Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ekim '08

 
Kategori
Kültürler
 

Gorunmeyen kulturler

Gorunmeyen kulturler
 

Uzakdoguda, Bircok kulturde Yellenmek ayip degildir.


Bazı şeyler vardir ki kolay anlatilamaz. Belli kültürleri ilgilendirir.

Tesadüflerle ya da yasayarak öğrenir insan. Gülmek bile değişir topluma göre. Gormeden, gitmeden bilemezssiniz. Belgeseller anlatamaz. Afrikada size bir tiyatro gosterseler, hicbirsey anlamadan cikarsiniz. Her kulturun anlatma bicimi vardir.

Çin ve uzakdoğu toplumlarına, insanin kendi kulturu Turk ise, Türk insanına has ozelliklerle hareket eder, gösteriler yaparız. Onlari da kendimiz gibi kabul ederiz. Tabii anlamadıklarını çok iyi biliyorum. Böyle hareketler yapınca gösteri yaptığımızı sanıp toplananlar bile olur. Her kültürün argo el kol hareketi aynı değildir.
Amerikalı bir kadının küfür etme işareti, sağ elin orta parmagını yukarı göstermektir.

Ustunkoru bakinca siz de bilmezssiniz anlam veremezssiniz. Ingilizlerin en ağır küfür işareti poposunu çıplak göstermektir. Maçlara gelince ingiliz holiganlar arasinda popo çıkaran adama öyle bakarız ve oylecene güleriz. Halbuki size kufur ediyordur. Bazen filmlerdeki ince cizgiyi anlayamazssınız kültür farkıdır. Türkçe çevirilerde Lanet olsun, vay canına aslında, ingilizcede bir küfür alışkanlığıdır.

Popo gösterme , İngilizlerde kufur, Japon toplumunda ise güldürme niyetlidir. Derince depreminde bir akrobat japon sanatçı halka moral vermek için getirildi. Fakat poposunu gösterince kovuldu. O Japon bunu çıplaklık olarak algılamadı. Güldürmek, moral vermek için yaptı. Kültürleri fazla tanımadığımız için bilemiyoruz. Bu tur seyler onumuze aniden cikiyor.

Birçok uzakdogu kültürde sofrada yellenmek sıradan bir olaydır. Biz Türk gemisinde, bunu yapanı uyarıp 2nci defada gemiden kovarız.

Böyle bir zamanda calistigim gemi uzakdogu çin taraflarında iken, gemici arkadaslar uzakdogulularin kultur farkini algilamadigini anlamis. Türkçe el kol hareketleri ile küfür işaretleri yaparken gordum. Yarım saat şak şuk sesler çıkarttılar gulerek. Sırası geçen bildiği tüm numaraları el kol hareketi kufurleri gösterdi.

Tabii ki mevzuu seks idi. 2-3 kişi bize baktı, onlara göre garip ama bilmedikleri hareketleri yapıyordi. Sak şuk sesler çıkardığımız için bize gülüyorlardı. Bir izleyici gurubu olusmustu.

Onlar bizim akrobatik hareket yaptığımızı sanıyorlar, Tai chi chuen harketleri. Ya da spor hareketleri olarak algılıyorlardı.

Anlatamadık. Bizim el kol hareketleri Çinli'ye yemedi.

Ingilizce bilen biri çıktı. Meğerse bizdeki 50 çeşit cinsel el kol hareketi çinlilerde, sadece 1-2 tane imiş. Kendi kendime, ne hayalci insanlarız be dedim. Seksin yüzlerce hareketi bizde mevcut.

Canı yanmış bir japonun İtaaay, diye bağırdını duysanız gülersiniz. Ya da bir Amerikalı aaaaah, diye bagırmaz auç, auç, auç. Adamların canının yanmasıyla bizde onların çıkardığı tuhaf seslere gülüyoruz. Bizim ne dedigini anlamadigimiz İngilizce disko diye dans ettigimiz bazi sarkilar vardir ki tepiniriz. Onlarin huzunlu sarkilaridir, arabeskidir.
Buyrun sadistin biri yazdı bunu

senolmutlu@2008

 
Toplam blog
: 20
: 4653
Kayıt tarihi
: 31.08.08
 
 

1969 Bulgaristan dogumluyum, 1978 de Istanbula gocmen geldik. Ilkokul-Orta ve Lise ve acikogretim Un..