Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '08

 
Kategori
Sosyoloji
 

Hoşgeldin Obama

Bugün daha mutluyum. Tanımadığım insanların gelecekleri hakkında verdiği karar ve bu kararın sonucu, beni hayata karşı daha mutlu ve daha umutlu biri yaptı.

Halbuki bana ne… Hatta sana ne…

Ama iş öyle değil. Hayal edin, okuma hakkınız yok, sosyal hayatta yeriniz yok, bir hayvanla kıyaslanıyor ve onunla bir tutuluyorsunuz, onurunuz, kimliğiniz yok. Otobüse bile binerken içinde yüksek ırktan(beyaz)birileri var mı diye kontrol etmek zorundasınız. Çünkü eğer varsa binemezsiniz. Öldürülürseniz bu suç değil. Varlığınızın nedeni beyazlara hizmettir. Siz hayata bunun için geliyorsunuz veya bunun için geldiğiniz varsayılıyor. Duygularınız, sizi insan yapan şeyleri taşıdığınız kimsenin aklına gelmiyor.

Ve siz kocaman bir HİÇSİNİZ.

İçiniz daraldı değil mi, yazarken ve düşünürken benim daraldı.

Ama o ülke öyle bir ülke ki; zaman içinde kat ettiği mesafe büyüleyici, insanı hayrete düşürücü. Geçen zamanda yaşanan sancılar, mücadelelerle, akan kanlarla sorunlarını büyük ölçüde aşmışlar. Elbette sorun yine yaşanıyordur, ama eskisi gibi asla. Her şeyden önce hakları var ve insan oldukları inkar edilemiyor. Herkesin eşitliğine inanılıyor. Kırıcı davranmak bile suç.

Sonra günlerden bir gün o ülkede imkansız olan gerçek oldu. Olmaz denen oldu. “Herkes için adalet, insanların kardeşliği, insanların eşitliği” gerçek oldu, sadece harflerin oluşturduğu kelime öbekleri olmadığı kanıtlandı. Rüya gerçek oldu. Bir Afrika kökenli Amerikalı Amerika başkanı oldu.

Şimdi o dünyaya hükmedecek, Amerika’ yı yönetecek, imparatorluğunu güçlendirip zenginleştirecek, yurttaşlarının refahı ve mutluluğu için çalışacak ve bunu 100 yıl önce onun dedeleriyle aynı kapıdan geçmeyen kişilerinde verdiği “sen yönet, başkanımız sen ol” diyen torunlarının oylarıyla yapacak.

Bizde ülkemizde insanın içini umutla dolduracak gelişmeleri görmeye uyanacağımız sabahlar arzu ediyoruz. Onlar değişime evet dedi. Bizde değişim pek hoş karşılanmaz. Eski ve yerleşik bir toplum olmamızın dezavantajını bu noktada yaşıyoruz. Bizde değişime bakış açımızı ortaya koyan deyimler vardır, eski köye yeni adet…..gibiJ

Bu yazdıklarımdan Amerika mükemmel bir ülke gibi bir anlam çıkmamalı. Elbette orada da yolunda gitmeyen şeyler vardır ve olacaktır. Ama Amerika’ dan, bu bakış açısından dünyanın öğreneceği ve ders alacağı şeyler var. Kat ettikleri yol, önyargıların kalkması ve yazılı olan tüm kuralların, sistemin aynı yazıldığı biçimde işlerlik kazandırılmış olması beni sevindirdi.

İnsanların savaşlarla, terör olaylarıyla ölmediği, beraber yüzyıllarca yaşamış toplumların eski düşmanlıkları farklı amaçlar ve “birileri öyle istiyor diye” alevlendirmediği, herkesin eşit kurallara ve kanunlara tabi olarak yaşamını sürdürdüğü, sağduyunun ve hoşgörünün kazandığı, insanca yaşamın hüküm sürdüğü ve süreceği nice günleri, yılları birlikte yaşamak dileğiyle.

Sevgiler

Zeynep Elif

 
Toplam blog
: 7
: 542
Kayıt tarihi
: 03.11.08
 
 

İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördüm. Seyahat etmek, kitap okumak en büyük hobim. ..