Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '12

 
Kategori
Dünya Şehirleri
 

Onbinden çok kelimeyle pişirilmesi tariflenen ördek

Onbinden çok kelimeyle pişirilmesi tariflenen ördek
 

Hemen her sene işim gereği Çin'de çeşitli bölgeleri ziyaret ederim. İş gereği olunca şehirde gezi fırsatı kalmıyor ama kalan ara zamanlarda en azından iş yemekleri için gittiğim restoranlar, hediyelik satan mağazalar veya gece eğlence mekanlarını gezerken imkan bulduğum kadarıyla gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım yazılarımda.

Elbette doğunun New York'u olarak ünlenmiş ve yüksek tempolu iş yaşamı, gece hayatının hareketliliği ve turistik alanlarının ilgi çekiciliği nedeniyle Shanghai Çin seyyahlarının gözdesi. Ancak ben bu yazımda ilk kez bu yıl ziyaret edebildiğim Pekin (Beijing)'e yer vermek istedim. Pekin'de diğer bölgelere göre daha çok bürokratik ve akademik yapılar göze çarpmakta. Haliyle nüfus yoğunluğu olarak da memur-öğrenci ağırlıklı bir demografiden söz edebilirz. Yani Shangai ne kadar metropol özellikleriyle İstanbul'a benzerse Pekin bir o kadar Ankara'yı andırıyor. Hem de gri tonlarda bir şehir güzel Ankara gibi. Önemli bir farkı ise gece hayatının beklenenin aksine hareketli olması ve çok sayıda gece klüplerinin varlığı.

E Pekin'e gelmişken meşhur "Pekin Ördeği" yemeden olmazdı. Biz de tavsiye üzerine öğlenleri iş yemekleri organize edilen bir restoranı seçtik.

Türk damak zevkine uygun bir şeyler yakalamak isteyen etseverlere tavsiyem: henüz sipariş verirken ördeğin ne kadar pişmesini istediğinizi söylemeniz. Yoksa Çin'de gelenek olduğu ve son zamanlarda bizde de trend olduğu üzere neredeyse her şey az pişiriliyor yada çiğ tüketiliyor. Ben restorana girişte müşterilerin beğenisine sunulan ve henüz kancayla asılı haldeyken ördeğimizi seçmiştim. Servis usulü olarak ister mutfakta ister sofranızda dilimletebiliyorsunuz ördeği. Bu dilimleri bizdeki minik lavaşlara benzettiğim parçalara koyup üstüne de julien doğranmış sebzelerden ve zevke göre soya sosuyla afiyetle yiyorsunuz.

Tabi pekin ördeği derisi de çok yağlı olması nedeniyle yüksek besin değerine sahip ama bir o kadar da yüksek kalori kaynağıymış.

Pişirme tarifinde onbinden fazla kelime olduğunu öğrendiğim Pekin Ördeği memleketinde yenince daha da lezzetli.

Sevgiyle.

 

 
Toplam blog
: 17
: 180
Kayıt tarihi
: 02.11.12
 
 

Turizm eğitimini tamamladıktan sonra lojistik, eğitim, otomotiv gibi değişen sektörlerde çalıştım..