Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Fincancı katırlarını ürkütme...

Fincancı katırlarını ürkütme...
 

Nerden çıkmış bu laf, Allahaşkına, “Aman üstadım; fincancı katırlarını ürkütme..” Nerden geliyor. Bir Nasreddin Hoca fıkrasından. Dinleyin:“Nasreddin Hoca merhum, bir gün mezarlığa dolaşmaya gitmiş. Orada gezerken mezara benzer bir çukur görüp içine ölü gibi yatmış. Hoca kendi kendine: Bakalım sorgu melekleri gelecekler mi? diye düşünmüş. Vakit hayli geçmiş, gece oldu, hoca hâlâ yatıyor. Derken bir fincancı kervanı kabristanın yanındaki yoldan geçmeye başlamış. Nasreddin Hoca, şakır şukur giden bu şey de neymiş diye başını çukurdan çıkarıp bakınca, katırlar aniden karşılarında bir şeyin belirmesi ile ürkmüşler ve kaçışmaya başlamışlar. Katırlardaki bütün fincanlar kırılmış, hayvanlar bir birlerine girmiş. Kervanın sahipleri hocayı yakalamışlar ve; Kimsin, in misin cin misin? Bu saatte ne işin var senin burada? diyerek sıkıştırmaya başlamışlar. Hoca: Ben ölüyüm, aman etmeyin eylemeyin, dediyse de dinlemediler, güzel bir dayak attılar, başı, gözü kan içinde kalan hoca eve gece geç vakit geldi.  Karısı kapıyı açtığında şaşırmıştı: Hoca bu hâl ne? diye sordu. Hoca: Öldüm, mezarlıktan geliyorum. Başıma bu hâl ondan geldi, dedi. Hocanın hanımı, saf saf: Hocam öbür dünyada ne var, ne yok? diye sorunca , hoca şu cevabı verdi: Fincancı katırlarını ürkütmezsen hiç bir şey yok.”

Her sözün bir yüzeysel anlamı vardır; bir de derin anlamı … “Fincancı katırlarını ürkütme” derken ne kastediliyor? Bana göre şöyle: Yani toplumun belli bir düzeni var. Bu düzen  sakin, herkesin işini gücünü yaptığı bir düzendir. Ama , bu düzenin altında da durmadan bir takım “kara” işler çevrilip durur. Gariban vatandaşın bu işlerden haberi yoktur ama, bazı uyanıklar, ya kendilerine bir çıkar sağlamak için, bazen de  “vatan millet” menfaatine; gördükleri, görebildikleri, hissettikleri olayları hop diye, söylerler, yazarlar …

Tabii bu işin her zaman iki yanı vardır. Bir, iktidar yanı; iki, muhalefet yanı… Muhalefet yanı, öğrendikleri bir şeyi , “pireyi deve yaparak” kamuoyuna açıklamayı görev bilirler… ver yansın ederler…. Ondan sonra , iktidar yanından  kahramanlar ortaya çıkar …Ve :"Terör örgütünü, yaptığı resmin tuvaline, yazdığı makalesine, fıkra ve şiirlerine, sanatına yansıtarak destek verenler de var." der.  “psikolojik ve bilimsel terörle karşı karşıya olduklarını söyler.”“Terörü besleyen arka bahçe var, propaganda var. Terörü masum ve haklı gösterme gayreti var. Bir kısmı bu yapıyı görmüyor, göremiyor. Birileri de bildiği halde saptırma yaparak, kendine göre gerekçeler göstererek, makulleştirerek destek veriyor. Makalesine, fıkrasına, şiirlerine yansıtıyor. Resim yaparak tuvaline yansıtıyor. Hızını alamıyor. Görev alan askeri, polisi doğrudan çalışmasına, sanatına konu yaparak demoralize ediyor" der (1)İşte Yönetenler’in, terörü, nerelerde gördüğünün resmidir. İşte, Terör, yazıda, şiirde, filan görülecekse… Birtakım sanal algılamalar  başlamış demektir. Sonu tehlikelidir. Sonunda bazıları “Komünist”likle suçlanır.. İpin ucunun nerelere kadar gideceği belli olmaz.

Yani bazıları “fincancı  katırlarını..” rahatsız etmiştir. Langur, lungur konuşup fincanlar yere dökülüp saçılırsa bunun zararı herkese olabilir. Vatandaş rahatsız olur. “Bu nasıl konuşma..” diye.. Sonunda konuşan rahatsız olur , “Beni ne zaman görevden alacaklar…” diye …Aslında bazıları, bu İnternet’ten fena halde alınıyorlar…  Elalemin ağzı torba değil ki büzesin… Herkes her istediğini, söyleyip yazıyor. Bazıları huylanıyorlar.. Yani fincancı katırları ürküyor… “Bu adamlar da şimdi nereden çıktı,” diye… Bazı şeyleri yasaklamaya çalışıyorlar.. Uluslararası arenada bunun zor olduğunu görüyorlar. Yeni Yasalar çıkarmaya çalışıyorlar. Çıkaracaklar… Başlarına daha da büyük belaya sokacaklar…Bence en iyisi, fincancı katırlarını mezarlıkların yakınından geçirmemek… Çünkü oralarda her zaman , pusuya yatmış, bu pis işleri kollayan ve sonra kafasını kaldırıp konuşan Nasreddin Hoca’ları bulacaklardır.Çünkü Nasreddin Hoca her devirde yaşayacak  ve buraları dünyanın merkezi yapmaya devam edecektir.Yaşasın Nasreddin Hoca ve Hocalar….(1)

http://www.haberturk.com/gundem/haber/700370-siirle-makaleyle-resimle-teroru-hakli-gosteriyorlar

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..