- Kategori
- Ekonomi - Finans
İMKB’de güçlüyüz şarkısı
Yurtdışından oldukça pozitif ayrışarak geçirdiğimiz günleri geride bıraktık. Dünya endeksleri hızla mum gibi erirlerken içeride güçlüyüz şarkısını dilinden düşürmeyen bir IMKB gördük. Biz profesyoneller olarak şarkıyı dinledik, hoşumuza gitti ama tabi ki şarkının sözlerine inanmadık. İnanılacak bir tarafı da olmadığı için inanmadık.
Piyasalar böyledir çoğu zaman sizi şaşırtır, gözlerinize inanamazsınız. Şu günlerde de profesyonel traderları dahi şaşırtan bir piyasa görüyoruz. Ben de şaşırıyorum açıkçası ancak pozisyonlarımı değiştirmiyorum. Short short ve short. Elbet piyasa benim ayaklarımın önüne gelecek, o gün ona atacağım tekmenin hızını bir ben biliyorum.
Bu konuda inatçıyız ancak inadımız kuru ve boşuna bir inat değil. Altı dolu ve geçerli nedenleri var. Hadi biraz son gelişmelere bakalım.
*Brezilya endeksi son durum: 53. 800
Yorum: Sıcak paraya vergi koyan brezilya sıcak paraya teşvik programı için harekete geçti. Sıcak paraya vergi koyduğu günlerde dahi endeksi İMKB’den 3000- 5000 puan arası daha pirimli olan bir borsayla teşvik geldiğinde nasıl rekabet edebiliriz ki?
* Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun son ay istatistiği hemen her gün için bir ülkenin veya büyük kuruluşun not indirimi.
Yorum: Damlaya damlaya göl olur; göl sele dönüşür sel gelir paraları alır götürür.
* Düşük parite etkisi!
Yorum: Hep söylerim, bu söz bana aittir parite Türkiye ekonomisi için düşük tansiyon gibidir çok düşmesi pat diye götürür. Parite cephesinde 1. 20 li seviyeler dahi aslında oldukça iyimser.
* Güçlü olduğumuz konusunda güçlü propaganda yapılması.
Yorum: Mide bulandırıcı gelişmeler.
* Dünya'nın dolara akın etmesi ve özel sektörümüzün taşıdığı yüksek kur riski!
* Avrupa'dan etkilenmediğimize inanılması.
Yorum: Borsa için en büyük tehlike, gerçeklerin göz ardı edilmesi ve geç fiyatlanmaya bırakılması.
* Ortadoğu meselesi!
Yorum: Türkiye'nin derin yara alan karizması ve bu karizmayı kısa vade de toparlayabilecek bir siyasi programın olmaması. Kürtaj konusu gibi boş bir konuda TV ekranlarını saatlerce meşgul eden başbakanın halkın en hassas noktası olan böyle bir konuda olumlu veya olumsuz bir açıklamada bulunmaması. Belirsizlik sinyalleri!
* İMKB’nin Hindistan’a göre % 8; Malezya’ya göre % 12; MSCI endeksine göre % 16; Cin'e göre % 15 daha pirimli olması
Yorum: Tarihte uzun vadeli doğrudan ayrışma yaşanmamıştır.
* TL'nin pirimli olması sebebiyle rekabetçi gücünü yitiriyor olması.
Yorum: Güçlü TL sanılanın aksine işimize yaramıyor. Aksi işimizi zorlaştırıyor.
* Endekste alımların genele yayılmaması ve çok küçük bir bölgede sıkışmış olması.
Yorum: Kırılganlığı artırıcı bir durum.
* Halkın cebinde tasarrufların olmaması ve herkesin krediyle yaşıyor olması.
Yorum: Kırılganlığı artırıcı bir durum.
Son söz: Sıcak para asla uyumaz; ayrıca kendisine güven de olmaz. Size bu günlerde birileri Türkiye' ekonomisi iyi derse elinizdeki paraları harcamayın, tasarrufa gidin çünkü onun söylediği doğru değil.
Sevgiler.
Mustafa ÖZTÜRK