Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '08

 
Kategori
Psikoloji
 

Hz. Mevlana ve psikoterapi

Hz. Mevlana ve psikoterapi
 

HZ. MEVLANA VE PSİKOTERAPİ


801 yıl önce varlığı ile dünyamızı şereflendiren mana sultanlarımızdan olan, Hz. Mevlana şeb – i aruz yani Onun için sevgilisine kavuştuğu düğünün 735. yıldönümünde uluslararası etkinlikler ile anılıyor.

Dünyanın her ülkesinden, her milletten, her dinden bir çok seveni de her ne kadar ona ait olmasa da ona yakışan ’’Gel ne olursan ol, gene gel’’ çağrısı ile bu mana sultanının ziyaretine koşuyor.

Öyle bir aşk ki sultandaki, sevgilisinin nuru cazibesi ile 735 yıldır Dünyayı coşturuyor.

Gerçek ilim sahibi, tek ilim sahibinin, SAHİBİ olduğunu bilendir.Hz.Mevlana hiç şüphesiz ki gerçek ilim sahibi dir.

Hz.Mevlana “Bütün sanatlar, şüphe yok ki önce vahiyden meydana gelir, fakat sonra akıl, onların üstüne bazı şeyler katar” der. Vahiyden kopan hiçbir disipline yol vermez. Bu nedenledir ki eserleri 735 yıldır yol göstericidir.

Bu yol göstericinin nurlu ışığından yararlanarak "Mesnevi Öğretisiyle Ruhsal Terapi" çalışmaları yapan ve çalışmasını RUMİ VE AŞKIN TERAPİ adlı kitabında anlatan Dr. Faik Özdengül, bu yıl ki vuslat etkinlikleri kapsamında 1 – 12 aralık tarihleri arasında Konya Mevlana Kültür Merkezi! nde bir program sundu.

Mesnevi Öğretisiyle Ruhsal Terapi yapan Özdengül, Mevlana`nın ünlü eseri Mesnevi`nin baştan başa insanları olgunlaştıran, problemlere dayanıklı kılan bir kitap olduğunu, dünyada 800 çeşit terapi tekniği bulunduğunu, bunların davranışçı, bilişsel, dinamik ve varoluşçu terapiler olmak üzere 4 ana gruba indirgenebileceğini, Mesnevi'nin ise bütün bunları kapsayan bütüncül bir yaklaşım sergileyerek, bu ekollerin her birisinin örneklerini içerdiğini, bu yönüyle de Mesnevi'nin bir psikoterapi kitabı gibi okunabileceğini ve Psikoloji ile uğraşan doktorların Mesnevi'yi çok iyi bilmesi gerektiğini düşünüyor.

Dr. Özdengül, dünyaca ünlü terapist Milton Erickson'un terapi yöntemlerinde, hastadaki direnci ortadan kaldırmak, rahatsızlığını gidermek için bilinç dışı düzeyde telkin vermek, transa sokarak, telkinleri daha kolay almasını sağlamak için hikayelerden yararlandığını, Mesnevi'de anlatılan hikayelerin de bu amaçlara uygun etkilere sahip olduğunu ifade ediyor.

Dr. Özdengül "Mesnevi Öğretisiyle Ruhsal Terapi" ye katılan katılımcıların pozitif bakış açısı kazanarak, uyku problemlerini, depresyonlarını antidepresan kullanmadan çözebildiklerini, Hedefinin, bir hazinenin üzerinde uyuduğumuzu insanlara fark ettirmek ve Mesnevi'nin rahatlıkla okunabilecek, üzerine medeniyet inşa edilebilecek bir kitap olduğunu herkese göstermek olduğunu da sözlerine ekliyor.

Dr. Mustafa MERTER İN Ben Ötesi Psikoloji uygulamalarından da bahsettiği 900 Katlı İnsan adlı kitabından sonra gördüğüm en ilginç çalışmalardan birisi de Dr.ÖZDENGÜL ün çalışmasıydı.

Her iki çalışmada aynı kaynaktan. Kaynağın Kaynağı ise Tek İlim Sahibi ' nden. Her iki çalışmada da insanın özünü oluşturan değerler, batı disiplinlerinde olduğu gibi yadsınmayarak, yok sayılmayarak , insanın var olma sebebi olan, potansiyelini yükseltmesini amaçlıyor.

Yükselmek için ise tüm ağırlıklardan kurtulmak (gurur, kibir, hırs, bencillik, her şeyi kontrol etme, en iyi olma vs.vs) ve bizi her zaman görüp, gözeten Yaratıcımız önünde tevazuu ile eğilip O nun gücünde HİÇ olarak O nun kadar güçlü olmayı öğrenmek gerekiyor.

İlim kaynağı HAK olunca gerçek yüzyıllarda geçse nuru ile parlıyor.

İlim ilim bilmektir.
İlim kendini bilmektir.
Sen kendini bilmezsen,
Ya nice okumaktır.

Diyen Yunus Emre' nin çok da güzel ifade ettiği gibi ilim, kendini bilmek içindir. Kendini bilmek ise yaradılış amacını bulmaktır. Bu amacı doğru bulanlar kendini bilenlerdir, bulamayanlar için ise önce kendini inkar etmektir.

Kendini bilen ve kendimizi bilmemize yardımcı olan değerli ilim sahiblerine en içten saygılarımla...

 
Toplam blog
: 32
: 1690
Kayıt tarihi
: 16.09.08
 
 

1970 yılında istanbul'da doğdum. Marmara üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunuyum. Psik..