- Kategori
- Deneme
Gözlerinin rengi ve şiirde nazire
Yıldızları aradım, görünmediler
Rüzgarları dinledim, fısıldadılar
Yağmurları bekledim, çiselediler
Gözlerinin rengini, bilen olmadı.
Ufukları gözlettim, göremediler
Şarkıları dinlettim, söylemediler
Kuşlara sordum, uçup gittiler
Gözlerinin rengini, bilen olmadı.
Bulutları dolaştım, çözemediler
Anılara sordum, bilemediler
Özlemler, gönüllere hep dert oldular
Gözlerinin rengini, bilen olmadı.
-NAZİRE-
Kısaca şiirde nazireye değinelim;
Klasik şiir geleneğimizin oldukça yaygın usüllerden biride nazire yazmaktır. Beğenilen bir şiire aynı vezin ve kafiyede olmak üzere yazılan benzer şiire nazire, yapılan bu işede tanzir denilmektedir. (benzerini yapma) Günümüzde nazire konusuna pek ilgi olmadığını görüyoruz.
Nazirede esas daha önce yazılmış bir şiirin yeniden ve farklı bir yorumla, farklı bir eda ve söyleşiyle ele alınıp aynı sınırlar çerçevesinde daha güzel olarak yazılmasıdır. Şiire gönül vemiş, şiirin emeğe dayanan bir sanat olduğunu bilen şairlerimiz, xvı.YY' da yaşamış olan Fuzuli'nin eserlerine nazire yazmışlardır. Fuzuli'ye göre şiirin özünü sevgi, temelini bilim oluşturur. ''Bilimsiz şiir temelsiz duvar gibidir, temelsiz duvar da değersizdir''.
Bir bakıma da nazire; şiir sanatını, dili kullanmayı öğrenmek için sarfedilen gayretide ifade eder. Usta bir şairin şiirini, kendi yazdıklarını ona benzeterek duygularını güzel ifade etmek ve şiirlerinin kalitesini yükseltmek açısından da faydalıdır. Netice her zaman güzel olmıyabilir. Fakat başlangıç için bu iyi bir metod olarak düşünülebilir.