Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

kevser şekercioğlu akın

http://blog.milliyet.com.tr/kevser

22 Mayıs '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Isırgan otu ve pratik bilgiler

Isırgan otu ve pratik bilgiler
 

Karadeniz mutfağının temelini oluşturur otlar. Coğrafi konumundan dolayı bol olan bütün otları pişirirler neredeyse. Bu otları ilk denediklerinde insan kaybı vermişler midir? Temel fıkralarını düşünürsek eminim vermişlerdir.

Isırgan otu, başta kanser olmak üzere, kansızlık, romatizmaya çok faydalıdır. Geçen gün gazetede okuduğum bir habere göre saç dökülmesine ve kepeğe de çok iyi geliyormuş. Şu günlerde, eğer kendisini tanıyorsanız çayırlardan ve bahçelerden toplamanız mümkündür eğer tanımıyorsanız pazarlarda en taze haliyle bulabilirsiniz. Buyrun tarifi.

MALZEME:
-Isırgan otu

-1 avuç mısır unu

-2, 5 kaşık tereyağı

-1 baş sarımsak

-Pul biber, tuz

YAPILIŞI: Isırgan otları iyice yıkandıktan sonra, tencerede kaynayan suya atılarak iyice pişirilir. Mısır unu karıştırılarak unların da pişmesi sağlanır. Daha önceden soyulup dövülmüş sarmısak, pul biber ve tuz ilave edilir. Ateşten indirdikten sonra blendırdan geçirilir. Sıcakken tereyağı konulur kapağı kapatılır. Suyu çok koyu olmayacak şekilde ayarlanarak, koyu çorba kıvamında olmalıdır.

Görüntüsü çok güzel olmamakla birlikte son derece sağlıklı ve lezzetli bir yemektir.

NOT: Yyıkama işlemini yaparken eldiven kullanmanız sizin için gereklidir çünkü her tarafınızı yakar ve kabartır.


-Aktarlar, ısırgan otunu bol suda kaynatarak süzüldükten ve buzdolabında saklanarak, sabahları aç karnına içine ister limon ister şeker kaynatarak içilmesinin kanser oluşmasını engellediğini söylüyor.

PRATİK BİLGİLER

-Elektrikli su ısıtıcınızın içi kireç yüzünden zamanla sararır ve kirli bir görüntü oluşturur. Sakın kimyasal madde koyup sağlığınızı tehlikeye atmayın. Maxsimum seviyeye kadar su ve yarım şişe sirke koyun öyle kaynatın biraz bekletip içini ovun pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.

-Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatal ile bir kez delin, sonra suyunu sıkın.

-Yaptığınız böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız fırına koymadan önce birkaç saat buzdolabında bekletin ve lezzeti görün.

 
Toplam blog
: 374
: 869
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1965 Akçakoca doğumluyum. Evli ve dört kız annesiyim, küçük bir kızın  anneannesiyim. A.Ü. Halkla..