Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
 

Bayramlıkmı Gündelikmi Murat Taşkın

http://blog.milliyet.com.tr/bayramlikmigundelikmi

16 Temmuz '09

 
Kategori
Eğitim
 

Hayatımızın ilk kariyer yönetimi Öss tercihleri

Sayın veliler: Çocuklarımızın sadece dört yıllık bir üniversite mezunu olması için tercih yapmayınız. Zaman çok önemli ve onların çok değerli zamanlarını çalmaya anneler babalar dahil kimsenin hakkı yok. Yönlendirme yaparken aklınızdan çıkartmamanız gereken bazı hususlar var.

Onlar, siz değildir.

Sizin hayallerinizdeki işleri yapmak zorunda da değildir.

Sizin çocuklarınız olsa bile ve büyüyene kadar oğlum /kızım çok bana benziyor diye düşünseniz bile herkesin farklı ilgi alanları, kişilik özellikleri, yetenekleri, olacağını unutmayın

Onların kendine güven düzeyleri ile geçmişteki deneyimlerinin sizlerden farklı olduğunu unutmayın. (Kastedilen tabiî ki İş deneyimi değil)

Beklentilerinin sizlerden farklı olabileceğini unutmayın.

KENDİNE GÜVEN : Kendine güven, bir kişinin bir hedefe ulaşıp ulaşamayacağına dair beslediği inançtır. (Bandura 1997) Örnek olarak kişinin bir kariyerde başarılı olma hedefine ulaşacağına veya ulaşamayacağına inanması veya üniversite sınavında iyi bir üniversite kazanma hedefine ulaşacağına veya ulaşamayacağına inanması kendine güvene örnektir. Kişinin kariyerinde başarılı olacağına inanması kendine güvendiğinin; inanmaması ise kendine güvensizliğinin bir göstergesidir. <ı>Kendine güven yukarıdaki tanımdan da anlaşılacağı üzere bir inançtır.

<ı>Kendine güven ile yetenek benzer kavramlar olmasına rağmen birbirlerinden farklıdırlar. Yetenek bir sonuca etki edebilme gücüdür. Kişinin bir matematik dersinden yüksek not alabilme gücü yeteneğe örnektir. Kendine güven ise bir sonuca etki edebilme gücüne dair inançtır. Kişinin bir matematik dersinden yüksek bir not alacağına inanması kendine güvene örnektir. Görüldüğü gibi inanç boyutu kendine güven ile yeteneği birbirinden ayırır. Bir başka açıdan yetenek bir kişinin neler yapabileceğidir. Kişinin bir şeyi tamir edebilmesi, resim yapabilmesi yeteneğe örneklerdir. Kendine güven ise kişinin sahip olduğu yetenekleri ile neler yapabileceğine dair beslediği inançlardır. Kişinin bozulan bir şeyi rahatlıkla tamir edebileceğine dair kendini yetenekli görmesi veya iyi bir resim yapabilme üzerine kendisinin yetenekli olduğuna inanması kendine güvene örnektir.

Kendine güven bir bakıma insanın kendi yeteneklerini değerlendirmesi ve yorumlamasıdır. Bir insan gerçekten bir konu üzerine yetenekli ancak kendine güvenmiyorsa bu onun o konuda kendi yeteneklerinin farkına varmadığının veya iyi yorumlamadığının bir göstergesi olabilir. Eğer bir insan bir konu üzerinde yetenekli değilse ancak kendine çok güveniyorsa bu o insanın yeteneklerini abarttığının göstergesi olabilir. Ancak genellikle yetenek ile kendine güven arasında doğru orantı vardır. Bir başka deyişle insan yetenekli olduğu konularda kendine güven duyar. Örneğin bir insan bir müzik aleti çalma üzerine yetenekli ise; o müzik aletini başarılı bir şekilde çalacağına dair kendine güvenir. Matematik üzerine yetenekli olanlar matematikle ilgili kariyerlerde başarılı olma üzerine kendine güven duyarlar.

Bu konuda yirmibir yüzyıl önce ünlü İtalyan düşünür Virgil in “yetenekli olduğunu düşünenler yeteneklidir” sözü çok anlamlıdır. Virgil’in sözünü tersten alırsak eğer bir konu üzerine kendinizi yeteneksiz olarak görüyorsanız o konu üzerine yeteneksizsinizdir. Örneğin eğer kendinizi matematik üzerine yeteneksiz görüyorsanız çok büyük ihtimal yeteneksizsinizdir. Bundan şunu anlıyoruz: Kendi yeteneklerinizin ne olduğuna kendinize olan güveninize bakarak siz karar verebilirsiniz. Ve bu kararınızda çok büyük ihtimal haklısınızdır. Bu konuda ünlü Amerikalı girişimci Henry Ford un sözü çok anlamlıdır.” Bir şeyi yapabileceğinize veya yapamayacağınıza inanıyorsanız çok büyük ihtimalle haklısınızdır.” Örneğin eğer bir matematik dersinde başarılı olabileceğinizi düşünüyorsanız çok büyük ihtimalle haklısınızdır.

KENDİNE GÜVEN NASIL ÖLÇÜLÜR ?

Yetenekler gözlemlenebilir.

Bir kişinin kendine güvenmesi kendine sorulur .

Önceki başarılı tecrübeler kendine güveni arttırır; başarısız olanları ise azaltır.

Tecrübelerimizden ziyade tecrübelerimizi nasıl yorumladığımız kendimize olan güvene etki eder. Başkalarının başarısız olduğu ancak sizin başarı gösterdiğiniz durumlarda kendinize olan güveninizin artma ihtimali daha yüksektir.

Kendine güven başarı garantisi vermez, ancak kendine güvensizlik başarısızlığa sebep olur.

Bir kariyerle ilgili kendinize güven düzeyinizi belirlemenizin en iyi yolu o kariyerde başarılı olabilmek için gerekli olan şartları bulmanız ve o şartları yerine getirmek için kendinize ne kadar güvendiğinizi tespit etmenizdir.

LÜTFEN ŞU SORULARIN YANITLARINI YUKARIDA YAZAN BİLGİLER IŞIĞINDA ÇOCUKLARINIZDAN İSTEYİNİZ:

    Ben bu meslekte başarılı olabilir miyim? Bu mesleği yapabilmek için gerekli olan şartlar açısından kendime ne kadar güveniyorum?

<ı>Bazı insanlarda hayatta bir şey başarmak, bir şey yapmak için büyük arzu vardır, diğer taraftan başkaları da buna o kadar önem vermezler.

İnşallah, kendine, çevresine, topluma, insanlığa faydalı işler yapacak evlatlar olurlar.

<ı>Dr. Serkan PERKMEN: 21. yy da Kariyer Yönetimi ve Nüvit OSMAN’IN: İnsan Mühendisliği kitaplarından faydalanılmıştır.

<ı>

Sevgi ve saygılarımla

Murat TAŞKIN

 
Toplam blog
: 15
: 1217
Kayıt tarihi
: 18.06.09
 
 

Anadolu Üniversitesi İŞLETME fakültesini bitirdim. Ege Üniversitesi'nde İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara