Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '14

 
Kategori
Resim
 

Genç ressamları desteklemek, sanata destektir

Genç ressamları desteklemek, sanata destektir
 

Genç Ressam-Adnan Turan


Bugünün meşhur ressamları dünün genç ressamlarıydı. Onlar da bugünün genç ressamların yaşadığı sıkıntılarını  yaşadılar. Bir ülkede binlerce kişi resim yapmaya başlar. Zaman ilerledikçe kimi geçim sıkıntısı nedeniyle  başka işe yönelir. Kimi dayanacak gücü kendinde bulamadığı için pes eder. Kimi anlaşılmadığı için küser. Kimi ise yeteneğini bir üst merdivene taşıyamadığı için elendi gider.  Bu bir uzun yarıştır.  Sonuçta  çok az kişi iyi ressam veya resim sanatçısı  olarak anılmaya başlar.

Genç ressamların tamamına yakınının sabit bir geliri olmadığı için hayatları çok zordur. Tam pes etmek üzereyken cepte para bitmiş,  boya alacak paran yok, karnın aç.  Tablo yapsan da sergi açacak galeri bulamıyorsun, elden tablo alacak sanatsever tanıdığın da yok.  İşin kötüsü resim dışında da başka bilgin ve  işin yok. Bu uzun yolda devamı sağlayan en önemli destek bir genç ressam için ortaya konulan  sanatsever desteğidir. Dikilen fidana verilen can suyu gibi, boğulmak üzere olan kişiye uzatılan bir el gibi.  Bir sanatsever olarak genç ressama zamanda o desteği göstermedikten sonra yardımın  anlamı kalmıyor.

Buradan genç ressamın tüm sanatseverlerden  bağış, karşılıksız bir destek veya yardım beklediğini sanmayalım. Onlardaki gurur ve özgüveni hepimiz biliriz. Ayrıca her genç ressam adayına da karşılıksız destek göstermek de onu rahatlatacağı , direncinin kırılacağı ve üretkenliğinin azalacağını da dikkate almak gerekir.

Gençler için bir şeyler yapmak gerek. Onların resimleri satılmalı ki ; bu işe aşk ve şevkle bağlansınlar.Buradan her genç ressamın desteklemesi gerektiği sonucu da çıkmasın. Resim sanatından biraz anlayan bir sanatsever;  sanat çevrelerindeki seslendirmelere  ve   genç ressam adayının tablolarına bakınca onun bu yolda ne olacağını az çok tahmin edebilir.Tün bunların dışında gençlerin cesaretine  ve hayatta duruşuna bakmak gerekir.  Kaygı ile resim yapmayanlar ve özgün tarzını arayanlar kendisini belli eder.. Tuvalin başına geçtiğinde korkudan ölen, fırçasını sıkı sıkı bastırandan başarılı ressam  olmaz. Genç yaşta eserlerinde gerek tekrardan, gerekse içindeki heyecanın eksikliğinden  yorgun tablolar üreten ressamın eserlerindeki yorgunluğu atması mümkün değildir.  Bir genç ressamın sadece temel resim bilgi ve tekniğine sahip olması onu gelecekte iyi bir yapmaya yeterli değildir. Genç ressam; çok sergi ve müze incelemeli, imkan buldukça yurtdışına gitmeli, sanatın diğer dalarlıyla (Sinema,Tiyatro, Edebiyat, Heykel, Fotoğraf  vb…) bir sanatsever olarak ilgilenmeli, Kendi içindeki, ülkesindeki ve Dünya’daki seslere kulak vermeli  ve kendini sürekli inşa etmelidir. Başka bir deyimle, geniş bir vizyona sahip olmayan genç ressam  yok olur gider. Koleksiyoncular biraz  iyi niyetle  sanatçıyı finanse etmek için, biraz da geleceğe yatırım için  özgün çalışmalar yapan genç ressamlardan  eser almalıdır.

 

Çok sayıda genç  iyi resim yapıyor, ama aralarından sıyrılanların özellikleri bellidir. . Resim yapmak ayrı, sanat yapmak ayrı. Genç ressam sanatçılık yolunda ilerlemezse de sıradan bir ressam olarak kalır. Eskiden “Tabela Ressamlığı” diye bir meslek vardı. Kendini geliştiremeyen ressamlar dün tabela ressamı, bu gün de merdiven altında kopya resimler üreten ressamlar olarak kalmaya mahkumdur.

Destekleyeceğiniz genç ressamı seçtikten sonra;

1-     Sergi açılışlarını takip ederek onu yüreklendirmeniz gerekir.

2-     Gerek sergilerden, gerekse kendisinden bir eser almanız onu hem maddi,hem de manevi olarak desteklersiniz.

3-     Gerek sosyal medya, gerekse kişisel iletişimle onu tanıtma çabasında olmanız gerekir.

4-     Sanat çevresiyle ilişkiniz varsa onun bu çevreyle bağlantı kurmasına  destek olmalısınız.

Tüm bunları yaparken destekleyicinin genç ressam üzerinde baskı kurmak, yönlendirmek ve şekillendirmek gibi yaklaşımı olmamalıdır. Tüm bu destek çabaları sadece yumuşak bir tonda iletilmiş tavsiyeler olmalıdır. Hami olmak başka, sahiplenip yönetmek başkadır.

Diğer taraftan; tecrübeli ressamların ve resim sanatçılarının da bir veya birkaç genç sanatçıya bir nevi ağabeylik yaparak tecrübelerini genç ressamlara aktarması da sanata doğrudan destektir.

 

Genç ressamları bekleyen tehlikeler.

1-     “Beni bu halk anlamıyor.” Diyerek halka ve sanat küsmek.

2-     Tekrarlar sonucunda yorgun tablolar üretmek

3-     Kılık ve kıyafet şekliyle sanatçı olacağını sanmak,

4-     Uykusuzluk,alkol ve sağlığı tehlikeye atmak

5-     Pes etmek ve başka bir işe yönelerek para kazanmak.

6-     Özgünleşmenin çok çalışmak demek olduğunu anlamamak,

7-     Genç yaşta oluşturmaya çalıştığı tarzından ısrar etmeyip sadece resim satıp para kazanmak için kendi tarzından  uzaklaşmak.

8-     Çok küçük bir başarıda hemen “Sanatçı oldum .” havasına girmek,

9-     Kendisini hep birileriyle kıyaslamak,

 

Netice olarak; genç ressamlar sanatın geleceği için bir fidanlıktır. Öncelikle sanatseverlerin , daha sonra Usta ressam ağabeylerin genç sanatçıları desteklemesi gerekir. Bu destek genç sanatçıları daha da yüreklendirecek ve daha uzun koşmalarını sağlayacaktır. Genç ressamlara düşen görev ise ; kim desteklerse desteklesin,  sanatçı olma yolunun çok uzun ve zahmetli olduğunu, tüm meşhur ressam ve sanatçıların bu zor yoldan geçtiğini unutmadan yoluna devam etmelidir. 

 
Toplam blog
: 55
: 4036
Kayıt tarihi
: 02.03.09
 
 

15 yıldır  İnsan yaşamı ile doğanın kuralları arasındaki benzerlik, kaos, değişim, kaostan düzene..