Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '09

 
Kategori
Güncel
 

İran seçimleri sonucu.

İran seçimleri sonucu.
 

millyet com.tr den alınmıştır.


Hemen yanı başımızdaki komşumuzda devlet başkanlığı seçimleri yapıldı.

Bugün itibari ile ilk bakışta İran; 70 milyona yakın nüfusuyla ABD ambargosuna (1974 Kıbrıs Barış Harekâtından sonra bizimde ülke olarak yaşadığımız ambargo) rağmen kendi ayakları üstünde durmaya çalışan ülke. Dünyanın 5’inci büyük petrol üreticisi konumunda bulunuyor. İzlediğimiz kadarı ile nükleer tesislerini, savunma ve saldırı alanında askeri donanımlarını geliştirmiş bir yapısı var. Ortak coğrafyayı paylaştığımız, tarihin çeşitli dönemlerinde devlet politikaları gereği savaştığımız, ya da soğuk savaş kuralları uyguladığımız bir ülke. Nüfus yapısında çeşitli etnik unsurlar bulunmaktadır. Halkının büyük bir kısmı İslam dinine mensup olup, Şii inanç taşıdığı şeklinde maalesef yüzeysel bilgimizin olduğu, özellikle 1978'deki devrimden sonra bizlere bir başka anlatılan ve halen kapalı tutulan bir ülke.

İran İslam Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı seçimi iddialı iki aday olan Mahmud Ahmedinejad ve Mir Hüseyin Musavi arasında geçeceği tahmin ediliyordu.
800 kadar yabancı ve yerli basın mensubunun takip ettiği ve 34 milyon 400 bin geçerli oyun kullanıldığı seçimler aynen tahmin edildiği gibi geçti. Resmi olmayan sonuçlarına göre halen İran İslam Cumhuriyeti Devlet Başkanlığı görevini yürüten Mahmud Ahmedinejad oyların %63’ ünü alarak (yaklaşık 21 milyon 800 bin) tekrar bu göreve getirilirdi. Mir Hüseyin Musavi ise oyların %32 sini (11 milyon 750 bin) aldı.

Umarım Sn. Ahmedinejad ülkesini yöneteceği ikinci dönemde daha akılcı, maceradan uzak, bir politika güderek yönetir. Almış olduğu oy oranı %63’e güvenerek keskin, anlayışsız, ani kararlara dayalı bir politika güderse, zaten üzerinde ateş yakılmış olan bu coğrafyada daha büyük bir patlama için hazır bekletilen barutu atan kişi olarak tarih sayfalarına geçer.

 
Toplam blog
: 371
: 835
Kayıt tarihi
: 14.02.09
 
 

Adalet önce kendimizde başlamalı ve haksızlıklar sorgulanmalı  ve hataların, afetlere dönüşmeden ..