Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

İnebolu’nun adına dokunmayın -IV-

İnebolu’nun adına dokunmayın -IV-
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (21-12-2007, İnebolu)


İnebolu, Karadeniz kıyısında, Kastamonu iline bağlı şirin bir ilçedir. Kurtuluş savaşımıza önemli katkıları nedeniyle 1924 yılında TBMM tarafından İstiklal Madalyası verildi. Geçtiğimiz yıllarda Turgut Özakman’ın “Şu Çılgın Türkler” kitabı ile İnebolu yeniden gündeme geldi. Bu gündemi değerlendiren siyasetçilerimiz, İnebolu’nun adının başına bir kahramanlık sıfatı eklemek için girişimde bulundular. Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa adlarında kullanılanlar yeniden olmaz diye düşünüp başka bir sıfat aradılar ve “Yiğit” olması için yasa önerisi verdiler. O günlerde İnebolulularla yaptığım konuşmalarda, Internet’teki yazışmalarda, İnebolulular gündemde olmaktan mutlulardı ancak ad değişikliği konusunda istekli görünmüyorlardı. İşte o günlerde “İnebolu’nun adına dokunmayın” diyerek bu ad değişikliğine karşı çıktım. 2004 başından itibaren siyasetçilerimiz bu konuyu gündeme getirdikçe ben de yerel basında Internet’te “İnebolu’nun adına dokunmayın” kampanyasını gündeme getirdim. O günlerde, yayınlarında ad değişikliğine sıcak baktığı anlaşılan, İnebolu’nun yerel gazetesi Yeni İnebolu Gazetesi, bu konudaki muhalif yazılarıma yer verdi.

Internet’te İnebolu için kurulan İnebolu ve İnebolu-Dağarcığı tartışma gruplarında konuyu tartıştık. Geçen yıl e-posta ile açık görüş belirterek bir görüş belirlemesi çalışması yaptık. Görüşler açık olduğu için bana düşen yalnızca listeyi hazırlamak oldu. Bu çalışmanın sonuçlarını bir mektupla yayımladım:

Merhaba İnebolu dostları,

İnebolu’nun adının değişmemesi için 30 kişi görüş bildirdi. İnebolu’ya önem verdiği için İnebolu gruplarında yeralan bu 30 kişinin görüşü çok önemlidir. Şimdi İnebolu’daki ve İnebolu dışındaki İnebolulu tanıdıklarımızı "İnebolu’nun adına dokunmayın!" isteğimizden haberdar etmeliyiz. Milletvekillerine, yerel yöneticilere şu bilgiyi iletmeliyiz: “Durum sizin sandığınız gibi değil, yani ad değişikliği konusunda yaygın bir istek yok.”

Bu arada meclisten yasa aniden geçiverirse, cumhurbaşkanlığını bu isteksizlikten haberdar etmeliyiz. Haberi duyduğumuzda en hızlı şekilde listelerimize yazmalıyız. (...)
Saygı ve sevgilerimle
Aydın Tiryaki
16-5-2007

İnebolu ve İnebolu-dağarcığı listelerine gelen görüşlerde son durum (1):

İnebolu adı değişmesin: 30 kişi (adları e-posta’da listelendi)
Farketmez:1 kişi (adı e-posta yazılı)
İnebolu’nun adı değişsin: Yok

İnebolululardan gelen bu destek bu konudaki umutlarımı artırdı.

Seçimler erken yapılınca meclisteki yasa teklifi unutulur ve artık bu konu kapanır diye umut ederken yeni meclise yasa teklifi yeniden verildi. Bunun üzerine yeniden “İnebolu’nun adına dokunmayın” demeye daha kalabalık başladık.

Internet’teki yerel gazetemiz Kastamonu Postası Gazetesi (2) yasa teklifinin meclise verilmesi üzerine bir anket yayımlama başladı. Bu konuda yazdığım ‘İnebolu’nun adına dokunmayın -III-“ başlıklı yazımı da aynı gün yayımladı.

Anketin sonuçları bugün yayımlandı:

Kastamonu Postası`nda bir hafta önce siteye konulan İnebolu`nun adı `YİĞİTİNEBOLU` olsun mu? anketine 969 oy kullanıldı. Oylamaya katılanların yüzde 63.7`si (618 oy) Yiğitinebolu ismine karşı çıktı. Oylama katılanların yüzde 36.2`si (351 oy) ise ilçenin isminin `Yiğitinebolu` olmasına evet dedi.

Gazete yönetimi anketin manüpülasyonlara karşı güvenli bir anket olduğunu bildirdi.

Benzer bir anket şu anda bir İnebolu sitesinde sürüyor (2). Bu ankette de benzer sonuçlar görünüyor.

Bu anket sonuçları, “İnebolu’nun adına dokunmayın” derken yalnız olmadığımızı göstermesi açısından çok önemli.

Şimdi siyasetçilerimizden bir isteğim var: Lütfen bu anlamsız ad değişikliği defterini bir daha açmamak üzere kapatın.

Katkıları ve destekleri için İnebolulu hemşehrilerime, Kastamonu Postası'na, Yeni İnebolu Gazetesi'ne, Boyran sitesine teşekkür ediyorum.

(1) Görüş bildiren adları bu yazıya almadım, çünkü o yazışmalarda adların başka yerde yayınlanacağı konusunda izin almamıştım.
(2) Kastamonu Postası: www.kastamonupostasi.com
(3) Boyran: www.boyran.com/inebolu/

“İnebolu’nun adına dokunmayın” yazıları

İnebolu’nun adına dokunmayın (14-10-2006): http://blog.milliyet.com.tr/blog.aspx?BlogNo=9935

İnebolu’nun adına dokunmayın -II- (18-4-2007): http://blog.milliyet.com.tr/blog.aspx?BlogNo=36192

İnebolu’nun adına dokunmayın -III- (12-2-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=91899

Aydın Tiryaki
Ankara, 19 Şubat 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..