Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '09

 
Kategori
Teknoloji
 

Facebook kullananların dikkatine sunulur!

Facebook kullananların dikkatine sunulur!
 

Facebook Tehlikeleri


Merhabalar,

Eğer bir Facebook kullanıcısıysanız bu yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum. Zira sizin için önemli olabilecek konular içeriyor. Dünyanın en büyük sosyal ağı olan Facebook aslında birçok sana ve birçok "gerçek" tehlikeyi beraberinde getiriyor. Neler mi? Görelim...

1. Tahlike:

İngiltere’de bir rapor yayınlanmış. Dünyanın en popüler sosyal ağı Facebook‘u kullanan milyonlarca genç kızın risk altında olduğunu yazmış, duyurmuş. Bu raporun sonuçlarına göre, yüzde 25'in üzerinde sekiz ve 11 yaş arası çocuklar yaş sınırını aldırmaksızın kişisel detaylarını Facebook ortamında milyonlarca kişiyle paylaşıyor. Bu durum Tüketiciyi Koruma Organizasyonu tarafından yayımlanan rapor sonucunda ortaya çıkmış. Söz konusu rapora göre, çocuklarının internette ne yaptığını bildiklerini söyleyen aileler aslında çocuklarının bilgisayar başında ne yaptıklarınından habersiz.

Örneğin; birçok genç kız sayfaya koyduları açık saçık fotoğraflarıyla kendilerini riske sokuyor. 14 yaşındaki kızların bile göğüsleri açık fotoğrafları internette sergilediklerini belirten rapor ailelerin ve çocukların kendilerini bekleyen tehlikelerden habersiz olduğunu "vurgulamış". Bu nedenle de birçok insanın hedefi haline geldiklerini belirtmiş.

2. Tahlike:

Değerli okuyucular, bir istihbarat örgütü elinde size ait bir dosyanın bulunduğunu söyleseydi ve o dosyada birçok resminizle beraber hangi okullara gittiğiniz, hangi işlerde çalıştığınız ve hala çalışmakta olduğunuz, kimlerle arkadaşlık ettiğiniz, nerelere gittiğiniz, resimlerle belgelenmiş olsaydı acaba paniğe kapılmaz mıydınız? Bence hiç şüphe yok... Ancak şu an Facebook'da milyonlarca insanın bu bilgileri açık seçik var, hemde kendi istekleri ile vermişler... Facebook dışında bir unsur, mesela adamın biri, gelip bu bilgileri size sorsa verir miydiniz, paylaşır mıydınız???

Hayır paylaşmazdınız...

3. Tehlike:

Bir süre önce güvenlik yazılımları konusunda çok bilinen bir şirket olan Kaspersky, internet kullanıcılarını ciddi anlamda tehdit eden iki yeni büyük tehlikeyi duyurmuştu.

Networm.Win32.Koobface.a ve Networm.Win32.Koobface.b olarak bilinen trojanlar, malum facebook ve myspace hesabınızı ele geçiriyor ve bu noktadan sonra işiniz inanın çok zor oluyor. Siz, bu tehlikenin kurbanı olan masum vatandaş olarak hiçbir şeyin farkında bile olmuyorsunuz. Ama o sırada trojanlar yollarına devam ediyorlar. Peki ama ne yapıyorlar?

Facebook hesaplarını hedef alan Networm.Win32.Koobface.b, bir kez girdiği bilgisayardaki Facebook kullanıcılarının arkadaş listelerine Paris Hilton gibi ünlülerin de aralarında bulunduğu magazin haberleri ile ilgili mesajlar atıyor. Hem de inanılmaz bir hızla. Mesaj içerisinde YouTube bağlantısı gibi algılanan bir de link var. Bu linke tıkladığınızda da YouTube benzeri adresi olan bir Rus sitesine yönleniyorsunuz. Videonun olduğu sitede size "Flash Player’ın sürümünün eski olduğu ve güncellemek isteyip istemediğiniz”" soruluyor. Onay verirseniz, trojan’in içinde olduğu dosya indiriliyor ve kuruluyor. Böylece listeye yeni bir kurban daha eklenmiş oluyor ve sıra, bu kurbanın listesine geliyor.

Sanal tehlikeler için güncel antivirus programları kullanmak etkili bir çözümdür ama gerçek tehlikeler ile karşılaşmamak için sanal ortamında mantıksal potansiyel tehlikelerinden uzak durmak gerektiği kanaatindeyim...

sevgiler...

 
Toplam blog
: 142
: 1570
Kayıt tarihi
: 17.03.09
 
 

İnternet ve bilişim teknolojileri konularına ilgi duyan, yenilikleri takip eden ve bu yenilikleri pa..