- Kategori
- Gündelik Yaşam
Kader mahkûmu ne demek?
İnsanın alın yazgısı nedir acaba? Hayatımız en ince ayrıntısına kadar belirleniyor da biz sadece bize çizilmiş olan rolü mü sürdürüyoruz? O zaman insan iradesi dışında gerçekleşen şeylerden sorumlu tutulabilir mi? Aklımız, vicdanımız, kalbimiz ve irademiz ne oluyor ki?
Mahkûmlar için kullanılan bir deyim var kader mahkûmları… Bazı hatalar sonucu suç işleyerek cezasını çekmekte olan insanlara kader mahkûmu deniyor. İnsanların suç işlememek gibi bir seçenekleri yok mu? Suç veya hata neyse irade dışında mı gerçekleşiyor? Olaylar mı insanları hata yapmaya veya suç işlemeye zorluyor? Aynı olay karşısında farklı hareket tarzları olamaz mı? Eğer olaylar sonucu bir kısım insanlar suç işlemek zorunda kalıyorsa ve bunda kendi iradelerin hiçbir belirleyiciliği yoksa tamam…
Bazı insanların gerçek suç işleyen kişiler olmadığı halde bazı teknik hatalar sonucu mahkûm duruma düştüklerini tabiî ki inkâr etmek mümkün değil. Ancak işlenen bütün suçların sorumluluğunu kadere yükleyerek insanları sorumluluktan kurtarmak mümkün mü? İnsan iradesi dışında gerçekleşen olaylardan sorumlu tutulamayabilir. Akıl sağlığı yerinde olmayanların işleyecekleri suçlarda iradeleri etkin olmadığı için sorumluluk dışı bırakılmaktadırlar.
Kader mahkûmu deyimi ancak suç işlemediği halde yanlışlık sonucu ceza çekmek zorunda kalan insanlar için geçerli olabilir. Onların durumu bu kategoriye girebilir. Diğerleri için bu deyimin kullanılması doğru durmamaktadır. İnsanların bilerek, isteyerek, iradeleriyle yaptıkları şeylerin sonuçlarından sorumlu olmaları gerekmez mi?
Özgürlük varsa; sorumluluk vardır. Sorumluluk, özgürlüğün doğal sonucu olarak ortaya çıkar.