Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '08

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

İlk telsiz sinyali

İlk telsiz sinyali
 

Basit bir trafodan dunyayi saran bir icat.Cep telefonundan,televizyona,uzay cagina acilan kapi


Hersey Gurultuden telsiz yapmak ile basladi.

Güneş ve uzaydaki gürültüyü radyo dalgalarının insanlar tarafından yapılmasından bahsedelim. Uzak gecmiste derinlerde daha derinlerde neler olmuş bilemeyiz.

Guglielmo Marconi tarafından 27 Mart 1899 günü, Manş Denizi kıyılarında gerçekleştirildi. Ertesi günü, The Times gazetesi, Boulogne muhabirinden aldığı bir haberi yayınladı. Yabancı bir ülkeden, telsiz aracılığıyla gönderilen ilk haber olan bu haberde, şöyle deniliyordu:
“İngiltere ile Avrupa arasındaki iletişim, Marconi’nin telsiz telgraf sistemiyle dün başlatıldı. Deneme, İngiltere kıyılarındaki South Foreland ile Fransa’da, Boulogne’un iki mil kuzeyindeki sahil kasabası Wimereux arasında yapıldı. Her iki noktada da 50 metre yüksekliğinde birer anten dikilmişti. İki anten arasındaki mesafe ise 32 mildi. Haberleşme, Mors alfabesi aracılığıyla yapildı. Okuduğunuz bu haber de Marconi sistemiyle Wimereux’danForeland’a gönderildi, , ,

peki neydi bu ilk telsiz cihazi, , bunu size ben soyleyecegim :

Bir trafo yani TRANSFORMATOR , Peki bu transformator nasi oluyor da bir radyoyu etkiliyordu , o zamanlar. markoni denemeler yapmisti. trafo'nun hangi gucte kendi buldugu radyosuna uygun frekansta rezonansa getirmeyi basarmisti. Antenler neden buyuktu dalga boyutu buyuktu o yuzden

Ornek verelim, evinizde orta dalgada radyo dinliyorsunuz Floresan lambaniz strater sistemli ise ilk acilirken radyoda cizirti yapar. Bir ampul/lamba dugmesini actiginiz zaman evde orta dalga veya kisa dalgada acik radyo varsa ses cikar cittt diye. Tam ustune bastiniz dunyadaki ilk telsiz sinyali buydu. Ses ile calismadigi icin MORS alfabesi kullanildi. tik tik tika tik.

Markoni trafoyu ince telden binlerce sargi yaparak yuksek gerilim elde etmisti, .Tesadufen yuksek gerilimden 1 ucunu antene diger ucunu topraga verdi , Gokyuzune korkunc yayilan ilk radyasyon oldu.
Yukardaki deneme aslinda resmi olarak acilan halka yapilan noter tastikli bir belgedir.

O yuzden Benim meslek gurubumdaki kisilerin Nik adi, Denizcilik dunyasinda MARCONI dir diger adimiz SPARKY mr RADIO ama en cok markoni diye hitap ediliriz.
Markoni nin yaptigi telsizi siz de yapabilirsiniz, uzun orta kisa dalga bir radyo
ve Bir tane trafo 6 voltluk giris ve 220volt cikis bu cikis uclarinin birine bir cubuk tel antene baglayin diger ucunu da herhangi bir demire, 24 -30 voltluk bir elektrik kaynagini 6 voltluk uca degdirin Orta dalga , kisa dalga radyoda en yuksek yakaladiginiz ses sizin frekansiniz olacaktir.
Elektronik aslinda cok basit kaidelerden yola cikar.Sizde yapabilirsiniz

 
Toplam blog
: 20
: 4653
Kayıt tarihi
: 31.08.08
 
 

1969 Bulgaristan dogumluyum, 1978 de Istanbula gocmen geldik. Ilkokul-Orta ve Lise ve acikogretim Un..