- Kategori
- Yöresel Yemekler
İsim enteresan ama leziz 'Sıkıcık Çorbası'

Bu yemeğin adı epey enteresan biliyorum. Ben de ilk duyduğumda çok değişik hatta birazda esprili gelmişti. Sanırım adı hazırlanan minik köftelerin bulgur nedeniyle biraz sıkıca olmasından kaynaklanıyor diye düşünüyordum. Ancak küçük bir araştırmayla gördümki www.kutahyakulturturizm.gov.tr linkinde yemeğin tarifinin yanı sıra birde hikayeside aktarılmış. Sitede şöyle diyor;
"Elde sıkılarak yuvarlandığı için bu yemeğe 'Sıkıcık' adı verilmiştir. Bu yemeğin pek çok ismi vardır. Bu yemeğin bir hikayesi vardır. Bir kadının oğlu askerden gelmiştir. Ancak ekonomik yönden sıkıntıda olduklarından kadın, oğluna her gün başka isimler altında bu yemekten yapar. Oğlu akşam ana ne yiyeceğiz dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikini gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün garip köftesi der."
Bu arada yemeği ilk izlediğim bir tv programında görmüştüm. İz TV'de yayınlanan "Yemeğin Yolculuğu" isimli belgeseldi. Bir kaç defa yapıp keyiflede yemiştik. Ancak bu güne nasip oldu sizlerle paylaşmak. Eminim bu kolay fakat besleyici ve lezzetli tarifi sizde uygulayıp deneyeceksiniz.
Malzemeler
1 su bardağı köftelik bulgur
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tarhana
1 yumurta,
Tuz, karabiber, nane,
1 küçük soğan, salça
Sarımsaklı yoğurt
6 su bardağı arzuya göre et suyu ya da su
Yapılışı
Köftelik bulgur az su ile ıslatılır. Salça ve soğan hariç tüm malzeme yoğurulup, unlanmış bir tepsiye fındık büyüklüğünde toplar hazırlanır. Derin bir tencerede yağ konup soğan ve salça kavrulur, su ilave edilir. Su kaynayınca hazırladığınız toplar ilave edilir ve pişirilir. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.Ben ayrıca orjinalinde ayrı olarak soğan ilave etmedende uyguluyorum.(ki izlediğim programda da soğan konmamıştı). Canınız nasıl isterese yani:))
Afiyet Olsun.