- Kategori
- Gündelik Yaşam
Kefensiz kalacak ölümüz bizim türküsü gerçek oluyor..

Destek Primi, bir nevi “Emekliyi Cezalandırma Primi”
AKP hükümeti gizli çıkardığı yasalar ile emeklinin kefenine el koyuyor, emekli olup aldığı maaşla geçinemeyen insanlar küçükte olsa bir ticarete atılıyorlar. Çorap çamaşır gibi şeyler satarak. Sofrasına ekmek götürmeye çalışan emeklilerin şimdi halktan gizli çıkan yasayla kefenlerini de elinden alıyorlar. Kefensiz kalacak ölümüz bizim türküsü gerçek oluyor..
2003 yılında geçen yasa, 2008 yılında onaylanıyor, 2013 yılı 1 ayından sonrada uygulamaya konuyor.
10 yıl geriye giderek emeklileri destek pirimi adı altında borçlandırarak kefenlerini elinden almaya çalışan AKP hükümeti, görünen o ki!
Her geçen gün yeni bir yasayla insanların ceplerindeki kalan üç kuruş parayı kendi kasalarına götürmeyi hedefliyor..
Sosyal güvenlik pirimi adı altında emeklilerden kesilen destek pirimi haksız yere kesilen bir pirim.
Asgari ücretten emekli olan bir insan şu an emekli olsa 608 tl civarında maaş alacak.
Bu maaş ile geçinmek çok zor. Birde bu maaştan kesilecek hastane ve ilaç katkı paylarını düşersek ortalama elimize 600 civarı maaş geçecektir.
AKP yaptığı yasal düzenleme ile şöyle bir mesaj veriyor bu parayla. Köpek gibi sürünerek yaşayıp öleceksin!
Yok ben bir iş buluğ çalışacağım diyorsan o zaman SGK ya destek pirimi yatıracaksın. Bir iş yapmaya kalkarsan senden % 15 pay alırım. Ya da maaşını keserim.
Ya da bir işe girip çalışırsan bu prim % 7,5 işçi hissesi, % 22,5 işveren hissesi olarak kesilmekte ve SGK’ya ödenmektedir.
Eğer bu bildirimi işveren yapmayıp ta kaçak çalışıyor olarak yakalandığında tüm cezaları emekliye ödetiliyor. Ankara rüzgarli SGK işveren masasına gittim. yetkili kişinin sesini kayıt ederek öğrendim.
Ancak, çalışan emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında kesilen bu primin, iş kazası ve meslek hastalığı hali hariç, hiçbir maddi yararı bulunmamakta ve geleceğe ait bir faydası veya avantajı da olmayacaktır. Zaten emekli olduğun için bu hizmeti SGK sana vermek zorunda.
Bu bakımdan, emekli iken çalıştığı için aylıklarından ve ücretlerinden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi, bir nevi “Emekliyi Cezalandırma Primi” niteliğindedir. Oysa ki, yapılması gereken şey,çalışan ve üreten emeklileri cezalandırmak değil, bilakis maddi yönden taltif ederek, çalışmaya ve üretmeye teşvik etmektir. Böylece, bir yandan istihdamın ve üretimin artması ve bir diğer yandan da işsizliğin azalmasında olumlu sonuçlar sağlanmış olacaktır.
Bilindiği gibi, sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı almakta iken, emekli aylığı ile geçinemediği için sigortalı bir işte çalışanlardan, aldıkları ücretleri üzerinden % 30 oranında SGDP ( Sosyal Güvenlik Destek Primi) kesilmektedir. Bu prim % 7,5 işçi hissesi, % 22,5 işveren hissesi olarak kesilmekte ve SGK’ya ödenmektedir.
Ancak, çalışan emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi adı altında kesilen bu primin, iş kazası ve meslek hastalığı hali hariç, hiçbir maddi yararı bulunmamakta ve geleceğe ait bir faydası veya avantajı da olmayacaktır.
Bu bakımdan, emekli iken çalıştığı için aylıklarından ve ücretlerinden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi, bir nevi “Emekliyi Cezalandırma Primi” niteliğindedir. Oysa ki, yapılması gereken şey,çalışan ve üreten emeklileri cezalandırmak değil, bilakis maddi yönden taltif ederek, çalışmaya ve üretmeye teşvik etmektir. Böylece, bir yandan istihdamın ve üretimin artması ve bir diğer yandan da işsizliğin azalmasında olumlu sonuçlar sağlanmış olacaktır.
2008 yılı Ekim ayı başından itibaren ilk defa çalışmaya başlayıp emekli olacakların durumu?
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 2008 yılı Ekim ayı başından sonra (4/a) ve(4/c) sigortalısı olup yaşlılık aylığı bağlananlardan yeniden çalışmaya başlayanlardan kendi nam ve hesabına tarımsal faaliyete tabi çalışanlar haricindeki sigortalıların bağlanan yaşlılık aylıkları kesilecektir. Aylıkları kesilen sigortalılardan kısa vade, uzun vade ve genel sağlık sigortası primi alınacak, bu çalışmaları sona erdikten sonra yeni aylıkları bu hizmetleri de dahil edilerek yeniden hesaplanacaktır. Bunlardan SGDP kesilmeyecektir.
2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk defa (4/a), (4/b) ve (4/c)’ye tabi çalışıp yaşlılık aylığı bağlanan kişilerden kendi nam ve hesabına tarımsal faaliyeti olanlar dışında (4/b) sigortalıları bulunanlardan Kuruma yazılı istekte bulunanların yaşlılık aylıkları kesilmeyecek ancak bunların aylıklarından % 15 oranında SGDP kesilecektir.
SGDP primini kim öder, SGDP prim oranı nedir?
İşverenler sigortalılara ödedikleri ücretten sigortalıya ilişkin SGDP hissesini kesip kuruma bildirim yaparlar. (4/a) sigortalılarının yaşlılık aylıklarından SGDP kesilmez. Bu kişi çalışıyorsa çalıştığı işveren Destek pirimini yatırmıyorsa O zaman tüm cezayı işçiye ödetirler..
2008 yılı Ekim ayı başından sonra emekli olup (4/a) kapsamında çalışması olanlardan kısa vade sigorta prim oranına % 30 ilave edilerek SGDP alınır. 1/10/2008-31/8/2013 tarihleri arasında SGDP oranı % 31,5 ile 36,5 arasında değişmekte olup 1/9/2013 tarihinden sonra bu oran % 32 olacaktır. % 30 oranındaki SGDP’nin ¼’ü sigortalı, ¾’ü işveren hissesi olup işveren kısa vade primini de ilave ederek Kuruma bildirim yapar.
Ülkemizde asgari ücret her geçen siyasiler tarafından eritilirken. Bir yandanda bu eritilen asgari ücretten insanlar emekli ediliyor. Ülkemizde işçilerin geleceği içinden çıkılmaz tam bir kaos ortamına sürükleniyor. Allah Türk milletinin yardımcısı olsun…