- Kategori
- Yöresel Yemekler
İneboludan kıymalı pide

İnebolu kıymalı pidesi ama Ankara yapımı:(
Malzemeler:
1/2 kg kıyma
3 büyük baş kurusoğan
biraz kıyılmış maydanoz
tuz , karabiber , kırmızı biber
Kıyma biraz yağ katılarak kavrulur . Yemeklik şekilde ince doğranan kuru soğan içine biraz tuz katılarak avulur .
Kıymaya katılır , maydanoz , tuz ve baharatı eklenerek harmanlanır .Uygun bir kap içine konulan iç malzeme odun
ateşi ile çalışan ekmek fırınlarına gönderilir . İşlem tamamlanıp yemeğe başlamadan önce üzerleri tereyağı ile
yağlanır ve dilimlenerek servise hazırdır . Afiyet olsun olmasını ama Kastamonu kır pidesi her yerde bulunmuyor.
İneboluda pazar günlerinin vaz geçilmezlerindendir . Annem sabah erkenden kalkar pide içini hazırlar babamda
erken sıra alabilmek için Boyran Mahallesindeki , meşhur Ahmet Abinin fırınına gider ve sırasını bekleyip pideleri
yaptırıp eve gelir . Gelene kadar aç karnına beklemesi de cabası tabi .
Ankara' ya geldiğim 1998 yılında aynı şekilde malzemeyi hazırladım eşimi pideciye gönderdim . Beklemeye
başladım .Eşimin gitmesiyele gelmesi bir oldu . Pideci üzeri kapalı pide yapamayız onun hamuru farklı demiş .
Ben üzülmüştüm , nasıl olur hamur hamurdur, un , su , tuz yoğrulur işte diye.Aldım elime pidenin içini ve evimizin
yanındaki pideciye tekrardan gittik .Pideci kendince birşeyler anlattı ama anlayan kim . Ankaraya geleli 20 gün
olmuş ve memleket özlemi arttıkça artmıştı , hele pide gözümün önünde uçuşuyordu . Pideci olmaz bu hamurdan o
pide olmazzz diye bağırdıysa da dinlemedim . Olduğu kadar olsun aç hamuru malzemeyi içine yerleştir ver fırına
bari diye yalvarmaya başlayınca dayanamadı heralde . Kalın kalında olsa aynı resimdeki gibi beni kırmadı ya
sağolsun . Aradan 10 yıl geçti ve bizim pideci benim sayemde kapalı pide yapmayı öğrendi gibi :) Ama halen kalın
açıyor hamurunu . Malzemenin güzelliğinden olmalı ki damak tadını yakalayabiliyorum . Aman siz siz olun olmaz
denilen hiç bir şeye inanmayın . Biraz uğraşınca her şey oluyor .
1/2 kg kıyma
3 büyük baş kurusoğan
biraz kıyılmış maydanoz
tuz , karabiber , kırmızı biber
Kıyma biraz yağ katılarak kavrulur . Yemeklik şekilde ince doğranan kuru soğan içine biraz tuz katılarak avulur .
Kıymaya katılır , maydanoz , tuz ve baharatı eklenerek harmanlanır .Uygun bir kap içine konulan iç malzeme odun
ateşi ile çalışan ekmek fırınlarına gönderilir . İşlem tamamlanıp yemeğe başlamadan önce üzerleri tereyağı ile
yağlanır ve dilimlenerek servise hazırdır . Afiyet olsun olmasını ama Kastamonu kır pidesi her yerde bulunmuyor.
İneboluda pazar günlerinin vaz geçilmezlerindendir . Annem sabah erkenden kalkar pide içini hazırlar babamda
erken sıra alabilmek için Boyran Mahallesindeki , meşhur Ahmet Abinin fırınına gider ve sırasını bekleyip pideleri
yaptırıp eve gelir . Gelene kadar aç karnına beklemesi de cabası tabi .
Ankara' ya geldiğim 1998 yılında aynı şekilde malzemeyi hazırladım eşimi pideciye gönderdim . Beklemeye
başladım .Eşimin gitmesiyele gelmesi bir oldu . Pideci üzeri kapalı pide yapamayız onun hamuru farklı demiş .
Ben üzülmüştüm , nasıl olur hamur hamurdur, un , su , tuz yoğrulur işte diye.Aldım elime pidenin içini ve evimizin
yanındaki pideciye tekrardan gittik .Pideci kendince birşeyler anlattı ama anlayan kim . Ankaraya geleli 20 gün
olmuş ve memleket özlemi arttıkça artmıştı , hele pide gözümün önünde uçuşuyordu . Pideci olmaz bu hamurdan o
pide olmazzz diye bağırdıysa da dinlemedim . Olduğu kadar olsun aç hamuru malzemeyi içine yerleştir ver fırına
bari diye yalvarmaya başlayınca dayanamadı heralde . Kalın kalında olsa aynı resimdeki gibi beni kırmadı ya
sağolsun . Aradan 10 yıl geçti ve bizim pideci benim sayemde kapalı pide yapmayı öğrendi gibi :) Ama halen kalın
açıyor hamurunu . Malzemenin güzelliğinden olmalı ki damak tadını yakalayabiliyorum . Aman siz siz olun olmaz
denilen hiç bir şeye inanmayın . Biraz uğraşınca her şey oluyor .