Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gurbetçilerin geri dönüşünü teşvik 2

Gurbetçilerin geri dönüşünü teşvik 2
 

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bir bölümünün geri dönüşlerini teşvik için neler yapılabilir?

Önce Türkiye'ye Geri Dönüşü Teşvik Kanunu çıkarılabilir. Almanlar ilk önce buna sevinirler hemen rüşvet teklif ederek, aman öncelikle burada işsiz olan Türkleri alın! diyebilirler. Yoooookkkkk! Olmaz öyle şey! demeliyiz.. Onlar kalsın. Onların işsiz olmasının sebebi sizlerin insani olmayan politikalarınız. Yıllarca ülkenizde yaşayan ve gençliğini yitiren vatandaşlarımıza insan muamelesi yapmıyorsunuz. Önce Alman'a, daha sonra 25 AB ülkesi vatandaşına daha sonra da sizin harpten sonraki yaralarınızı sarmanıza bedensel ve zihinsel güçleriyle, emekleriyle katkıda bulunan Türk insanına iş veriyorsunuz. Bu sebepten de çoğu işsiz.
Avusturyalılara uyguladığınız istisnaları uygulamıyorsunuz.

Geri dönüşü teşvik kanununda neler olacak?
Bir kere geri dönüşü teşvikten yararlanacaklar en az 100-500 bin Euro sermaye getirecekler ve yatırım projeleri geliştirecekler. AB ile imzalanan Kobilere Yardım Projesi. Bu anlaşma çerçevesinde AB'den KOBİ YARDIMI almalarına yardım edecek projelerin hazırlanmasına katkıda bulunulur. Şu anda bile Türk Hükümeti Türkiye'deki KOBİ'lerin AB'den faizsiz veya düşük faizli kredi almaları için proje geliştirmelerine yardımcı oluyor. Ben de bu sözlerin ve daha birçok yabancı düşmanlığı davranışların etkisinde kalarak ve ülkeme olan sevgimin, özlemimin de ağır basmasıyla 27 yıllık ikametten sonra 10 yıl önce ülkeme temelli döndüm. Yıllardır da oradaki vatandaşlarımızın problemlerini ülkemde dile getirememenin ezikliği içinde kaldım. Çünkü buradaki problemler de beklentilerimden fazla çıktı. Ama yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için Türk Hükümetlerinin çok daha fazla şeyler yapmaları gerektiğinin bilincindeyim.

Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yıllarca yaşayan, problemleri şu an bizlerden daha iyi bilen vatandaşlarımızın da bu yazıya yorum yapmalarını ve bu çok güzel ülkeye, Türkiye'ye temelli geri dönebilmek için nelerden çekindiklerini belirtmelerini rica ediyorum. Ülkemizde BAĞKUR veya SSK sigortalı vatandaşlarımız bile şu anda, yapılan tüm iyileştirmelere rağmen, sigorta hastanelerine gitmeye çekiniyorlar. Oralarda daha fazla hasta olacaklarından korkanlar çoğunlukta. Doktorların çoğu; günde yüzlerce hastaya bakmaktan bıkmışlar, hastalara düşman gözüyle bakıyorlar, çünkü hastaların çokluğu ve çalışma şartlarının düzensizliği nedeniyle kendi sağlıkları da tehlikeye giriyor.

Ev Hekimliği Sistemi acilen yürürlüğe girmeli. Sigortalı kimseler mecbur olmadıkça hastaneye gitmeden sigorta karneleriyle ev hekimlerine gidebilmeliler. Her hastanın kendi ev hekiminde önceki ziyaretlerinin de kaydı olacağı için, daha sonraki rahatsızlıklarında lüzumsuz araştırmalara gerek kalmadan hasta hakkında bilgi almak için önceki kayıtlara bakılabilecek. Doktor, hastayı tanıdığı için daha kolay tedavi sistemi uygulayabilecek. Rekabet ortamı oluşacağı için hastalara daha iyi muamele yapılacak. Avrupadaki sistem bu.

Yurtdışındaki vatandaşlarımızın çoğunun oralarda tahsil eden çocuklarının tahsillerinin bitmesini beklemek zorunluluğu, onların temelli geri dönüşlerini erteletti. Şimdilerde bu sorun büyük ölçüde ortadan kalktı. Orada okuyan okudu, okumayan çeşitli meslek dallarında çalışarak veya serbest meslek yaparak yaşamlarını sürdürüyor. Yani ileriye dönük planlar çoktan yapıldı.

İkinci, üçüncü, hatta dördüncü kuşak zaten kendisini yarı Alman, yarı Türk olarak hissediyor. Bu da ilerisi için ve şimdi kötü bir durum değil. Aksine Türkiye'nin Avrupa'daki çıkarları için olumlu bir gelişme.

Yıllardır yeni işçi alımı yok. Aileler orada kalacak fertlerini bırakır ve yıllardır hasret kalan diğerleri artık turist olarak değil de bu ülkenin bir yerleşik vatandaşı olarak geri dönmüş olurlar. Bir kısım Türklerin de kredi borçları yüzünden problemleri var. Zira oralarda kredi alarak kendi ülkelerinde ev, arsa almışlar, bir kısmı da inşaata başlamıştı. Bu borçlarını ödemek için de yurtdışında çalışmaya ve bir müddet daha vatan hasreti çekmeye mecburlardı. Ama bu problem de büyük ölçüde ortadan kalktı. Yıllardır arsasını, evini alan aldı, borcunu ödeyen ödedi. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın kendi ülkelerine geri dönmelerini teşvik etme zamanı geldi.

Almanlar öyle kolay kolay toplu göçe mecbur edemezler düşüncesindeyim. 2. Dünya Savaşı'ndan önce Yahudilere yaptıkları soykırımın hesabını hâlâ ödüyorlar. Hiçbir yabancıyı ülkelerinden direkt olarak en kısa zamanda kovalayacak lüksleri yok. Sabıkalılar. Ama, öyle kurnazca yasalar çıkarırlar ki Alman asıllı olmayan Almanların ve yabancıların Almanya'da yaşamaları imkansız hale gelir. Onlar da mecburen ülkelerine dönerler. Benim kanıma göre yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın %90'ı vatan hasreti çekiyor. Hatta iltica etmiş, orada imkanlar kazanmış, ülkesi aleyhine çalışmış BEN TÜRK DEĞİLİM KÜRT'üm diye bağırmış vatandaşlarımızın çoğu ülkesinini, doğduğu, büyüdüğü yöreleri, köylerini özlüyorlar. Bu insanlar kendilerine Türk Devletinin ilgi gösterdiğini, ülkemizde iyileşme olduğunu gördükleri an geri dönmek için yarışacaklardır. Maalesef şimdiye kadar gelmiş geçmiş hiçbir hükümet, yurtdışındaki vatandaşlarımızı geri getirmek için uğraşmamış, aksine kalmalarına duacı olmuştur.
Devam edecek > (Mustafa Mumcu)

 
Toplam blog
: 324
: 2811
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

06. 06. 1945 İzmir doğumluyum ve İzmirli olmaktan da gurur duyuyorum. 1968 yılında birkaç yıllığın..