Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '09

 
Kategori
Kent Tarihi
 

Gün ışığına çıkarılan Aydın Tralleis

Gün ışığına çıkarılan Aydın Tralleis
 

Özel arşivimden kendi çekimim


Aydın’ın kurtuluşu dolayısı ile özel bir etkinlik için gittiğim Aydın’da muhteşem bir antik kent gezdim ve bu güzelliği sizler ile paylaşmak istedim.

Yaptığım araştırmada sizler için derlediğim antik kentin biyografisi kısaca şöyle:

Tralleis Antik kenti dünyanın en eski ve büyük antik kentleri arasında yer alıyor Efes’in ardından gelir ama yerleşim itibari ile Efes antik kentinden daha büyüktür.

Antik Tralleis kenti, yazılı kaynaklar ve arkeolojik bulgulardan edinilen bilgilere göre, Mesogis Dağları 'nın güney eteğindeki trapez biçimli kesik bir tepeninyüksek düzlüğünde kurulmuştur. Kent, uygun iklim koşulları, doğal savunması, verimli ve sulak toprakları sayesinde antikçağın güçlü kentlerinden biri olmuştur.

Roma ile Seleukoslar arasındaki savaşta Roma’ya karşı tavır alan kent, Pergamon Krallığı'na bağlanmış ve Tralleis adını almıştır. İ.Ö. 189-133 yıllarıarasındaki dönem birçok Asya kentleri gibi Tralleis için de huzur ve barış dönemi olmuştur.

Günümüze ulaşan gymnasium kemer kalıntılarıyla halk tarafından “Üçgözler” olarak da bilinen Tralleis antik kenti, bugünkü Aydın ilinin yaklaşık 1, 5 km kuzeyinde bulunan Topyatağı mevkiinde bulunmaktadır. Antik kentteki ilk araştırmalar 19.yy’da batılı gezginler tarafından kentin zenginliği bütün dünyaya tanıtılmasıyla başlamış. Burada Türk kazıları anca 1996 yılında Aydın Adnan menderes üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji bölüm Öğretim üyesi Yard. Doç.Dr. Rafet Dinç tarafından sürdürülmektedir.

Kenti gezmeden önce Yard. Doç.Dr. Rafet Dinç tarafından bir brifingi dinleme ayrıcalığına kavuştuk. Öğrencileri ile kazı başında olan hocamız o kadar eğlenceli bir şekilde bu bölgeyi bizlere anlattı ki kent gözümde başka bir güzelliğe kavuştu.

En çok dikkatimi çeken ise kentin kanalizasyon sistemi oldu. Pişirilmiş tuğla künkler ile sağlanan atık sistemi tıkandıkça üzerine yeni bir künk döşenmiş. Hocamızın söylediğine göre on sıra üst üste döşeniş borular mevcut. Yağmur sularının kuyulara aktarımı ve yıl içinde kullanılması başka bir detay. Yığma kemerler, Gymnasium çevresindeki dükkanları, hamamı ile daha ortaya çıkmadan muhteşem bir görüntüye sahip TRALLEİS Antik kenti.

Kazılar bin bir güçlükle sürdürülüyor ödeneksizlikten her an yarıda kalabilir kazılar. Kentin çok azı gün ışığına çıkarılabilmiş. Kültür bakanlığı bu büyük Antik kentin kazısı için gülünç bir ödenek (300 lira) çıkartmış. Bu yüzden ne adam tutabiliyorlar nede başka bir araştırma yapabiliyorlar. Öğrencileri ile bu güç işi başarmaya çalışıyorlar.

Tarih gönüllülerini yürekten kutlamak istiyorum burada.

Bizler tarihimize sahip çıkmak zorundayız.

Hele de böylesine büyük bir Antik kente.

Yolunuz düşerse değil, yolunuzu ne yapıp edip düşürüp görmenizi öneririm.


Altta çektiğim resimler ile sizlere fikir vermek istedim.<ı>

 
Toplam blog
: 96
: 2224
Kayıt tarihi
: 13.06.06
 
 

Hayata güleryüzle bakmaktır felsefem ama polyannacı değil. 1961 Sivas doğumluyum, evliyim 2 kızım..