Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kadına sünnet işkencesi

Kadına sünnet işkencesi
 

KADINA SÜNNET İŞKENCESİ


Bu haberi okuyuncu birden sokakta başı boş dolaşan hayvanları çağrıştırdı belleğimde. Lütfen kadınlarımız alınmasın. Toplu kısırlaştırma yaparlar ya belediyeler bazen tıpkı onlar gibi. Sünnet dedikleri, Kadınları daha doğrusu 7-8 yaşına gelmiş kızların bekaretini kontrol altına almak, yani tapuyu sandıkta kilitli tutmak için yapılan bir işkence türü.Hem de ilkel yöntemlerle, hem de 21.asırda. Uygarlığın, İletişimin, teknolojinin doruklarda olduğu günümüzde hala bu işkencenin uygulanır olması düşündürücü olduğu kadar, sünnet edilen kadınlar açısından onur kırıcı bir uygulama. Namus kavramının insan beyninin içinde olduğu bilincine hala varamadık.

Kadın sünneti, zevk almasını engellemek amacıyla kadının klitorisinin alınıp, dar bir delik bırakılmasına denir. Firavun veya peygamber sünneti de denir. Afrika'da yaygın bir uygulamadır. Üç türü bulunmaktadır:

1. Tip: Prepusla birlikte klitorisin bir kısmının veya tamamının kesilmesi
2. Tip: Klitoris, prepus ve çevredeki küçük ve bir kısım büyük dudakların kesilmesi
3. Tip: Klitoris ve prepus ile birlikte küçük ve büyük dudakların neredeyse tümüyle kesilmesi, açık yaranın dış çeperlerinin biraraya getirilerek yaranın tümüyle dikilmesi, sadece idrar ve aybaşı kanamasının akabileceği ve ancak küçük parmak genişliğinde olan bir açıklık bırakılması

Bügünkü Milliyetin haberine göre Kuzey Irakta yoğun şekilde kadın sünneti uygulanmaktadır.

Pişirdiği mundar

Kürtlere göre, kadın sünnetinin iki amacı var. İlk önce, bu yolla kadının cinsel arzuları kontrol altına alınıyor. İkinci olarak da, kadın ruhen temizleniyor ve pişirdiği yemek mundar olmaktan çıkıyor. Yani ancak sünnetli kadının pişirdiği yemek yenebilir.

Kürt bölgesindeki kadın hakları savunucuları, “sünnetin zararsız ve İslam’ın gereği olduğu” şeklindeki yanlış inancı yıkmak için yoğun bir mücadele veriyor. Sünnetin en çok uygulandığı köylere gidilerek, kadınlara ve dini inanç liderlerine sünnetin kadına verdiği fiziki ve psikolojik zararları anlatılıyor.

Sağlık uzmanları, sünnetin önceden tahmin edilmesi çok zor tıbbi sonuçları olabileceğine, enfeksiyon, kronik ağrı ve bebek doğumunda riskin artmasına yol açabileceğine dikkat çekiyor.(Milliyetten alıntı)

BM verilerine göre, dünyada her yıl 130 milyon kadın ve kız çocuğu sünnet oluyor. Ayrıca yaklaşık her yıl 2 milyon kız çocuğu, sünnet nedeniyle hayatını kaybetme tehlikesi içinde yaşıyor.

Uluslararası Af Örgütü, dünyanın gerçek anlamda her kültüründe 'normal' veya 'geleneksel' sayıldığı için görünmeyen kadına yönelik şiddet biçimleri olduğuna dikkat çekiyor. Örgütün verdiği rakamlara göre dünya çapında:

135 milyondan fazla kadın ve kız çocuğu sünnet oluyor ve her yıl 2 milyon kız çocuğu ve kadın bu riskle karşı karşıya bulunuyor. (Her gün 6 bin kişi)
Afrika’nın 28'den fazla ülkesinde kadın sünneti uygulanıyor.Mısır’da 15-49 yaş arası evli kadınların yüzde 97’si kadın sünneti olmuş.

Kadın sünneti Hindistan, Endonezya, Malezya ve Sri Lanka gibi Asya ülkeleriyle Avustralya’daki göçmen topluluklarda görülüyor.

Kadın sünneti Danimarka, Fransa, İtalya, Hollanda, İsveç, İsviçre ve Britanya’daki göçmen topluluklar arasında da uygulanıyor.

Vahşice yöntemler

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre kadın sünneti delme, dağlama, kazıma, vajinanın içine kanamaya yol açacak çeşitli bitkiler yerleştirme gibi şekillerde uygulanıyor.

Cibuti, Somali ve Sudan'da kadınların yüzde 98'i sünnetin en ağır şekli olan 'firavun yöntemi-infibulation' ile sünnet ediliyor. Mısır'ın güneyi, Eritre, Etiyopya, Gambia, Çad, Kenya ve Mali'nin bazı bölgelerinde de bu tür sünnet uygulanıyor.

Firavun yönteminde kadınlar her doğum sonrası yeniden sünnet ediliyor ve doğurdukları çocuk sayısı kadar sünnet oluyor.

Sünnet olanın statüsü yükseliyor

Sünnet yaşı ise bölgelere göre değişim gösteriyor. Etiyopya ve Nijerya'da kız bebekler 8 günlükken, Mısır'da 3-8, Sudan'da 5-8, Somali'de 4-10 ve diğer pek çok ülkede ise 13-15 yaşları arasında sünnet yapılıyor.

Uygur, sünnetin genital bölge uyuşturulmadan bıçak, traş bıçağı, keskin cam parçaları ve keskin teneke kenarları kullanılarak yapıldığını, yaranın tutturulmasında ise ağaç dikenleri, kemik çiviler, iğne, hayvan kılları ve deriden elde edilen iplik kullanılmaktadır..

Kadının sünnet edilmesinin 'büyümenin' ve 'kadınlığa atılan ilk adımın gereği' olarak görülmektedir. Sünnet olan kızlara hediyeler ve elbiseler sunulur. Az çığlık atan kızlar herkesin beğenisini ve takdirini alırken, çok çığlık atan kızlar hem acıları, hem de utançlarıyla başbaşa bırakılır. Ancak sonuçta sünnetli kızların genel olarak çevrelerinde statüleri yükselir. Evlenmeleri garanti altına alınmış olur.

Uyuşturulmadan ve steril olmayan araçlarla yapılan sünnetin hemen ardından kan kaybına bağlı şok, kansızlık, kan zehirlenmesi, enfeksiyonlar, idrar yaparken yaranın yanması gibi sorunların ortaya çıkmaktadır.

Cinsel yaşamı derinden etkiliyor

Klitorisin, genellikle ilkel şartlarda çeşitli cerrahi müdahaleye tabi tutulduğu kadın sünneti, kadının cinsel yaşamını derinden etkiliyor. Farklı türleri var. Bir uygulamada, klitoris tümüyle çıkarılıp dış dudaklar birbirine dikiliyor. “Firavun” veya “Peygamber Sünneti” adı verilen bu müdahale sonunda, kadın genital bölgesinde yalnızca âdet kanaması ve idrar çıkışı için ufak bir delik kalıyor.

YORUMSUZ.

 
Toplam blog
: 221
: 1905
Kayıt tarihi
: 27.09.06
 
 

Evli bir kız çocuğu babasıyım. Yüksekokul mezunuyum. Bir kamu kurumunda çalışıyorum.16.03.2017 ta..