Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Güven

Güven
 

Ben hiç dost kazığı yemedim.
Dost diye bildiklerim beni hiç yarı yolda bırakmadı.
Sırtımdan hançerlenmedim.
Koynumda dost diye yılan beslemedim.

Umarım bundan sonra da yukarıdaki olumsuzluk anlatan benzetmelerin içeriğindeki hayal kırıklığını hiç yaşamam.

Şanslı mıydım?
Hayır.

Peki, bunun sırrı ne?
Bunun sırrı; karşındaki insanlardan, (dost, arkadaş, sevgili, eş veya ailenden biri fark etmez), beklentilerini makul düzeyde tutma becerisidir.

Belki beni de hayal kırıklığına uğratmış kişiler olmuştur hayatımda, ama bu kişilerin bende yarattığı acı veya üzüntünün derecesi yukarıdaki cümlelerin olumsuzunun ifade ettiği yoğunlukta olmamıştır.

Yukarıdaki cümlelerin olumsuzu, yaşanılan büyük hayal kırklıklarını anlatmaktadır. Güvenilen bir kişiden beklemediğin kötü bir davranış sonucu güvenin yıkılmasını anlatıyor. Çoğu zaman bu blog sayfalarında da, dostları ya da yakın gördükleri kişiler tarafından güvenini kaybetmiş ya da hayal kırıklığına uğramış kişilerin serzenişlerini okumaktayız. Dostluk, arkadaşlık veya aşık olduğumuz kişi. Fark etmez.

Bizler beklentilerimizin büyüklüğü oranında hayal kırıklığı yaşarız. Birlikte olduğumuz insanlara kendi sahip olduğumuz ve değerli gördüğümüz bütün vasıfların da sorumluluğunu yükleme gibi bir yanlışlık içine girdiğimizde, yaşayacağımız hayal kırıklığı kaçınılmaz olur. Hiç kimse biz değildir, biz de hiç kimse değiliz.

Güven duygusu bizim hayatla barışık ve mutlu olmamız için olmazsa olmaz bir şart. Fakat her konuda olduğu gibi güven; kayıtsız şartsız bir teslimiyet de olmamalı. Karşımızdakine yükleyeceğimiz anlam onun taşıyabileceği ağırlıkta olmalı.

Güvenmek ne demektir?

Güvenmek, bir şeye inanmak, ondan emin olmak ve bunu eyleme dönüştürmektir. Diğer bir ifadeyle, güvenmek yalnızca inanmaktan öte, inandığını açıkça ifade etmek ve buna göre davranmaktır.

Güven duygusu kolay kazanılmaz ve çoğu zaman eyleme dönüşmesi uzun zaman alır. Buna karşın, güvenin kaybedilmesi çok kolaydır ve bir anda olabilir.

Bu nedenle, güven duymak, başkalarının güvenini kazanmak ve bu güven duygusunu korumak gerçekten emek ve zaman harcanmasını gerektiren bir süreçtir.

Bu süreç acele edilmeden yaşanılmalıdır.

 
Toplam blog
: 156
: 2800
Kayıt tarihi
: 03.04.07
 
 

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR. 9 Eylül Ünv. İşletme mezunu, 9 Eylül Ünv.Sosyal Bil. Ens.Sağlık Kurumla..