Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '08

 
Kategori
Siyaset
 

Hristiyan - İslam durumu

Hristiyan-İslam durumuna global bakış açıları

“Dünya genelinde düzenlenen bir ankette, Avrupalılar’ın büyük çoğunluğunun İslam ve Batı arasında etkileşimin artmasını bir tehdit olarak gördüğü ortaya çıktı. Uzmanlara göre sonuçlar, Avrupalılar arasında İslamın kültürel kimliklerini tehdit ettiği yolundaki kaygıların büyüdüğünü gösteriyor. Raporda bu durum kısmen, bu ülkelerde artan göçe bağlanıyor. İslam ve Batı arasında etkileşimin tehdit olduğunu düşünenlerin oranı, Danimarka'da % 79'a kadar yükseliyor. ABD, Kanada ve İsrail'deki sonuçlar ise daha farklı. Bu ülkelerde İslam ile daha fazla etkileşim, olumlu bir unsur olarak görülüyor.

Anketin genelinde çoğunluk, karamsar eğilim sergiliyor ve Müslüman-Hıristiyan ayrımının genişlediğine inanıyor.

Müslüman ülkelerde çoğunluk, İslam aleminin Batı'ya saygı gösterdiğini, ancak Batı'nın kendilerine saygı göstermediğini düşünüyor. Müslümanlara ilişkilerin iyileşmesi için ne yapılması gerektiği sorulduğunda, en sık verilen yanıt, İslam'a daha fazla saygı gösterilmesi ve daha aşağıda görülmekten vazgeçilmesi oldu.

Katılımcılara İslam ve Batı arasında diyalogun geliştirilmesi konusunda ne kadar iyimser oldukları soruldu. Verilen yanıtlara göre, her ülkeye bir iyimserlik katsayısı verildi. Bu sıralamada Bangladeş iyimserlik açısından en üst dırada yer aldı. Bangladeş 100 üzerinden 50 puan alırken, Türkiye 36 puanla, 37 puanlık ortalamanın altında kaldı. Bununla birlikte Türkiye, 'Batı ve Müslüman alemi arasındaki ilişkileri önemli görüyor musunuz?' sorusuna % 60'ın üzerinde oranla evet yanıtı veren 5 Müslüman ülkeden birisi. Diğer ülkeler ise Suudi Arabistan, İran, Mısır ve Bangladeş.

TÜRKİYE'DEN YANITLAR

Batı Müslümanlara saygılı mı? Hayır: % 68.

Müslümanlar Batı'ya saygılı mı? Hayır: % 55.

Müslümanlar Batı ile ilişkileri geliştirmeye kararlı mı? Hayır: % 74.

Batı Müslümanlarla ilişkileri geliştirmeye kararlı mı? Hayır: Yaklaşık % 85.

İlişkilerin seyri konusunda iyimserlik: Yüz üzerinden 36 puan.

Raporun Türkiye değerlendirmesinde, şu ifadelere yer veriliyor:

"Türkiye, her ne kadar ABD'nin yakın bir müttefiki ve NATO üyesi olsa da, Irak'taki savaş ve bazı Avrupa güçlerinin Türkiye'nin AB üyeliğine muhalefeti, Türkiye'nin Batı ve Müslümanlar arasındaki ilişkileri algılamasını da etkiliyor olabilir."

Anket kapsamında katılımcılara genel olarak ilişkilerin şimdi nasıl olduğu ve nasıl gelişeceği soruldu.

Şimdiki durumda her iki taraf da pek fazla geçinemediklerini kaydettiler. Bu görüşün en güçlü olduğu yerler ABD, İsrail ve Danimarka idi.

Raporda, Türklerin % 64'ünün Batı-İslam ilişkilerine önem verdiğini söylediği düşünüldüğünde, bu rakamın kayda değer olduğu belirtiliyor. İlk bakışta çelişki gibi algılanabilecek bu durum, Türkiye'nin kendisini Müslüman alemi dışında tanımlaması ile açıklanıyor.

2007 yılı Mart-Eylül ayları arasında düzenlenen anket kapsamına alınan ülkeler, Amerika Birleşik Devletleri, Bangladeş, Belçika, Brezilya, Danimarka, Endonezya, Filistin Yönetimi, Hollanda, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İtalya, Kanada, Malezya, Mısır, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur ve Türkiye: 1.000’er kişi.”

http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2008/01/080121_davos_poll.shtml

Yorumlar:

Herkes durumun farkında. Durum olumsuz ve çözümü yok.

Hristiyan-İslam çatışması, 1.350 yıllık bir sorun. Soğuk Savaş döneminde yok falan değildi, Nijerya’da 250 yıldır din kökenli iç savaş var.

Bir de, Kuzey-Güney, zengin-fakir, soğuk-sıcak iklim ayrımları da var. Gündelik yaşamlar birbiriyle arakesitsiz. Kore restoranından söz etmiyorum, Cankurtaran’da Türkler’in Koreliler’i kovmaya çalışmasından söz ediyorum ki biz hem Asyalı, hem de aynı enlemde ülkeleriz.

Kimse çözüm filan aramıyor, yangına benzin döküyor. Bizdeki papaz saldırıları, Danimarka’daki karikatürler ve yeni film gibi.

Türkler’in bu kadar dürüst olduğu başka anket görmedim.

Hadi bakalım, şimdi de ‘TC-AB mümkün’ deyin.

AB de, ABD de ucuz işgücü olarak karakafa göçü alacak. Tek çözüm birbirinden uzakta yaşamak. Birlikte yaşamak, her iki tarafı da dejenere ediyor, bakınız: Almanya ve Alamancılar 1960-2010. Demedi demeyin.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..