Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Eylül '08

 
Kategori
Futbol
 

Geleceğin yıldızları – Miralem Pjanic

Geleceğin yıldızları – Miralem Pjanic
 

2007 – 2008 Sezonu başında Metz yönetimince takımın alt yapısından A takıma terfi ettirildiğinde Fenerbahçe’nin de yeteneklerini ve kalitesini fark eden takımlar arasında yer alması beni gerçekten şaşırtmıştı. Tabi bunu bizim her şeyi pekiyi bilen(!) basınımız atlamıştı. Fenerbahçe takımı da sanırım Saffet Sancaklı ve ekibince haberdar edildi bu oyuncunun varlığından. Bu sezonun başındaysa Galatasaray’ın transfer listesinde yer aldı genç yetenek. Tabi basın yine uyudu. Sarı-kırmızılılarsa risk analizini doğru yapamadıkları için ve tabi ki o bölgeyi Lincoln gibi gereksiz bir oyuncuyla doldurmuş olmanın dayanılmaz mutluluğunu yaşamaya devam ettikleri için(!) bu transfere yanaşamadılar.

Gelgelelim, aslında en başta yazmamız gerekenlere: Miralem, 1990 Bosna- Zvornik doğumlu. Aslen Yugoslav olmakla birlikte ailesi iç savaş nedeniyle Lüksemburg’a göç etmiş. Genç oyuncu futbola 2003 yılında FC Metz’in alt yapısında başladı. Dört senelik bir serüvenin ardından 2007 yazında a takıma dâhil edildi. İşte bu dönem içlerinde Real Madrid, İnter, Milan ve Liverpool gibi isimlerin de yer aldığı pek çok futbol markasının dikkatini çekti.

2007-2008 sezonunda tam 32 lig maçında forma şansı buldu genç Miralem. Bu maçların 20’sinde doksan dakika boyunca sahada tutuldu. Toplam 2395 dakika sahada kaldı ve 4 gol, 3 asistle tamamladı Lig 1’i.

2008-2009 sezonunun hemen başında O.Lyon takımı başta ezeli rakibi Marsilya olmak üzere, pek çok büyük kulübü hayal kırıklığına uğratan hamleyi yaptı ve Miralem Pjaniç’i 8 milyon Euro karşılığında, beş yıllığına renklerine bağladı. Bu transfer genç yıldız adayının Avrupa futbol arenası olan Şampiyonlar Ligine adım atışı anlamı taşıyordu aynı zamanda. 17 yaşında genç bir oyuncuya 32 maç forma şansı tanıyan Metz artık bu gencin gelişim macerasında bayrağı Lyon kulübüne devretmişti.

2006 yılında formasını giydiği Lüksemburg U-17 ulusal takımıyla çıktığı maçta İspanya’ya attığı gol hafızalardan kolay silineceğe benzemiyor. Yine aynı yıl, Belçika ile oynanan maçta alınan 5-5’lik beraberlikte attığı 4 gol O’nun hakkında az çok bilgi veriyor.

Bundan sonraki dönem Pjaniç’in ulusal takım tercihine değiştirmesine tanık oldu. Aslen Bosna’lı oluşu, Bosna’daki bir röportajda Bosna-Hersek ulusal takımın formasını giymek istediğini belirtmesi, Bosna Futbol Federasyonunun harekete geçmesi FiFA nezdinde de karşılık buldu ve Pjaniç’in ulusal takım tercihi kendi kararına bırakıldı. Genç yetenek bundan sonraki süreçte Bosna formasını üç kez giydi.

Miralem’i geçen sezon birkaç maçta izleme imkânı buldum tv yayınlarından. Orta saha da hücuma dönük görev alıyor ve bu bölgede her yerde oynayabiliyor. Her iki ayağını da çok iyi kullanıyor. Benim fikrim, koordinasyonu zekâsı, tekniği gerçekten mükemmel. Ayrıca, çabuk düşünen, hızlı oynayabilen bir oyuncu olduğunu ve çevre kontrolünün de üst düzeyde olduğunu da belirtmeliyim. Yetenekleri ve parlak geleceği konusunda Fransa basını hem fikir. O’nun ülke dışına çıkmasını istememelerine de elbette hak vermek lazım. Genç oyuncunun Lyon’da yapacaklarından ve O’nu transfer etmekte tereddüt gösteren takımların talihsizlikleriyle yüzleşeceğinden en ufak bir kuşkum yok.

 
Toplam blog
: 32
: 823
Kayıt tarihi
: 29.09.06
 
 

Soccer Scout & Researcher & Databank Developer Çeşitli kulüplerin altyapı ve profesyonel şube..