Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '08

 
Kategori
Sektörler
 

Sallanan gemide hayat

Sallanan gemide hayat
 

Sallanan gemide ayakta kalmak zordur,denizcinin iyisi kotu havada belli olur.Dumen onlarin elindedir


Denizde sallanmayan gemi bulursaniz bana haber verin, milimetrik te olsa sallanir

Bazen akintilarla, cogunlukla ruzgarlarla sallanir. Bu sallantiya YALPA denir. CLINOMETRE denen sallanma acisini gosteren basit bir duzenekle kac derece yalpalandiginizi gorursunuz. 35 -40 dereceden sonra daha kotu yalpa olursa gemi TUMBA (tersine donme) tehlikesi vardir.

Peki ya Sallanan havada yemek nasil yenir.
Cok zor , Mideniz bozulur deniz tutar , deniz tutmasa da etkiler.Corba sivi yemek zordur. Herseye ragmen yemek zorundasiniz. Zeytin ekmek yenir bazen cok agir havalarda. Yiyecek hicbirsey cikmayabilir, sadece firinda patates pisebilir sivi hicbirsey kalmaz. Deniz tutmasina da kismen firinda patates iyi gelir. Oyarak kucuk bir cay kasigi ile biraz tuz sanayag ile yenir. Mideyi biraz rahat tutar.

Deniz tutmasi cok kotu bir olaydir, devamli sallanmayla ic kulak dengeniz bozulur. Ilkonce vucudunuzda bir sicaklik hissedersiniz.Basdonmesi hep bir kusma istegi. Cok rahatsiz bir durum. Kusarsiniz, kusmayi durduramazssaniz odunuze kadar. Yatinca biraz rahatlar ama uyuyamazssiniz.Ayaga kalkamazssiniz.Yatakta yatmak ta zordur vucudunuz hareket eder bir ceset gibi. Dusmemek icin ters yatilir.

Firtina sallantinin uzun surdugu zamanlarda, deniz tutan murettebat yedirilmeye calisilmali en az sallanan yer geminin kic tarafina temiz hava almasi saglanmalidir. Yoksa yataktan kalkamaz ve ac kalir.
(geminin kic tarafi en az sallanan yerdir). Oyle bir firtinali havada insan kendisi ile mi yoksa deniz tutmus yatan biri ile mi ugrasin.Cok zordur insan olmak. Dogdugunuza pisman olursunuz.

Yemek sofrasinin kenarinda korumalik vardir, agir yalpalarda su surahisi konulmaz en kolay su dokulur. sofranin kenarindaki korumalik beklenmedik sallantida kayinca yere dusmesin diyedir. Yemek tabaklarinin altinda , surahilerin altinda kaymasin diye silikon orguler bulunur. Piyasada halilar kaymasin diye satilan silikon orguler aslinda gemiler ve seyyar vasitalar icin uretilmistir.

Gelelim WC isine , wc lerde tutunma yeri vardir Kolozet deligi ne kadar buyuk olsa bile cok iyi ustalasmis olmaniz lazim erkekseniz ayakta tutturmak icin.Dart oyunu gibidir. Yada dalganin tersine hareket etmek gerekir, en iyisi oturup tutunmaktir. Yoksa etrafi batirirsiniz.

Bugday gibi sisme yuklu ful gemiler daha az sallanir, agir metal yukleri kursun , pik demir gibi yukler cok sallanir haci yatmaz gibi, Bos gemiler cok sallanir ruzgar etkiler ancak yalpalari hizli degildir.
Geminin en tehlikeli olayi yukun kaymasi veyahut istiften kopmasidir, gemiyi batirabilir yuk kaymasi.
Mesela agir rulo sac eger istiften koparsa geminin dengesini bozabilir. Dalgalar gemiye carptiginda 200-300 tonluk basinc uygular gemiler esnemezsse kirilir. Hepsi birer muhendislik harikasidir, esneme payi hesaplanmistir.Buyuk, uzun gemilerde agir hava sartlarinda esnemede geminin bas tarafini goremeyebilirsiniz.

Denizciler EN KOTU LIMAN puruzssuz bir denizden daha iyidir derler.

 
Toplam blog
: 20
: 4653
Kayıt tarihi
: 31.08.08
 
 

1969 Bulgaristan dogumluyum, 1978 de Istanbula gocmen geldik. Ilkokul-Orta ve Lise ve acikogretim Un..