- Kategori
- Ekonomi - Finans
İşte İslam ve Ekonomi anlayışı (7) “Tuvaletleri altından, tütünü 100 dolara sarıp içiyorlar”
"Altından tuvaletler yaptırıyorlar ve tütünlerini 100 dolarlık banknotlara sararak yakıyorlar..."
İslam’ın özünde, ileride ki bir tarihte uygulayıcısına, “sosyalist, komünist” denilen bir anlayış vardır. “Cemiyet lideri” Hz. Muhammed (SAV) ve ailesinin hiçbir malvarlığı olmamıştır. Savaşlarda kazandıklarının da tamamı fakir fukaraya dağıtılmıştır. İşte bu anlayışı, 12-13 asır sonra savunduklarını ve uyguladıklarını söyleyenlerin samimiyetlerine küçük bir örnek;
“Almanya'da düzenlenen açık artırmada Sovyetler Birliği Başkanı Leonid Brejnev'in Mercedes marka arabası 103 bin 600 Euro'ya satıldı.
Brejnev'in arabasının hangi yollarla Almanya'ya gittiği konusu hala belirsizliğini koruyor. Arabanın 1990 yılında yaşanan Rusya'daki karışıklık döneminde götürülmüş olabileceği tahmin ediliyor. Açık artırma ile satılan arabaya, Almanya Maliye Bakanlığı tarafından sahibinin borcundan dolayı el konulduğu açıklandı.
1966 yılı üretimi olan Mercedes'in sadece 90 bin kilometre yol kat ettiği belirtildi. Ayrıca arabada o dönem için çok lüks olan mini-barın da bulunduğu öğrenildi.
Sovyetler Birliği Komünist Partisi Başkanı Leonid Brejnev, 1964-1982 yılları arasında ülkeyi yönetti. Arabaları çok seven Rus liderin, Mercedes, Maserati, Cadillac ve Rolls-Royce gibi ünlü firmaların arabalarına sahip olduğu bildirildi. (Kaynak; Cihan Haber Ajansı) 02.02.2008 16:05
* * *
-“Bir sefer esnasında Hz.Muhammed (SAV)'in torunu İmam Hüseyin'e ‘Harzemşah'daki müslümanların çok zor durumda oldukları ve Bizans saldırılarından telef oldukları’söylenmiştir. Bu konuşma üzerine, İmam Hüseyin'in yanındaki Ebu Kayf El Nasr; “Hac mevsimindeyiz ve bu nedenle Harzemşah'daki müslümanlara yardım edemeyiz..” şeklinde görüş belirtir;
Bunun üzerine İmam Hüseyin şu tarihi emri vermiştir;
-''Dünyanın herhangi bir köşesinde Müslüman bir kardeşimiz zor durumdaysa ve siz ona yardım etmek yerine ibadet etmeyi tercih ediyorsanız o ibadetin ALLAH(c.c) katında hiçbir değeri yoktur..
-Yaptığınız Hac ise putperestlikten farksızdır…
-Şüphesiz en büyük ibadet zor durumdaki Müslüman kardeşlerinize yardım etmek değil midir?"
(Kaynak: Dr. Alev Erkilet, Hacettepe Üniversitesi...)
* * *
Geldik o günden bugünlere;
-Bir tarafta; Körfez bölgesindeki petrol zengini Arap ülkeleri vardır...
-Ve onların akla hayale sığmayan bir zenginlik içinde oldukları... Duyar, okuruz…
-Mesela; Altından tuvaletler ve tütünlerini 100 dolarlık banknotlara sararak yaktıklarını…
-Bir tarafta da; Filistin'de, Pakistan’da, Hindistan’da, Afrika’da yiyecek ekmek bulamayan aç Müslümanlar;
-Lütfen şimdi elinizi yavaşça lütfen yüreğinizin üzeri koyunuz ve yanınız da bulunan eşinizin, kardeşinizin veya evladınızın gözlerine bakarak cevaplayınız;
-Filistin’de, Afrika’da, Afganistan’da veya dünyanın bir köşesindeki Müslümanlar ve bir adım daha öte de tüm aç insanlar; açlıktan ölürken, zenginlik, zevk ve lüks içinde yaşayan bu aşırı zengin Müslüman Arap’ların (ve diğerlerinin) kıldıkları namazın ve yaptıkları haccın değeri acaba nedir?
''Zulmü yapanın işlediği günah kadar; zulme seyirci kalan da günah işlemektedir.” Hz.Ebubekir
* * *
Kaldığımız yerden devam edelim;
-“Peygamberimiz zamanında bir ara pahalılık oluyor. Sahabiler hemen gelip peygambere "Ya Resulallah, fiyat koy" diyorlar. Hz. Muhammed bunların teklifini şu sözleriyle reddediyor:
-"Fiyat koyan, kıtlık ve bolluk yapan ve rızık veren Allah’tır. Allah'a yemin ederim ki, ben size kendiliğimden ne bir şey verebilirim ve ne de men edebilirim.
-Ben ancak bir hazinedarım; işleri emrolunduğum gibi yaparım; veren ise Allah’tır Ben mal, can ve kan hususunda hiç kimsenin hakkını üzerime geçirmeden Allah'a kavuşmak istiyorum" (Ebu Yusuf Kitabü'l-Haraç s. 91: Ebu Davut 111. 272; Tirmizi, 111, 605; İbn Mace, 11, 741).”
* * *
“Fazla vergi alan (mesk yapan) cennete giremez…”
-Hz. Muhammed (SAV) buyurmuştur; "Meks yapan cehennemdedir."
-"Aşir (kırkta bir yerine onda bir vergi alan memur) ile karşılaşacak olursanız, onu öldürünüz", buyurmuşlardır. (Bak. Ebu Davut, 111, 133; Ahmet b. Hanbel, Müsned-IV, 234).
-İslam’da narh, fiyatları belirlemek de yoktur. Fiyatı alıcı ile satıcı kendi aralarında anlaşarak belirlerler. Fiyat böylece arz-talep kurallarına göre gerçekleşmiş olur. Ayette: "Ey inananlar, "mallarınızı aranızda haksız yolla yemeyin. Ancak karşılıklı rızaya dayanan bir ticaret olursa müstesna" (Nisa 4/29) buyrulmaktadır.
-Bu sebeple hem alıcı hem de satıcı alış verişte kendi serbest iradeleri ile hareket ederler. (1)
Devam edecek…
(1)Prof. Dr. Osman Eskicioğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
Resim;www.kadinlarkulubu.com'dan alıntıdır.