Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ekim '12

 
Kategori
İlişkiler
 

Güzel bir ilişki, doğru iletişim kurmakla başlar 1

Güzel bir ilişki, doğru iletişim kurmakla başlar 1
 

Evet, evet... Bence de birbirlerine çok yakışırlar.


Günümüz adamlarının da, kadınlarının da bir tek derdi var; benim bildiğim... O da, güzel, coşkulu, anlamlı  duygusal ilişkiler yaşamak; yaşadığı ilişkileri olabildiğine önemli, olabildiğine değerli kılabilmek...

Ve günümüz adamlarının da, kadınlarının da içinde yaşadığı zamanın  ortak adıdır: İletişim çağı... İnsan ilişkilerini en doğru şekilde kurabilmenin altın zamanıdır içinden geçtiğimiz: iletişim çağı...

Biz insanlar, sanılanın aksine, duygu ve düşüncelerimizin %90'ını beden dilimizle ve ancak %10'unu sözcüklerimizle ifade ederiz. Yani bir insanın gerçekten ne düşünüp ne hissettiğini öğrenmek istiyorsak, o insanın dudaklarından dökülecek sözcüklerden çok davranışlarına, beden diline odaklanmamız lazım.

Bilenler bilir. Hani çok eski zamanlardan kalma güzel bir şarkımız vardır: Gözler kalbin aynasıdır / Yalan nedir bilmez onlar... şeklinde sürüp gider, o şarkımızın sözleri... Şarkı ve sözleri çok eski olsa da, dile getirdiği yaşam gerçeği sonsuza akıp gider, sessiz ve sakince. Çünkü aynen şarkıda da söylendiği gibidir işin özü: İnsanı sözleri değil, gözleri eleverir.

O nedenledir ki, bütün güzel ilişkiler, doğru iletişim kurmakla başlar. Ve iletişimin ilerlediği yol, tercih edilen iletişim yöntemi doğru oldukça da, ilişkinin adrenalini, çekim gücü, ritmi, kalitesi hep yüksek olur. İlişki içinde olanların, farkındalık eşiği de, empati becerisi de, kendine ve partnerine olan saygısı ve özeni de hep yukarılara doğru seyreder. 

Eğer bir ilişkimiz varsa, ve bu ilişkinin kalitesini, geleceğini test etmek istiyorsak, şu soruları sorarak başlayabilirsiniz bence yolculuğumuza:

- O yanımda olmadığında, gerçekten kendimi yarım, gerçekten yanlız hissediyor muyum acaba?

- Onunla hayatımı, kendimi, bizimle ilgili duygu ve düşüncelerimi ne sıklıkta ve hangi rahatlık düzeyinde paylaşabiliyorum?

- Onunla sohbet etmek de, sevişmek kadar keyifli geliyor mu bana? Aynı duygu halleri onun için de geçerli mi gerçekten?

- Ortak geleceğimiz için yeteri kadar ilgi, beklenti, heyecan düzeyine sahip miyiz peki, onunla birlikte?

- Ondan bir çocuğum olmasını ne kadar arzuluyorum acaba? ( Bence bu, belki de en önemli soru. Çünkü bence, bir adamdan ya da kadından çocuğunuz olmasını istediğiniz, hayal ettiğiniz gün, kendinize en uygun kişiyi buldunuz demektir. En azından kendi duygularınız açısından.)

Zaman zaman değişik boyutlarına değineceğim " güzel bir ilişki kurabilmek için doğru iletişim kurabilmenin önemini " anlatacağım bu yazı dizimin bugünkü bölümüne burada son vermek istiyorum izninizle.

Ve dilerim, bu konu üzerinde yeterince düşünüp, gerektiği kadar konuşabiliriz hep birlikte.

Not: Yazıda kullanılan görsel www.askevlilik.blogspot.com adresinden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..