Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Gurbetçilerin geri dönüşünü teşvik

Gurbetçilerin geri dönüşünü teşvik
 

Yurt dışında yaşayan, çoğunluğu Almanya'daki vatandaşlarımızı geri dönüşe teşvik zamanı gelmedi mi? Bence geldi ve gidiyor....

Kısa zamanda Sağlık Reformu yapılıp, Aile Hekimliği Sistemi getirilmeli. Bunun dışında yıllardır yurt dışında bilhassa Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye'ye dönmeleri ile ilgili özendirici kanunlar çıkararak, büyük bir çoğunluğun dönmesi sağlanmalı.

GURBETÇİLERİN GERİ DÖNÜŞLERİ TEŞVİK EDİLMELİ
Yurtdışında yaşayan çok insanımız Türkiye'ye geri dönmek istiyor ama AİLE HEKİMLİĞİ sistemimiz olmadığından filan çekiniyorlar. Onların çekincelerini yıllarca oralarda boy gösteren politikacılar öğrenmiştir. Bu çekinceler bir an önce ortadan kaldırılmalı.

Kalacaklar kalsın ama dönmek isteyenler teşvik edilsin. Büyük bir sermaye akışı yaşanacaktır. Alman Hükümeti hemen paniğe kapılır ve yalvarmaya başlar. Aman çekmeyin işçilerinizi. Buradaki Sosyal Sistem çökecek, şöyle olacak böyle olacak diye ziyarete gelirler. Avustralyalılar yıllar önce vatandaşlarını Almanya'dan geri dönmeye mecbur ettiler.

Biz niye bu kadar korkuyoruz ? Oradaki iş adamlarımızın Türkiye'de yatırım yapmaları da teşvik edilirse büyük bir Türk Göçü başlar Avrupa’dan. Bu göç ülkemizin yararına ötekilerin zararına olur. Ne halleri varsa görsünler. Sermayeli, bilinçli, yıllardır vatan hasretiyle tutuşan Türklerimiz artık geri gelmeli, yıllardır öğrendiklerini, birikimlerini ülkemiz yararına kullanmalılar.

Yeter onlara hizmet ettiğimiz. Nankör millet bunlar. Sadece kendi menfaatlerini düşünüyorlar. Almanlara olan sevgim de azalıyor gün geçtikçe. Bıkmadılar, usanmadılar ülkemizin altını oyma çalışmalarından Yetmedi mi insanlarımızın yıllardır gurbetlerde vatana hasret yaşamaları? Çocuklarını, torunlarını veya aile fertlerinden bazılarını bırakarak dönsünler. Onlara her türlü kolaylık sağlansın. Tüm eşyalarını gümrüksüz getirsinler. Ülkelerinde yatırım yapacaklara ucuz veya ücretsiz devlet arazisi verilsin. Gelsinler!

Bir konuyu açtığımda alternatifini de biliyorum. Sadece ülkemi eleştirmem. İyi taraflarını da mutlaka görmeli, düşmanca değil, dostça, yapıcı eleştiriler yapmalıyız. Bu konuyu aslında bir milletvekili TCBMM Gündemi'ne taşımalı. Yurt dışında yaşayan Türklerle ilgili bir bakanlık da kurulabilir. Veya bir bakanlığın bünyesinde aktif olarak çalışan, bütçesi ve yaptırım gücü olan bir bölüm oluşturulabilir. Yurt dışında 4-5 milyonun üzerinde Türk vatandaşı yaşıyor. Bunların problemleriyle ilgilenecek bir Bakanlık veya teşkilat var mı.? Varsa ne yapıyor, yoksa niye yok?
Yıllardır konuşuluyor bu konu. Ama hâlâ bir şey yapılmadı.

Anayasamızın 62. Maddesi şöyle: C. Yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşları MADDE 62. – Devlet, yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının aile birliğinin, çocuklarının eğitiminin, kültürel ihtiyaçlarının ve sosyal güvenliklerinin sağlanması, anavatanla bağlarının korunması ve yurda dönüşlerinde yardımcı olunması için gereken tedbirleri alır.

Ben döneli 12 yıl oldu, kendi ülkeme her bakıma uyum sağlamakta sayısız zorluklarla karşılaştım. Başvuracağım, bilgi alacağım bir makam yok. Anayasa maddesi olarak kalmış bu. Benim gibi birçok Türk vatandaşı var, ülkesine dönmüş ama hiçbir ilgi görmemiş. Aksine hep tepkiyle karşılaşmış, düşmanca davranışlara muhatap olmuş ve dışlanmış. Almancı denmiş.
Mustafa Mumcu
Not: Bu yazı serisi devam edecektir. Bilhassa Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın yorumlarını bekliyorum.
 
Toplam blog
: 324
: 2811
Kayıt tarihi
: 10.04.07
 
 

06. 06. 1945 İzmir doğumluyum ve İzmirli olmaktan da gurur duyuyorum. 1968 yılında birkaç yıllığın..