Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

22 Aralık '06

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Hindileri doldurma zamanı

Hindileri doldurma zamanı
 

Bu sabah aldım gazeteleri elime içlerinden bir sürü ekler döküldü. Yılbaşı alışverişi, geceyi geçirebileceğiniz mekanlar, hazırlayabileceğiniz yemekler vs. ile ilgili gazete ekleri vardı. Beni en çok ilgilendiren yemek önerilerinin olduğu ekler oldu. Çünkü yılbaşında evdeyiz ve yemek pişirmek lazım. Yılbaşında adet olmuş artık, ne yenir? Tabi ki iç pilavlı hindi.

Tarifi de yapması da inanın çok kolay. Tek problem küçük bir fırınınız varsa ortaya çıkabilir. Siz de o zaman küçük bir hindi almayı tercih edersiniz. Hindiler artık temizlenmiş ve paketlenmiş şekilde marketlerde yerlerini almış durumda. Öncelikle gidip bir adet hindi alıyorsunuz. Yılbaşı sabahı o hindiyi önce kalmış olabilecek tüylerinden ayırmak için ocak alevinde tütsülüyorsunuz. İçleri genelde temiz olur ama siz yine de bir yıkayın ve hindiyi doldurulmaya hazır edin. Hindiyi bir tencerede iyice haşladıktan sonra hindinin suyuna iç pilava koyacağınz kestaneleri atıp haşlayın, biraz da tereyağı katarsanız lezzet verecektir. Hindi ve kestaneler haşlandıktan sonra, hindiyi doldurulmak üzere kenara koyun ve iç pilav hazırlığına başlayın. Aslında iç pilav yapmak artık çocuk oyuncağı denebilir. Artık marketlerde hazır iç pilav karışımları var ve oldukça lezzetli. Ama yok ben herşeyini kendim yapacağım derseniz buyurun size iç pilav için gerekenler:

2 su bardağı pirinç (3, 5 su bardağı haşlamış olduğunuz hindinin suyu)

2, 5 çorba kaşığı tereyağ

2 çorba kaşığı çam fıstığı

2 çorba kaşığı kuş üzümü

1 haşlanmış havuç

Yarım su bardağı iç bezelye

yarım kuzu ciğeri

1 çay kaşığı toz şeker, tuz, karabiber, tarçın ve yenibahar

Kestaneleri unutmayalım.

Yapılışına gelince; Pirinç bilindiği gibi sıcak et suyu tuz ve karabiberle hafifçe çevrilerek az miktarda pişirilir. Diğer yandan başka bir tencerede fıstıklar az bir yağda pembeleştirilir, buna havuç, bezelye, kuş üzümü ilave edilir bunlarda hafifçe kavrulduktan sonra pilava katılır. Ciğerde bir miktar yağ ile kavrulduktan sonra en son pilava katılacak şekilde hazır edilir. Son olarak geri kalan baharatlarla pilav bir miktar daha kavrulur ve hindinin içini doldurmaya hazır hale gelir. Hindiyi doldurmadan önce haşlamış olduğunuz kestaneleri ister bütün ister kırarak pilava karıştırıp hindinizi doldurabilirsiniz. 180 derecelik bir fırında aheste bir şekilde pişmeye bırakın içi dolu hindinizi ve gece boyuınca afiyetle kendinize ve misafirlerinize servis edin. Afiyet olsun. Lezzetli yıllar.

 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara