Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '16

 
Kategori
Deneme
 

Kim demişse müzik ruhun gıdasıdır diye….

Kim demişse müzik ruhun gıdasıdır diye….
 

Fikrini, görüşünü sesini yükseltmek, şiddet kullanmak yerine müzikle, sanatla dünyaya duyurmaya çalışmak çok daha kaliteli bir davranış gerçekten. Kalite deyince bazı insanların aklına hemen maddiyat


Evet, “müzik, ruhun gıdasıdır” diyen kimse, çok doğru söylemiş. Mutluyken, yorgunken, sevinçliyken…. ne zaman müzik dinlesem, ruhumun beslendiğini, deşarj olduğumu hissediyorum. Müzik gibi bir nimet olmasa ne yapardık hayal edemiyorum açıkçası.

Tarihe baktığımızda insanların, kahramanlıklarını, üzüntülerini, aşklarını, heyecanlarını… her türlü duygularını müziklerine yansıttığını görürüz.  Öyle ki, bulunan 35.000 yıllık flüte bakarak, müziğin insanlık tarihi kadar eski olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Türk toplumlarında da müzik, tarih boyunca hep önemli olmuştur.  Müzikle ilgili çalışmalar, mehterhane, enderun, mevlevihane, saray çevresinde gelişmiştir. Türkler, akli ve asabi hastalıkların tedavisinde müzikten yararlanılmıştır. İbn-i Sina, Farabi, Gevrekzade Hasan Efendi gibi Türk-İslam hekimleri, ilaçla birlikte müzikle tedaviyi, psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanmıştır.

Batı dünyası ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında yaralanan askerlerin tedavisinde müziği kullanmıştır. Amerika tarafından 1977’ de bilim dalı olarak kabul edilmiştir. Günümüzde Batı’ da depresyon, şizofreni, zeka geriliği, alkol ve madde bağımlığı konularında müzikle tedaviyi kullanmaktadır.

Tüm bunların dışında müziğin fikirlere tercüman olması, sorunları dünyaya duyurabilmeniz açısından da önemi büyük. Bu konuya Bosna Hersek’ te yaşanan soykırımı kamu oyuna duyuran Saraybosnalı müzisyenleri örnek verebiliriz. Aynı Saraybosnalı müzisyenler, 2011 yılından beri Suriye halkının uğradığı zulmü, katliamı dünyaya duyurmak için ülkemizde de İstanbul Senfoni Orkestrası ile birlikte Cemal Reşit Rey’ de bir konser verdi. http://www.youtube.com/watch?v=ylkBX540f-E&noredirect=1

Fikrini, görüşünü sesini yükseltmek, şiddet kullanmak yerine müzikle, sanatla dünyaya duyurmaya çalışmak çok daha kaliteli bir davranış gerçekten. Kalite deyince bazı insanların aklına hemen maddiyat gelebiliyor. Ancak kaliteli olmak, kaliteli yaşamak maddiyata endeskli değil. Kişisel kalitemizi arttırabilmek için ülkemizdeki ve dünyadaki sorunlarla ilgilenme, çatışmacı değil uzlaşmacı olma, sorunları tespit etmekle kalmayıp çözüm bulmaya çalışma, herkesin fikrine saygı duyup anlamaya çalışmanın kaliteli toplum haline gelme yolunda kat etmemiz gereken adımlar olduğunu düşünüyorum. Bir toplumda kaliteli insanların olması; o toplumun ilerlemesi, medeni uygarlıklar seviyesine ulaşması için çok büyük önem taşıyor. Ve bunun için hepimize görev düşüyor.

05.10.2014 

Sevgilerimle, 

 

 
Toplam blog
: 15
: 191
Kayıt tarihi
: 12.05.16
 
 

İnsan psikolojisi, sosyolojisi, İşçi hareketleri tarihi, müzeler, sergiler, doğa gezileri, tabii ..