Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '17

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kalpteki Manevi Hastalıklar ve Manevi Hastalıklardan Nasıl Kurtuluruz?

Kalpteki Manevi Hastalıklar ve Manevi Hastalıklardan Nasıl Kurtuluruz?
 

İnsanlar yaratılırken Cenâb-ı Allah adaleti ve merhameti ile her bireyi saf, temiz, halis bir kalp ve vicdan ile yaratır. Bunu en güzel şekilde bebeklerde ve küçük çocuklarda gözlemleyebiliriz. Öte yandan Kur’an-ı Kerim’de bazı inkârcılar için “Onların kalplerinde hastalık vardır” (Bakara;10) mealinde ayetler vardır. Peki bu hastalığı nasıl anlayabiliriz?

Hastalıklar iki türlü ortaya çıkabilir. Bazı hastalıklar doğuştan olabildiği gibi, bazı hastalıklar ise doğuştan sağlam bile olsa kişi sonradan çıkabilir. Örnek verecek olursak, genetik bir hastalık doğuştan gelen bir hastalıktır. Öte yandan şeker, tansiyon vb. gibi hastalıklar ise kişinin doğuştan sahip olduğu bir hastalık değildir. Kişi zaman içinde yaşantısı ile, kötü beslenme ile vb. gibi kendi tercihi ile hastalığa kapı aralar ve nihayetinde hasta olabilir. Ayette kalbinde hastalık olarak nitelenenler işte bu ikinci çerçevede olanlardır. Yaradılış itibarı ile herkes aynı temiz ve saflıkla doğar. Ve bu durum da çocukluktan çıkana kadar devam eder. Çocukluktan çıkmakla beraber insan buluğ çağına ererken yavş yavaş fiillerinin sorumluluğunu hissetmeye ve almaya başlar. Bu esnada insana verilen nefis, kalp, akıl, ruh, vicdan gibi cihazlar insanı farklı durumlarda cüz’i iradesini kullanarak bir yöne sevk eder. Şeytan nefsi ayartıp kötülüğü, günahları, haramları cazip gösterirken vicdanı, ruhu insanı hayırlara yönlendirir. Ve insan her bir durum karşısında bir karar verir. İşte tam da bu noktada hastalık meselesi şöyle anlaşılabilir. Her yanlış karar, her girilen günah kalpte bir siyah nokta gibi hastalık mikrobu bırakır. Bu hastalık tohumları tevbe-istiğfar ile veya faydalı, hayırlı amellerle yok edilmezse kalbe zarar verir ve günden güne hastalandırır. Allah kulunu bu hastalıklardan kurtarmak için fırsatlar gönderir, örneğin çekilen sıkıntılar ve hastalıklar da bu türdendir. Hastalığa sabretmek dahi bu günahlardan kişiyi silkeler.

Ancak bazı insanlar vardır ki, hayatı boyunca bu günahlardan arınma fırsatlarını hep geri teper. Bir nevi inat ederek hep nefislerini ve şeytanı dinlerler. İşledikleri günahlardan bir nevi haz alır vaziyete gelirler. Ve kalp tamamen kararır. Allah’ın hidayet nurunun aydınlatacağı hiçbir nokta kalmayacak şekilde kalp kararır. İşte artık o noktada geri dönülmez noktaya gelmiştir. Kalp artık amansız bir hastalığa tutulmuştur. İşte kalplerinde hastalık olup inkârdan dönmeyenler bunlardır. Artık dönemezler de.

İzah edilmeye çalışıldığı üzere kalbinde hastalık olma meselesi doğuştan gelen bir hastalık değil, kişinin hayat yolculuğunda verdiği kararlar ile kendini sürüklediği bir durumdur. Allah hepimizi ve neslimizi böyle hastalıklardan muhafaza etsin; hayırlı kararlar nasip eylesin…

 
Toplam blog
: 37
: 1204
Kayıt tarihi
: 31.03.17
 
 

Hakikati salt aklına ve ilmine güvenerek aramak, karanlık bir gecede, ıssız bir çölde kafa feneri..