Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '18

 
Kategori
Deneme
 

Geçimle İlgili Bir Mektubun Hikâyesi

Geçimle İlgili Bir Mektubun Hikâyesi
 

Atatürk’ün kızkardeşi Makbule Atadan1947’de Cumhuriyet Halk Partisi’ne ardarda iki mektupla müracaat ederek ağabeyinin vasiyetnamesi gereği aldığı bin lira aylık ile geçinemediğini ve geçim sıkıntısı çektiğini dile getirerek maaşının arttırılmasını ister.

CHP tarafından Parti kurucusu yani Atatürk'ün kızkardeşi olan Makbule Hanım'a beş gün sonra bir cevap mektubu hazırlanır ve kendisine 16 Eylülde gönderilir.

Genel Sekreter'in imzaladığı mektup cevabında şöyle yazılır: "Her ay verilmekte olan bin lira ödenek vasiyetnameye dayanmaktadır.
Bu ödeneğin çoğaltılmasına Partinin yetkili olmadığını saygı ile arz ederim" diye bildirilir.


Yani Aylığınızı artıramayız cevabı veriliyor. Cumhuriyet Halk Partisi Atatürk'ün kızkardeşinin aylık maaşının artırılması isteğini reddetmiş.

Meclis ancak 1958 yılında Atatürk'ün kızkardeşi Makbule Atadan'a vatani hizmet aylığı bağlayarak sorunu çözmeye çalışmış.

Yani Atatürk'ün kızkardeşi Makbule Hanım'ın isteği 11 yıl sonra derde deva olacak şekilde çözülmüş. 

Makbule Hanım ağabeyinin Cumhurbaşkanı olmasının ardından annesi Zübeyde Hanım ile bir müddet Ankara'da yaşadı. Milletvekili ve iş adamı Mecdi Boysan ile evlenip daha sonra ayrıldı.

1930 yılında ağabeyinin talimatı ile Serbest Cumhuriyet Fıkrası'na girdi ve uzun seneler Ankara'da Çankaya Köşkünün yakınında kendisi için inşa edilen Camlı Köşk'te yaşadı ve 1956 yılında vefat etti.

Bu haber dünden beri bir kaç gazetede yayımlandı. Biz mesele mahiyeti ve konudan ziyade mektubun yazılışını, mektuptaki kelimelerin katkısız ve sadeliğini dile getirmek istedik.

Bu dünyada geçim sıkıntısını Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan'ın da yaşadığını, aylık maaşının artırılması talebini içeren CHP ne yazdığı aşağıdaki mektup suretinden anlıyoruz.


Kıymetli okurlarımıza saygılar sunuyorum.

Mehmet BURAKGAZİ / MERSİN
 

 
Toplam blog
: 608
: 2204
Kayıt tarihi
: 12.04.12
 
 

Bingöl'de, Baharın son ayında, ikindi üzeri un ambarı (kiler) arkasında, ebesiz, hemşiresiz, Emin..