Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '09

 
Kategori
İzmir
 

İzmir'in Kayak Merkezi

İzmir'in Kayak Merkezi
 

........................www.panoramio.com.........................



Turgutlu-Ahmetli-Salihli-Sart-Bozdağ-Gölcük-Ödemiş-Tire-Kaplan Köyü-Torbalı-İzmir rotasını takip ederek gerçekleştirmeyi planladığımız, bir günlük gezi turumuza sabah erken saatlerde çıktık. Öyle ya kış öncesi, bu enfes güz günlerini iyi değerlendirmek gerekti.


Sart’ı geçer geçmez sağa, Bozdağ istikametine doğru ana devlet yolundan ayrıldıktan sonra, o ihtişamlı Batı Anadolu dağının ayakucunda hissettim kendimi. Yol hemen çok dik bir rampa halini aldı. Çam, ceviz ve kestane ağaçlarıyla sıkı sıkıya birbirine sarılı yemyeşil orman yolunun; bir zamanlar burada mevcut bulunmadığını ve bu toprakların, yiğit ve mangal yürekli koca efelerin mekanı olduğunu düşündüm.


Karşımıza çıkan ilk dağ köyü “Allahdiyen” idi. Kirazıyla meşhur olan bu sevimli köyde, tabi ki şu an zamanı geçtiği için kiraz bulup yemek mümkün olmadı. Ama köyü çıkıp da Bozdağ’a biraz daha yaklaştığımızda, bin metre yükseklikteki zirve noktasında bulunan “Kırkoluk” mevkii ve buz gibi suyuyla çeşmesi bizi beklemekteydi.


Rivayet odur ki buradan akmakta olan yan yana tam kırk adet çeşme, şehit olmuş kırk yiğidin rahmetine çağlamaktadır. Her bir çeşmeden birer yudum da olsa içenin dileği yerine gelir. Bu nedenle, ellerindeki şişelere her çeşmeden azar azar olmak üzere su dolduran insanlar vardı. Kırkoluk mevkiinde, çeşme başında; gözleme, ceviz, bal, çeşitli reçeller, incir ve muhtelif hediyelik eşyalar satan köylülerin taleplileri de hiç azımsanacak ölçüde değildi.


Mis gibi dağ havasını ciğerlerime doldurup devam ettim. Ve çok kısa süre içerisinde Bozdağ’a girdim. İzmir yöresinin en iyi, en kınalı, tam pilakilik barbununu, en kaliteli cevizlerini, en kebap kestanelerini yetiştiren bu dağ yerleşimi son zamanlarda adını her türlü kış sporunun yapılabildiği kayak merkezi ile duyurdu. İzmir gibi sıcak ve kırk yılda bir kar gören deniz memleketinde kayak merkezi ayrıcalığını yaşamak isteyenler için Bozdağ çok enteresan ve görülesi bir yer. Hem de İzmir’in burnunun dibinde. Ve aynen kışın olduğu gibi yaz aylarında da harikulade.


Bozdağ’ı çıkıp bir beş dakika kadar devam ettikten sonra Ödemiş istikametine doğru ova aşağıya, sağ kolunuzda Gölcük ayrımına geliyorsunuz. Aman ha Gölcük’ü pas geçip de kendinizi Ödemiş Ovası’na bırakıvermeyiniz. Çünkü o ayrımdan hemen birkaç kilometre içeride İsviçre Alplerinden çok da farkı olmayan müthiş manzaralar sizi bekliyor olacak. Gölcük’te, müthiş bir doğal güzellik olan volkanik dağ gölü kesinlikle görülmeye değer. Kıyısındaki çay bahçeleri, her daim sıcacık ekmekler çıkaran fırını, kestane, ceviz, incir, keçiboynuzu, erişte, salça, bal, yöre reçelleri satan satıcıları ile şirin mi şirin bir belde Gölcük.


Gölcük’ten sonra yılan gibi kıvrılan dağ yolundan kendinizi bereketli ve geniş Ödemiş Ovası’na bırakıyorsunuz. Aklımdan, içimden hep Demirci Mehmet Efe ve kızanlarının buralardan defalarca gelip-geçtiği, at sürdükleri, sırtta çapraz mavzer Kuvay-ı Milliye günleri gelip geçiyor, aracımı kullanırken. Ödemiş’in, Tire’nin, Kiraz’ın, Bayındır’ın, İzmir’in yürekli ve yiğit efeleri.


Ödemiş’te çok fazla kalmadan Tire’ye devam ediyorum. Tire-Kaplan Köyünde bulunan “Kaplan Dağ Restoranı”nda yaptırdığımız yemek rezervasyonu saatimizi çoktan geçirmiş olduğumuz için Ödemiş’le birlikte tarihi Birgi’yi ve İmam Birgivi Türbesi’ni ziyaretimi de bir sonraki yöre gezime bırakıyorum. Daha önce defalarca gezip gördüğüm için bu durumu çok problem etmiyorum.


Tire’nin içinden geçip Toptepe mevkiine doğru çok dik ve virajlı dağ yoluna sapıyor, yolun sonundaki gastronomik keşfimize hazırlanıyoruz.



Kaplan Dağ Restoranı - Tire/İzmir

İki sene önce bugün: Sahillerin Bu Yıl ki "Trendy Konseptleri"

İki sene önce bugün: Yaş, İstanbul...

Üç sene önce bugün: Magandayım Ama Para Bende

Üç sene önce bugün: Yaşanmış Ramazan Geyikleri - 2

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..