- Kategori
- Ben Bildiriyorum
Gazetem Devrim'in Yıldönümü!
Muğla Devrim’in yıl dönümü gelmiş, ben çok duygulandım!!!
Bir Ünal Türkeş geçti. Devrim’in ışıkları. Kuruluşundan bugüne nice güzel sahipleri, kurucuları. Hepsini anıyorum.
Ünal ağabeyi andık. Hayata veda güz ayrılıklarında daha hüzün, bir kırık rüzgarı andırıyor. Hayat ve ölüm öylesine iç içe bir an.
Devrim’i sahiplenen Mahir Ateş şimdi yönetiyor. Ünal ağabeyin damadı. Devrim’i sahiplenen çalışanları Nazife hanım ve Güliz hanım. Devrim’in özü, ruhu ile buluştular. Gerçekten mutluyum.
Matbaadaki arkadaşımız hepsi işlerini yapıyorlar. Altar’ın son zamanda kırsalda köyleri incelemesi, araştırması özellikle çok etkileyici oldu. Çok da yararlı ve verimli olacağına inancım tamdır. Yeter ki farkına varılsın. Altar’ı kutluyorum, tam da büyük keyif aldığım şeylerdi.
Devrim’in yıldönümü 19 Ekim yarım asrı geçtik. Ünal Türkeş’in yokluğunda bir yıl daha. Köşe yazılarını çok arıyoruz. Özlüyoruz. Varlığı Devrim’den ülkenin her yerine yayılmakta idi.
Toplumsal, siyasal, sosyolojik, tarihsel Muğla’yı gittiği her yerde belgelere, tarihe kazımaktaydı.
Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığının çok daha başka boyutlarda ses getirdiği gittiği kongreler. toplantılar, konferanslar.
Geldiğinde Gazetemiz Devrim’de yayınlanması. Bunlar hem Muğla açısından, hem de tarihsel açıdan çok yaşamsal birer programlardır, arşivdir, gelecektir…
Ünal Türkeş’i anma toplantısında İbrahim ağabeyin konuşmaları, anıları vardı. Yerkesik mahallesi Tatarlar sokağındaki o meşalenin doğduğu o güzel evlatların anılarından geçti. İbrahim Türkeş, Ünsal Türkeş Şeker, Ünal Türkeş, Tuğrul Türkeş.
Hani demişti ya Şadan hocam; o arşivi için Muğla yansa Muğla’yı küllerinden çıkartır, Ünal Türkeş dostum.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız yeni kitaplarını bastı, anma toplantısına yetiştirdi. Üç adet kitabı çıktı. Her anma toplantısında kitap çıkaracağını ve arşivinin ise yeni yapılmakta olan Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde açılacağı haberini verdi.
Yerkesik Tatarlar sokağından söz etmişken o evde Firdevs teyzenin hoşgörüsü, sevgisi, ışığı yayıldı.
Çok güzel sohbetimiz oldu. Ünal ağabeyin annesi Firdevs teyzeyle ilişkilerimizi sevgiyle yaşadık biz. Nur içinde yatsınlar.
İbrahim ağabey toplantıda Ünal ağabeyin buradaki evde yaşadığı ve yaptığı şeylerden söz etti o günleri, anılarını öyküleştirdi.
Devrim hepimiz için tarihsel, köklü ve ailemiz dediğimiz bir gazetemizdir. Bir kültürdür. Devrim gerçeklere dokunmalıdır, daima. Objektif yayın yaşamında yön ve haritasını hep çizmelidir.
Muğla’da bazen köklü, kendi o günkü güzel değerlerini, ailelerini, sohbetlerini arıyorum. Erol Ertuğrul da o toplantıda Ünal ağabeyle tanıştığı anılarını dile getirdi.
Şimdi gerek Birdal- Erol Ertuğrul’ların , gerekse Edip Fıstıkoğlu ailelerinin oturdukları yerden geçtiğimde sanki gözümde canlandırıyorum. O mekanları.
Bir selamı, güneşli sabahı.
Eski Muğla evinde müstakil, bahçeli evlerde yaşam vardı. Avukat Birdal –Erol beylerin annesinin bahçeden bir selamını o Muğla’yı hissediyorum. Nur içinde yatsınlar.
Bazen Muğla’yı pek çok değerleri ile özlüyorum. Saburhane sokaklarında beyaz duvarların içinden sarkan çiçekler , asmalar. Kapılarından çıkan ev sahiplerine güneşli, huzurlu selam vermeyi.
Gazetem Devrim ne demektir derseniz, geleneksel Muğla yaşamı. Geleneksel kültürün geleceğe açılan ışığı, penceresi.
Devrim nice anıları saklıyor belgelere. Arşivinin içinde ne günler, ne geçmiş, ne gelecek biriktiriyor.
Muğla’nın derin birikimi, arşivi gazetem Devrim.
Devrim gazetemden vazgeçemem. Vazgeçmeyecek bağlarla bağlıyız. Gönül vermişiz güneşine sevgisine, merhabasına.
Merhaba Devrim. Yıldönümün güzel, güneşli gelsin.
Devrim’e girince heyecan duyar mısınız ben çok duyarım. Devrim bir ekol gibidir. Çok şey öğrenirsiniz. Sanat, film, siyaset kültür, tarih, köyler, şehirler buluşur. Devrim’in kalbinden Muğla’ya bağlanır.
Mevsim belki güz. Devrim hep bizimle. İçinden çıkıp giden nice güzel insanlar . Eksildik. Ekrem bey sevgili candaş Ekrem Orhan, yok bu sene. İlk o yazıp katardı duygularını. Girdiğimde spora öyle heyecan biriktirmiş olurdu, hep böyle buldum. Ve gerektiğinde iyi bir dost, arkadaş buldum ben ışık içinde yatsın.
Yükselecek beyi devamlı özler gözlerimiz, kalbimiz. Cancağzım hayat bilsen tatsız tuzsuz sanki. Şiirlerinde seni, sen de içimizi özledik biz.
Oktay Ekinci. Oktay bey Devrim’den Muğla’yı tüm ülke ve dünyaya mimari, kültürel, çevresel değerlerini ilk yerel gazetede Devrim’den duyuruyordu.
Oktay ağabeyi çok erken kaybettik. Tanrı şahit, ben şahidim çok çalıştı. Muğla’yı görkemiyle yaşattı. Elbette yazıp, dile getireceğiz daha . Eşsiz korumacı, sevgili ağabeyim . Işıklı yıldızlarla ebedi yerinde yatsın.
Devrim’de sanki güz birikti. Biz güneşli günlere çıkalım. Yağmur dalların damarında saklansın. Yeni çıkacak yaprakların gölgesinde baharı, serinliğinde yazı göreceğiz.
Devrim bir çınar artık. Yaşayan Muğla’nın yaşayan Devrim’i. Nice senelerde Muğla’ya güzel anılar biriktirsin.
Şimdi sahipleri Aslı Ateş. Aslıya bir selam olsun. Sevgi. Birlikte nice günlere.
Kutlu olsun gazetem Devrim’in yıl dönümü , nice bilinçli eller de geleceğe yol, ışık olsun.