Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '11

 
Kategori
Güncel
 

Kanuni'nin suçu ne?

Kanuni'nin suçu ne?
 

Kanuni ve Hürrem


İlk yayınlandığı günden beri tartışmalara sebep olan “Muhteşem Yüzyıl” dizisi gerçekten tartışılmalı mı? Türkiye’nin tek derdi bu mu? Halkın ekonomik açıdan refahı sağlandı mı? Üniversiteden mezun olan gençlerimiz alanlarında görevlerine başladı mı? Gerektiği gibi çalışan memurlarımız emeklerinin karşılıklarını aldı mı? Emekli olan babalarımız, annelerimiz rahatça emekliliklerinin keyfini yaşayabiliyor mu? İşsiz olan gençlerimize yeni bir iş kapısı açıldı mı? Polislere taş atan öğrencilerin derdi adam akıllı dinlenildi mi? Öğrencilere ya da eylem yapan diğer vatandaşlara orantısız güç kullandığı söylenen polislerimizin neden böyle bir harekete başvurmak zorunda kaldıklarının açıklanmasına izin verildi mi? Bence ilk önce bunlara bir cevap aranmalı. 

Televizyon dizileri izleyicilere göre şekil alır, bunu herkes bilir. Bütün kanalların amacı reytingdir. Kanuni Sultan Süleyman’ın sadece savaş sahneleri yayınlansaydı, bu film bu kadar tutmazdı. Çünkü halk aşk, ihtiras, entrika istiyor. Bunu daha önce de görmüştük. “Aşk-ı Memnu”daki Bihter ve Behlül ilişkisi hem çok tartışılmış hem de her hafta yayınlandığı saatte reyting rekorları kırmıştı. “Yaprak Dökümü” adlı dizide de yine iki kız kardeşin aynı erkeğe aşık olması çok konuşulmuş, tartışılmış ve yine büyük bir izlenme oranıyla yayınladığı gün birinci olmuştu. Son olarak “Fatmagül’ün Suçu Ne?” adlı dizi için de birçok eleştiri yapılmış ve sonuç aynı olmuştur. Dizi reytingde tavan yapmıştır. 

Bizler yıllarca okulda tarih kitaplarından padişahların yaptığı savaşları okuduk zaten. Kadınların devlet işlerine karıştığında yönetimde sorunlar çıktığı konusu ise yüzeysel bir şekilde anlatılmıştı hep. Genelde bu tarz cümleler söylenir ve geçilirdi. Yani tarih dersi dışında kitap okumayan birinin kadınların ne yapıp da yönetimi altüst ettiği konusunda bir fikri olmazdı. Belki de bu dizi sayesinde kadınların ne yapmış olduğunu somut olarak göreceğiz. 

Kanuni Sultan Süleyman, ünlü Osmanlı padişahlarından biriydi evet; ama aynı zamanda insandı. Onun da günahları, hataları ve kusurları olmuştur elbette. Peki bu onun yetenekli bir komutan ve yönetici olmasını engellemiş miydi? Hayır. Kişilerin başarısı özel hayatlarında yaşamış olduğu ilişkilerle değil; vatanı, milleti adına kazanmış olduğu zaferlerle belirlenir. Sorun Kanuni’nin haremi ya da Hürrem’le ilişkisi ise siz hiç “The Tudors” dizisini izlememiş olmalısınız... 

 
Toplam blog
: 4
: 838
Kayıt tarihi
: 14.11.10
 
 

1985 Mersin doğumluyum. Selçuk Üniversitesi Almanca öğretmenliğinden yeni mezun oldum ve atanamay..