Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

25 Haziran '13

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Hedeflerinizin başarıya ulaşmasını istiyorsanız…

Hedeflerinizin başarıya ulaşmasını istiyorsanız…
 

Hiç dikkat ettiniz mi bilmiyorum; benim karşılaştığım bu tür anlarda dikkatimi çeken bir durum vardır. Kimi insanlara hedeflerinin, vizyon ya da misyonlarının ne olduğunu  sorduğumda çoğunlukla ne istediklerini değil daha çok hayatlarında neleri istemediklerini sıraladıklarına daha çok şahit olurum.

Ne diyordum; yukarıda bahsettiğim sorularıma cevap olarak neleri istemediklerini anlatan öyle maddeler sıralarlar ki listeyi takip etmekte zorlandığım anlar olur. Geçmişteki listem benim de az kabarık değildi doğrusu…

Çoğunlukla bir hayıflanma, bir sorgulama, şunu istemiyorum, bu hayat yaşamak istediğim hayat değil, burası olmak istediğim yer değil, bu insan hayatı paylaşmak istediğim insan değil, ben bunları hak etmiyorum… Bir de şu durumda vardır ki kimse çoğunlukla kendindeki eksik yönleri kabul etmeye pek de meyilli değilken etrafını bir güzel yargılamaya meyillidir.

Peki çok iyi anlıyorum, anlatılanlar, sayılanlar güzel, güzel de biz hala oralardaysak;  onu, bunu, şunu o saydıklarımızı tercih ediyoruz ki şu an halen istediklerimizi değil;  istemediklerimizi sıralıyoruz. Neden?

İş yaşamında, özel yaşamda istenilmeyen ama halen yaşanan bazı  koşullar vardır, bu koşullar hatta bir sorun haline dönüşmüş ve kişiyi tüketmeye başlamıştır  ama gelin görün ki kişi bu koşulları değiştirmek yerine kurban rolünü benimsemeyi, hayıflanmayı, suçu başka yerlere atmayı çok daha bir tatlı ve kendini rahatlatıcı bulur nedense… Ama diğer taraftan da kendine dönüp bakmayı da bir o kadar keyifsiz… Benim sıkıştığımda  en sevdiğim kaçış yöntemimdir bu…

Bir de çok bilinen mazeretlerimiz vardır; hemen sıralayıveririz:

Çok istiyorum ama olmuyor işte ne yapayım?

Yeniden başlamaya gücüm yok… Hem başlasam ne olacak ki sonu gene hüsran…

Artık çok geç..

Bulunduğum durumu, hayat şeklimi istemiyorum, sevmiyorum, keyif alamıyorum… Bittim, tükendim. Vs., vs.

Peki güzel; bu durumda şunu sor kendine istediğin gibi bir hayata ulaştığında ne olur? Sana ne kazandırır? Şu an yaşadıklarının yerine ne yaşamak isterdin? Eğer şu an ki durumunu değiştirmek için kendine bazı hedefler belirlesen ve bunları gerçekleştirsen ne olurdu? Nasıl hissederdin? Hedeflerinin ilk aşamada çok da büyük olmasına gerek yok en basitinden başlayabilirsin mesela…

Hedefin başarıya ulaşabilmesindeki en önemli ve en vazgeçilmez temellerden birisi;  kişinin neleri istemedikleri üzerine değil; neleri istedikleri üzerine temellerin kurulmasıdır.  

Bir diğeri ise bu temellerin ne kadar gerçekçi koşullar üzerine kurulduğu…

En can alıcı noktalardan bir diğeri de  olumsuz tüm kelimeleri, düşünceleri şöyle bir elinin tersiyle yan tarafa itmektir: başaramam, yapamam, olmaz, kısaca kendi ağzınızdan çıkacak tüm negatif emirler… Neden kendimizi sabote ediyoruz ki?

Hedefe ulaşıldığında anda yaşanacak duyguları zihinde şimdiden olmuş gibi canlandırmak, imgelemek, bunun keyfine varmak inanın insanı güdümleyecektir. Olmuş gibi bir yaşayın bakalım şu an; neler hissettiriyor size? Bir güzel de keyfine varın ki; adım atmaya gönlünüz olsun.

Önce hedefinizi belirleyin ama en önemlisi bunu belirlerken lütfen ama lütfen hedefinizin ulaşılabilir (spesifik) bir hedef olmasına dikkatle önem verin. Bu hedefe ulaşamadığınızda hayal kırıklığı yaşamamanız için gerçekten önemlidir.

Hedefiniz sizin üzerinizde bir değişiklik yaratıyor olmalı; başkalarını değiştirmeye yönelik değil. Belirlediğiniz hedef tamamen sizin kontrolünüzde olabilmelidir. Sizi ya da sizin hayat amaçlarınızı bir üst seviyeye çıkarabilmelidir.

Öncelikle oturup bir kağıt, kalem alıp  yazalım mı?

Hedefim ne? İşte bunu lütfen mutlaka  net bir şekilde kendinize ifade edin. Ne istediğinizi kesin olarak bilmeniz çok önemlidir. Şu anki mevcut durumum ne, mevcut durumunuzdan çıktığınızda nereye gitmek istiyorsunuz? Bu gitmek istediğiniz durum sizi bulunduğunuz durumdan daha iyi bir seviyeye götürecek mi? Hedefinize ulaştığınızda neler olacak? Ulaşamaz iseniz neler olacak?

Hedefimi gerçekleştirmek için neler yapabilirim? Hangi adımları takip etmeliyim? Şu an beni hedefime ulaştırabilecek nelere sahibim; neler eksik?

Elimdeki kaynaklar neler; hangi kaynaklara ihtiyaç duyacağım? Bu kaynakları sağlayacak potansiyel var mı? Kaynaklarım neler olabilir: ne kadar istediğim, kişilik yapımın, bilgi birikimimin  buna ne kadar yetkin olduğu?  Bu hedef için ben hazır mıyım? Çevremdeki fırsatlar neler? Bu fırsatların ne kadarını kullanabilirim? Gereken beceri, yetkinlik, bilgi, duygusal durumum; bunlar hedefim için yeterli mi?

Hedefimden beni uzaklaştırabilecek etkenler neler?

Hedefime ulaşmak bana zaman gerektirebilir; bunun için yeteri kadar sabırlı mıyım? Bu süreçte maddi, manevi bana yetecek kaynaklara sahip miyim?

Hedefime ulaşmak için seçeneklerim neler? Daha önce kullandığım yöntemler beni hedefime ulaştırmadıysa başka hangi yolları deneyebilirim?

Karşılaşabileceğim engellere hazırlıklı mıyım? Ne tür engeller ile karşılaşabilirim?

Unutmayınız ki; belirlenen hedefler sizi hayallerinize ulaştıracaklardır. Bu nedenle hedeflere ulaşılmaya çalışılan yolda sizin dışınızda gelişebilecek her duruma da hazırlıklı olmak gerekir. Bu yüzden de içsel motivasyon, gerçekten belirlediği hedeflerin kendisini mutlu edeceğine inanmak ve hayallerinin peşinden gidebilecek kararlılığı yakalayabilmek; kişiyi ayakta tutmak anlamında çok değerli bir yardımcı olacaktır.

Ve en önemlisi hedefleriniz sizi bulunduğunuz mevcuttan kötüye değil; bir üst duruma götürecek kalite ve nitelikte olmalıdır.

En güzel hayallerinizin gerçekleşmesi dileğimle,

Yeşim BUYURGAN

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara