Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Hırs = kendini sabote etmek

Neden hırsla birşeyi istediğimizde olmuyor? Bilmeden kendimize çektiğimiz olumsuz durumların psikolojik bir temeli olduğunu öğrenmek şaşırtıcı: İçinde bulunduğumuz ruh halinin karşıt direnç yarattığı bir olguymuş hırs.

Yani diyelim bir ayakkabıyı vitrinde çok beğendiniz ve ona sahip olabilmek için mağazaya yöneldiniz, fakat maalesef ya uygun numarası, rengi yok veya fiyatı umduğunuzdan yüksek çıkıyor. Ya da hayalinizdeki renk bir kazak tam da mağazanın ortasından size bakıyorken ve hızla o yöne doğru giderken bir başka müşteri çeviklikle elini uzatıp onu alıyor. Benzer deneyimlere iyi ihtimal tesadüf der geçer; kötü ihtimalle de hırslanarak önce o eşyayı bizim gördüğümüzü söyleyerek çekişmeye gireriz insanlarla. 

Bu olanların gayet basit bir psikolojik açıklaması varmış: hırsımız karşıt direnci besler ve isteğimizin olması engellenirmiş. Demek bu odaklı halimiz etrafta içsel bir dürtüye neden oluyor ve insanlar isteğimize ulaşmamıza engel olmaya yöneliyorlar. 

Hırsın bize günlük hayatla ilgili bu engelleyici dönüşünden yola çıkarak örneğin ekonomi yönetimi, çevre meseleleri gibi global konularda da benzer etkisinden bahsedilebilir mi acaba? Bu tabii bir başka yazı konusu olacak kadar kapsamlı düşünülmesi gereken konulardan. 

En azından birşeylere sahip olma hırsına kapıldığımızda egomuzun kontrolünü elimize alıp, sakince "olmazsa olmaz"ın yerine "olmasa ne olur'u koymak, "hemen olmalı" yerine hayırlısı olsun diyerek uygun zamanı beklemek gerek.

Sevgiyle.

 

 
Toplam blog
: 17
: 180
Kayıt tarihi
: 02.11.12
 
 

Turizm eğitimini tamamladıktan sonra lojistik, eğitim, otomotiv gibi değişen sektörlerde çalıştım..