- Kategori
- Yöresel Yemekler
Kimyonlu köfte

Okullar tatil olur olmaz, Balıkesir’e anneanneme giderdik. Eve adımımı atar atmaz içime çektiğim kimyon kokusunu asla unutamam. Benim en çok sevdiğim yemek olan “Kimyonlu Köfte”sinden yapardı.
Yumak yumak ellerinin içinde köfte toplarını yuvarlar, bakır sahanına dizer, suyuna tereyağı katıp, ateşin üzerinde tıkırdatırdı. Etrafa yayılan müthiş kokuları duydukça bir an önce pişmesi için sabırsızlanırdım. Özellikle suyuna ekmek batırarak yemeye bayılırdım. Suyu köftesinden daha tatlı gelirdi.
Şimdi ben de yapıyorum bu köfteden. Kimi kitaplarda adı “Sahan Köfte” diye geçiyor, ben Kimyonlu diye biliyorum. Sanırım Balıkesir yöresinin bir yemeği. Yemek kitaplarında genellikle domates sosu ile servis yapıldığı yazıyor. Biz domates kullanmıyoruz. Anneannem de kendi annesinden öğrendiği gibi yapıyordu. Bu yemek, nesilden nesile aktarılan bir lezzet.
Gelelim kısaca tarifine; köftelik kıymanın içine sarımsak, yumurta, ekmek, tuz ve az kimyon koyup yoğuruyorum. Hazırladığım köfteleri, teflon tavada erimiş margarinin üzerine diziyorum. (şimdi bakır tava bulmak imkansız) Biraz su ekleyerek, kısık ateşte pişirmeye başlıyorum. Suyu ile birlikte ikram ediyorum.
Etrafa hoş kokular yayılıyor yayılmasına da, tadı bir türlü anneannemin ki gibi olmuyor asla. Anneme göre bir şeyini eksik koyuyorum, bana göre eksik olan anneannem.