Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Evde Sushi keyfi

Evde Sushi keyfi
 

Sushi sever misiniz? Ben bayılırım. Hele ki güzel yapılırsa…

Her ne kadar Sushi denilince Çin aklımıza gelse de yanlış olduğunu bir kere daha söylemek isterim. Sushi kültürü Japonya’dan geliyor. Hep yapmayı çok istemiştim. Ama zor ve pahalı olduğu düşüncesi ile hep uzak durmuştum. Kısaca “evde sushi olur mu?” diyenlerdendim.

Hafta sonu sushi partisine davetliydik. Tabi ki ön yargı ile gittik.  Gecenin sonunda gözümüz hala bayıla bayıla yediğimiz sushilerdeydi. Aslında korkulacak bir şey değilmiş. Malzemelerde gurmenet.com’dan alındığında gayet uygun oluyor. Kısaca; evde sushi yapmaktan sakın korkmayın!  İlk denemem olmasına rağmen süper sonuç aldım.

Sizlere arkadaşım Aydan’ın sushi tarifini paylaşıyorum…Sevenler mutlaka denemeli!

Sushi pilavı
Bu pilav sushi nin ana malzemelerinden. Shari diyorlar. Çokça pilav yapıp değişik tiplerde suşi yapmak mümkün. Türk mutfağının tane tane olan pilavı burada işe yaramıyor. Lapa gibi yapış yapış bir pilav hazırlayacağız. Minik taneli pirince ihtiyacımız var. Reis baldo pirinci ile de harika oluyor. Yasemin ya da basmati gibi iyi ve pahalı pirinçler almanıza gerek yok. 5–6 büyük noriye yetecek kadar pilav tarifi vereceğim. Bir noriden 6–8 parça sushi çıkıyor. Bunu göz önünde bulundurarak kendi miktarınızı ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2 bardaktan biraz fazla su
Yarım çay bardağı pirinç sirkesi
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz (noriler ve soya sosu çok tuzlu olduğu için pilava çok tuz koymuyoruz)

Tarif:
Pirinci soğuk suyla güzelce yıkayın. Bir saat kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenen pirinci mümkünse teflon tencereye koyup üzerine suyu dökün. Su kaynayana kadar orta ateşte pişirin. Kaynayınca ateşi en kısığa getirip 15 dakika kadar kapağını kesinlikle açmadan pilavı demlendirin. Daha sonra altını kapatıp pilavı 15 dakika dinlenmeye bırakın.

Bu arada pirinç sirkesiyle bir sos hazırlamalıyız. Buna “tezu” deniyor. Sirkenin içine şeker ve tuzu katıp iyice karıştırıyoruz. Bu kadar.

Dinlenmiş pilavı ahşap bir kaba aktarın. Ahşap yoksa cam ya da plastik de olabilir. Kesinlikle metal olmaması öneriliyor.

Tezuyu (sirke) pilava dökün. Ahşap spatulalar yardımıyla pilavı havalandırarak karıştırın.  Buharı hızlıca uzaklaştırmak gerekiyor. Bunun için bir taraftan pilavı karıştırırken bir taraftan da yelpazeliyorlar. Pirinçler

Yapılışı: Önce orta boydaki bir salatalığı enlemesine ikiye bölüp ince uzun çubuklar şekline getiriyoruz. Sonra bambunun üzerine noriyi parlak tarafı alta gelecek şekilde koyup üzerine sushi pilavını homojen bir şekilde dağıtıyoruz. Bunu yaparken, çok fazla koymamaya ve norinin üst kısmından bir parmak boşluk bırakmaya dikkat ediyoruz. Norinin ortasına yanlamasına, kestiğimiz salatalıkları ve istediğimiz malzemeleri koyuyoruz. Biz Surimi yapımında somon füme, avokado ve krem peynir kullandık. İstediğiniz gibi lezzet verebilirsiniz.

Bu malzemeler de konduktan sonra, dürüm sararcasına sushimizi sıkı bir şekilde sarıyoruz. Yaptığımız sushi dürümcüğünü ıslattığımız bıçakla fazla hırpalamadan iki parmak kalınlığında dilimliyoruz. Salmon Nigiri yapımı ise; diğer sushi yapımlarından daha farklı. Bu türde nori kullanılmıyor. Avucumuza bir miktar pirinç alıp silindirik şekilde hafif dokunuşlarla şekil veriyoruz. Parmak kalınlığında dilimlenmiş somonu pirinçler görünmeyecek şekilde üzerine koyuyoruz.

İstanbul'da restoranlarda ateş pahası olan sushi evde çok daha ucuza ve bol miktarda yapmak mümkün. Eğer restoranlardaki küçük porsiyonlardan tatmin olmuyorsanız, evde doya doya yiyebilirsiniz…

Afiyet olsun.

 

 
Toplam blog
: 68
: 2103
Kayıt tarihi
: 20.01.14
 
 

Merhabalar,  Çocuk yaşlarda hissetmiş olduğum ve bastırdığım hislerim 2016 'da Theta Healing eğit..