürüzsüz olması ve üzerinde minik oyuklar olmaması çünkü minik gözenekler zeytinin kurtlu olduğunu gösterir.
Zeytin yapımı için meşrubat şişelerini veya hazır satılan 5 veya 10 litrelik su bidonlarını tavsiye ediyorum çünkü zeytinlerin bozulma oranı sıfıra iniyor.
Zeytin yapımı için iri salamura kaya tuzu veya deniz tuzu kullanmak gerekir. Zeytini tuz tatlandırıyor, tuzu kısıtlı kullanmak zeytinleri hem bozar hem de tadı yavan olur.
Malzemeler:
Arzu ettiğiniz kadar zeytin
İri salamura tuzu
Pet şişeler
Yapılışı:
Zeytinlerin çöpleri, yaprakları, kurtluları ayıklanır ve güzelce yıkanarak suları süzdürülür. Bir leğen içine istediğiniz kadar zeytini koyun ve avucunuzla göz kararı zeytinler kar taneleri gibi üzeri kaplanana kadar tuz koyun.
Yandaki resimde gördüğünüz leğen 25 santimetre çapında, küçük leğen dolusu zeytine ben 2 orta boy su bardağına ilaveten 2 çorba kaşığı daha tuz ekledim ve elimle zeytin ve tuz karışımını iyice harmanladım.
Zeytinleri pet şişeye doldurunca dibinde biraz tuz kalıyor, onu koymanıza gerek yok. Doldurduğunuz pet şişelerin ağzını sıkıca kapayın ve karanlık, serin bir yere koyun. Bir hafta boyunca şişeleri elinizde sallayarak alttaki acı suyun üste gelmesini sağlayın ve şişe kapaklarını gevşemiş mi? diye kontrol edin.
Zeytinler en az 1 ay beklesin. Şişelerden zeytinleri çıkarırken asla acı suyunu atmayın, bir kaba boşaltın ve zeytinleri aldıktan sonra bir huni ile acı suyunu tekrar içine boşaltın, acı su olmazsa zeytin bozulur.
Yiyeceğiniz kadar çıkardığınız zeytinleri temiz suyla yıkayın, çiçek yağı ve zeytinyağı karışımı ile yağlayarak buzdolabında muhafaza edin. Neden çiçek yağı derseniz? Çiçek yağı zeytinin buzdolabında yağla beraber donmasını engelliyor.
Afiyet olsun.